کد خبر: ۵۶۷۲۶

یوز‌های ایرانی سوار بر نیسان آبی عازم توران شدند تا عاشقانه‌های دلبر و کوشکی در توران ادامه پیدا کند.

به گزارش حکیم مهر به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، سال ۸۶ یکی از شکارچیان، گونه‌ای از گربه سانان را به مرکز نگهداری پارک پردیسان هدیه داد. این گربه سان در حال انقراض بود که به گفته سازمان محیط زیست کمتر از ۵۰ فرد از آن در ایران باقی مانده است «یوز آسیایی» یا به عنوانی «یوز ایرانی» نام دارد.

نام یوزپلنگ نر را «کوشکی» گذاشتند. کوشکی که از دست شکارچیان رهایی یافته بود پس از گذشت یک سال دوباره برای زندگی به زیستگاه خود یعنی میاندشت بازگردانده شد، اما تیم احیای یوزپلنگ ایرانی برای تکثیر این گونه ارزشمند دوباره «کوشکی» را به پردیسان آوردند.

در سال ۹۰  جفت «کوشکی» یعنی «دلبر» با حمله سگ‌ها به دام چوپانی در منطقه توران استان سمنان افتاد، با اطلاع سازمان محیط زیست این یوز از چوپان گرفته و به پارک پردیسان انتقال یافت.

در سال ۹۳ سایت تحقیق و نگهداری یوز آسیایی راه اندازی شد و کار تحقیقاتی بر روی این دو گونه حیات وحش آغاز شد.

چند سال بعد یعنی سال ۹۶ «ایران» گونه دیگری از یوزپلنگ که در خانه فردی نگهداری می‌شد توسط سازمان محیط زیست باز پس گیری و بعد از آن به مرکز تحقیقات پردیسان منتقل شد، در همان سال بود کار تحقیقاتی گسترده‌ای بر روی این سه گونه یعنی «کوشکی، دلبر و ایران» توسط دامپزشکان ایرانی و خارجی از سر گرفته شد.

کار‌های تحقیقاتی به سرعت انجام شد به صورتی که دامپزشکان، تکثیر به روش لقاح مصنوعی را در دو یوزپلنگ ایرانی یعنی کوشکی و دلبر امتحان کردند، اما با وجود این که این اقدام چندین بار تکرار شد متاسفانه نتیجه بخش نبود و توله‌ای از این دو گونه متولد نشد.

پس از گذشت چند سال و تغییر در مدیریت سایت نگهداری، فکر تکثیر در اسارت نیز از بین رفت و مدیریت جدید صلاح را به بازگشت گونه‌ها به زیستگاه طبیعی دید بر همین اساس بود که انتقال یوز‌ها به منطقه زیستگاهی یعنی توران سمنان در دست اجرا قرار گرفت.

«ایران» یوزپلنگ ماده جوان، اولین منتقل شونده به طبیعت بود به طوری که برای انتقال این گونه، از جعبه‌های آهنین استفاده کردند و پروژه بیهوشی «ایران» چند بار تکرار شد تا این که به گفته مسئولان محیط زیست، یوز ماده در سلامت کامل به زیستگاه خود منتقل شد.

پس از چندی خبر‌ها از انتقال دو‌ یوز باقی مانده در مرکز نگهداری پردیسان به منطقه حفاظت شده توران به گوش رسید به صورتی که هیچ گونه اطلاع رسانی بابت این موضوع صورت نگرفت. برای انتقال دو یوزپلنگ ایرانی گروه دامپزشکی ۸ نفره‌ای کار معاینات آن‌ها را بر عهده گرفتند.

به همین منظور «دکتر پیام محبیان» رئیس مرکز دامپزشکی ایران و مسئول معاینات یوز‌های منتقل شده پردیسان، درباره وضعیت یوز‌ها در زمان انتقال به زیستگاه طبیعی، اظهار کرد: ساعت ۱۰ صبح روز (چهارشنبه ۲۷ فروردین ماه) معاینات اولیه بر روی «دلبر» (یوزپلنگ ماده) انجام شد.

وی با بیان اینکه اندازه گیری بدن، وزن، قد، معاینه ضربان قلب و وضعیت بیهوشی این گونه صورت گرفت، افزود: از رگ دلبر درصد اشباع اکسیژن و دمای بدن آن نیز گرفته شد و سونوگرافی، نوار قلب، نمونه برداری و رادیولوژی از این حیوان گرفته شد تا معاینات برای انتقال این گونه تکمیل شود.

محبیان درباره وضعیت بیهوشی «دلبر» تصریح کرد: داروی بیهوشی و برگشتی را قبل از انتقال به دلبر تزریق کردیم‌ که خوشبختانه پس از ۱۰ دقیقه این گونه ارزشمند به هوش آمد همچنین باید بگویم که استرس در زمان انتقال هر حیوانی به مکان دیگر یک موضوع عادی است و این دو گونه یوزپلنگ نیز در زمان انتقال استرس داشتند.

رئیس مرکز دامپزشکی ایران درباره باکس انتقال یوز‌ها، بیان کرد: پوشش باکس انتقال یوزپلنگ‌ها کاملا استاندارد بوده، نه بزرگ و نه کوچک بود که حیوان بتواند به خود آسیب وارد کند.

در زمان انتقال یوز‌ها باکس مورد نظر را داخل وانت گذاشتند که به گفته «دکتر منتظمی» مدیر کل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی و مسئول پروژه حمایت از یوز‌های ایرانی، خودرو استفاده شده برای انتقال یوز‌ها به دلیل این که اندازه باکس بود می‌توانست مناسب باشد.

منتظمی افزود: مسیر برای انتقال یوز‌ها طولانی نبود که حیوان در آن اذیت شود و متاسفانه به دلیل نبود بودجه تاکنون خودرو‌ی مناسبی برای این گونه انتقال‌ها در نظر گرفته نشده است، زیستگاه این دو یوز (کوشکی_دلبر) نیز در همان منطقه‌ای خواهد بود که «ایران» را به آنجا منتقل کردیم.

وی خاطرنشان کرد: هدف سازمان محیط زیست از انتقال یوز‌ها، بازگشت‌ها آن‌ها به طبیعت، زندگی عادی و همچنین تکثیر این گونه ارزشمند در زیستگاه طبیعی است.
 

 

 

نظر شما
ادامه