کد خبر: ۶۱۵۹۲
تعداد نظرات: ۱۹ نظر
دکتر ایمان معماریان:
وی افزود: من چندین بار گفتم جفت‌گیری ببرها بی‌فایده است اما از روی لجبازی می‌خواستند این کار را انجام دهند و فکر می‌کردند کارشان موفقیت‌آمیز از آب در می‌آید ...

حکیم مهر: سال‌هاست که دامپزشک کلینیک حیوانات پارک پردیسان و مدیر و دامپزشک ‌ارشد باغ‌وحش ارم تهران است و به‌خوبی به محل نگهداری حیوانات باغ‌وحش ارم اشراف دارد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از همشهری، از همین روست که شکستن حصار توسط ببر نر و خم‌کردن میله‌ها برای ورود به محفظه ماده ببرها که در آذر‌ماه خبر یک رسانه‌های زیست‌محیطی شد را ساخته ذهن سودجویان می‌داند و با قطعیت عنوان می‌کند که ماجرا چیز دیگری است؛ جایگاه فعلی نگهداری ببرهای باغ‌وحش ارم در دو فضای بیرونی و داخلی تعبیه شده است. فضای داخلی که به آن فضای مدیریتی گفته می‌شود طوری تعبیه‌شده که ببرها وقتی در فضای داخل قرار می‌گیرند از هم جدا می‌شوند و تحت نگهداری قرار می‌گیرند. در آنجا به آنها غذا داده می‌شود و تحت درمان‌های لازم قرار می‌گیرند. ارم قبل از کشته‌شدن ببر ماده سفید توسط ببر نر، 2 ببر ماده به نام‌های «کوئین» و «آفتاب» و یک ببر ماده به نام «بری» داشت.

فضای داخلی دو ببر ماده کنار هم بود که با یک فنس از هم جدا می‌شدند و با هم زندگی می‌کردند و در فضای بیرونی نیز با هم بودند. ببر نر اما فضای کاملا مجزایی داشت و دیوار مشترک یا فنس مشترکی با ببرهای ماده نداشت که بخواهد حصار را بشکند و وارد محوطه این حیوانات شود. از این جهت معتقد است که داستان تعریف‌شده ساختگی است و مسئولان باغ‌وحش ارم به عمد ببر نر را کنار ببر ماده گذاشته‌اند تا از این حیوانات جفت‌گیری کنند و از آنها توله بکشند. این نخستین باری نیست که گزارش‌های غیرشفافی از سوی مدیرعاملان باغ‌وحش‌ها به سازمان محیط‌زیست درخصوص نحوه تلف‌شدن حیوانات داده می‌شود. اما باید دید نحوه نگهداری از این حیوانات چه قوانین و مقرراتی دارد که باغ‌وحش‌ها زیر پا می‌گذارند و چرا نظارت برای جلوگیری از وقوع حوادث اینچنینی تا این اندازه بی‌اثر است. در ادامه گفت‌وگوی ما را با «دکتر ایمان معماریان» دامپزشک کلینیک حیوانات پارک پردیسان و مدیر و دامپزشک ارشد باغ‌وحش ارم تهران می‌خوانید.

ایراد کار کجاست که ما هر از‌ گاهی شاهد تلف‌شدن حیوانات باغ‌وحش‌ها هستیم که نمونه اخیر آن کشته‌شدن ماده‌ببر سفید در باغ‌وحش ارم بود؟

از ضعف‌های اساسی که سازمان محیط‌زیست ایران دارد. متأسفانه هیچ قانون مشخصی مبنی بر تولید‌مثل یا منع گونه‌هایی که ارزش حفاظتی ندارند یا جایگاهی برایشان وجود ندارد که تکثیر شوند، وجود ندارد. در نهایت این توله‌ها خرید و فروش و قاچاق می‌شوند و سود اصلی را متخلفان می‌برند. سازمان محیط‌زیست هیچ نظارتی بر کل باغ‌وحش‌های ایران ندارد. از همین روست که مشاهده می‌کنید حیوانات بی‌رویه و راحت تکثیر می‌شوند؛ به‌ویژه توله‌هایی که برای قاچاق جذاب هستند، مانند شیر و ببر و گرگ و خرس بیشتر تکثیر می‌شوند.

تکثیر این حیوانات چقدر می‌تواند آسیب‌زا باشد؟

این حیوانات زیرگونه‌های مشخصی ندارند و چون طبیعی نیستند ارزش حفاظتی ندارند. به‌عنوان مثال ببر سفید در طبیعت وجود ندارد. سال‌های سال است که در باغ‌وحش‌ها از یک ببر سفید خواهر و برادر و مادر و بچه را با هم جفت می‌اندازند و توله می‌گیرند. این موضوع موجب‌شده تنوع ژنی آن حیوان به‌شدت کاهش و مشکلات ژنتیک اساسی پیدا کند. به همین‌خاطر از نظر علمی در باغ‌وحش‌های استاندارد دنیا توصیه می‌کنند که این تکثیرها به‌هیچ عنوان صورت نگیرد. اگر هم بخواهد تکثیری در باغ‌وحش انجام شود، حتما باید دلیل حفاظتی با اهداف آموزشی و زیست‌محیطی برای این تکثیر وجود داشته باشد. به‌عنوان مثال یا جایگاه مهمی برای حفاظت از توله‌ها تعبیه شده باشد یا برنامه‌ای برای معرفی مجدد به طبیعت وجود داشته باشد یا باغ‌وحش دیگری شرایط کاملا استانداردی را فراهم کرده باشد تا نیاز به تکثیر این حیوانات باشد. اما متأسفانه در مورد ببر سفید به‌صورت خاص یا شیرهای آفریقایی یا ببرهای سنگال موجود در ایران که زیر‌گونه‌هایشان مشخص نیست و دلایل حفاظتی درستی ندارند مشاهده می‌کنیم که در حال تکثیرشان هستند.

در مورد ماده ببر سفید گفته می‌شود این حیوان ایمپلنت ضدبارداری داشت و عملا جفت‌گیری نمی‌توانست اتفاق بیفتد؛ درست است؟

من خودم ایمپلنت ضدبارداری برای ماده ببرها گذاشتم چون زمانی که ببر سفید سال 94 وارد ایران شد، جزو حیوانات مازاد بود که اجازه تکثیر ندارند. این حیوان طبق تعهدنامه سازمان محیط‌زیست ایران و اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا، با این شرط به باغ‌وحش ارم داده شد که تا زمانی که زنده است از او خوب نگهداری شود و به‌هیچ عنوان از او تکثیری صورت نگیرد. من همان زمان از مدیرعامل وقت ارم نامه‌ای هم دریافت کردم مبنی بر تعهد کامل که به‌هیچ عنوان تا زمانی که ببر آنجاست از او توله‌کشی نشود.

آیا این ایمپلنت‌ها قابلیت خارج‌کردن از بدن ماده ببر سفید را داشت؟

بله اما مطمئنم افرادی که در باغ‌وحش ارم کار می‌کنند علم این کار را ندارند.

با این تفاسیر، چه اصراری برای جفت‌گیری می‌توانسته وجود داشته باشد، وقتی حیوان نمی‌توانسته جفت‌گیری کند؟

من چندین بار گفتم این کارشان بی‌فایده است اما از روی لجبازی می‌خواستند این کار را انجام دهند و فکر می‌کردند کارشان موفقیت‌آمیز از آب در می‌آید. حتی اگر ماده ببر سفید هم نمی‌مرد، باز هم تکثیری صورت نمی‌گرفت.

مگر قیمت خرید و فروش این توله‌ها بین باغ‌وحش‌ها چقدر است که تا این اندازه وسوسه‌برانگیز است؟

خرید و فروشی بین باغ‌وحش‌های استاندارد دنیا وجود ندارد و نقل و انتقال براساس صلاحیت حیوان و مقصد مجانی انجام می‌شود؛ همانطور که شیرهای ایرانی و پلنگ ایرانی مجانی وارد ایران شدند. این اقدامات با هدف جلوگیری از قاچاق حیات‌وحش است. روی حیوانات قیمت‌گذاری نمی‌شود تا قاچاقچیان به‌دنبال خرید و فروش آن نباشند.

اما با وجود این، قاچاق انجام می‌شود.

به این علت است که سازمان حفاظت محیط‌زیست قانونی برای جلوگیری از این اقدامات ندارد. بیشتر حیوانات فقط به‌منظور تکثیر وارد کشور می‌شوند و هیچ قانونی هم مبنی بر تکثیرنشدن آنها وجود ندارد.

چرا اتحادیه باغ‌وحش‌های اروپا خواهان نظارت و پیگیری در مورد تلف‌شدن حیوانات در باغ‌وحش‌های ایران نیست تا ما شاهد تلف‌شدن حیوانات تا این اندازه نباشیم؟

مشکل اینجاست که سازمان محیط‌زیست ما از قوانین بین‌المللی اتحادیه‌های جهانی و اروپایی پیروی نمی‌کند و عضویتی ندارد تا آنها بتوانند در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهند. باغ‌وحش‌های ما هیچ کدام استانداردهای این اتحادیه‌ها را رعایت نمی‌کنند و آنها حتی الان امکان اینکه بخواهند حیواناتی که فرستادند را پس بگیرند، ندارند.

خطای انسانی در تلف‌شدن حیوانات باغ‌وحش‌ها تا چه اندازه مؤثر است؟

90درصد، خطای انسانی است و 10 درصد اجتناب‌ناپذیر است چون در باغ‌وحش‌ها حیوانات کاملا تحت مدیریت ما هستند.

آیا باغ‌وحش‌های ما دامپزشک متخصص حیات‌وحش دارند؟ 

متأسفانه در هیچ کدام از باغ‌وحش‌های ایران، دامپزشک متخصص حیات‌وحش نداریم. حضور دامپزشک معمولی در باغ‌وحش‌ها هم نه‌تنها کمکی نمی‌کند، بعضا خطرناک هم هست.

با این شرایط، بهتر نیست باغ‌وحش‌ها تعطیل شوند؟

درست است که وضعیت اکنون مساعد نیست اما قطعا راه‌حل به دلایل مختلف تعطیل‌کردن این مراکز نیست. اول اینکه اگر تعطیل شوند چه بلایی سر حیوانات‌شان خواهد آمد؛ نه امکان بازگشت به طبیعت را دارند و نه می‌توان آنها  را به خارج از کشور برد. در ضمن باغ‌وحش‌های استاندارد در دنیا مراکزی هستند که علاوه بر آموزش و فرهنگسازی‌، به مردم حفاظت از حیات‌وحش را یاد می‌دهند و گونه‌های خاصی که در طبیعت در معرض انقراضند را حفظ می‌کنند و علم زیستی در باغ‌وحش‌ها به‌وجود می‌آید. اتفاقی که باید در ایران بیفتد آن است که بخش حیات‌وحش سازمان محیط‌زیست از نظر دیدگاه و دانش اصلاح شود. استانداردهای ملی ما بسیار ناقص است. باید دستورالعمل‌ها کاملا به‌صورت علمی اصلاح شود و افرادی را به‌عنوان بازرس تربیت کنند که با دانش‌کافی از باغ‌وحش‌ها بازرسی کنند تا ما شاهد گزارش‌های مبهم از سوی مدیران باغ‌وحش‌ها نباشیم.

 

انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۵۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
3
16
.......................
چهار تا دکتر رو مهارت حیات وحش یاد بده تا اونا هم کار یاد بگیرن
پاسخ ها
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۵ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
کی میخواهد یاد بدهد آن سازمان منفعل و پوسیده محیط زیست با آن بودجه دو ریالی اش یا این اساتید که از خود راضی که خودشان بلای جان حیوانات هستند .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
0
17
دامپزشک معمولی دیگه چیه ؟! درستش عمومی هستش !
پاسخ ها
مجید
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۲
منظورش این است که ایشان خاص هستند و بقیه معمولی ......................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
3
13
باغ وحش ها باید تعطیل بشن
چه معنی داره این حیونای بدبخت تو قفس بندازن و اخر سر هم.... باغ وحش جایگاه معنا و جایگاهی در چهارچوب اخلاق و انسانیت نداره...
این آقا هم فک کردن فقط خودشون حق اضهار نظر و انجام امورات درمان حیوانات وحشی دارن
مجید
|
Germany
|
۱۴:۵۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
0
12
آقای دکتر معماریان نظرتان راجع پروژه های شکست خورده پلنگ و یوز پلنگ چیست ؟ خودتان بهتر میدانید چه کسی یا کسانی مسئول این فجایع محیط زیستی اند . به دلیل ترس از سانسور امکان ارائه توضیحات بیشتر نیست .
Rambo
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
1
20
سلام جناب دامپزشک خاص ................. ببخشید ما همه معمولی هستیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۶
خوب درست گفته بنده خدا - کلی دامپزشک داریم که فرق بز و گوسفند رو نمیدونم و یه نسخه بلد نیستن بنویسن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
0
14
واقعا جای تعجب داره که سال ۹۴ ایمپلنت ضد بارداری گذاشته و سال ۹۹ که الانه با قطعیت میگه حامله نمیشد چون ایمپلنت داشت. اگر ایمپلنتش اندازه هندونه شب یلدا هم توش دارو بود اگر تمام نمیشد الان دیگه تاریخ مصرفش گذشته بود. .....................
همكار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۱
0
17
جناب معماريان دكتر خاص
بفرماييد از كجا مدرك طب حيات وحش گرفته ايد؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۲
اون مدرک که میگفت ایران جزو اتحادیه باغ وحش داران اروپا شده که فرمودین گویا .......... بود . خیلی هم روش مانور دادین
دامپزشک معمولی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۲
0
10
.............................. یک نمونه از کارهای خاص تان را که دامپزشک های بقول شما معمولی نمیتوانند انجام بدن نام ببرید هر دامپزشکی عمومی یکسال در یک باغ وحش کار کنه و مطالعه و کسب تجربه کنه میتونه اندازه شما یا بهتر از شما اونجا رو مدیریت کنه
پاسخ ها
مجید
| United States of America |
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۲
من یک نمونه خدمتتان عرض میکنم ایشان مسول پروژه ..... پلنگ بودند که با بستن قلاده دارای رد یاب به گردن پلنگ باعث شکستن گردن حیوان و تلف شدن حیوان در طبیعت شدند .
سعید
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۲
0
10
متاسفم که در سکوت اساتید پیشکسوت دانشگاه تهران، شاگردان آنها در حال دسته بندی کردن دامپزشکان هستند
آقای دکتر معماریان! دقیقا 12 تا 15 نفر از دامپزشکان باسابقه تر از شما هستند که دوره ها و مدارک تخصصی در زمینه های پرندگان - فوک - خزندگان - پستانداران و.... دارند اما متاسفانه ارتباطات و تبلیغات نداشته اند...
بفرمایید که ببر سفید قبلی در زمان حضور شما چطور در آب خفه شد؟!
بفرمایید آنهمه حیوان مشکل دار و جربی و فراری از پردیسان زمان تصدی شما نبود؟!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۳
دقیقا
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۳۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۳
0
9
من اطلاق عنوان دامپزشک معمولی را تحقیر قلمداد می کنم ...................
دامپزشک معمولی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۴ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۴
0
5
آقای معماریان،شما دامپزشک متخصص هستید؟
....................................
اونایی که بهترین هستن تو آزمایشگاه ها و دانشگاها دارند تولید علم میکنند،نه تو اینستاگرام و...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۷ - ۱۳۹۹/۱۰/۰۴
0
3
آقای دکتر عزیز دکتر دامپزشک دارای مدرک دکترا در هر رشته گسترده دامپزشکی بطور ممتد و فعال کار کند در آن رشته ماهر و متخصص بحساب میاید البته اگر علمی کار خود را همراه با تحربه کسب کرده بجلو برود کار در باغ وحش و حیوانات محیط زیستی هم در این قاعده مانند جنابعالی قرار دارد چون حیوانات محیط زیستی آزاد یا از دسته نشخوار کنندگان هستند یا گوشخواران یا پرندگان که دکتر تشخیص و درمان و پیشگیری ‌از نظر علمی مشابه هست فقط نحوه کار می ماند که با کار ممتد دکتر دامپزشک علاقمند مانند حضرتعالی ماهر و آدابته خواهد شد پس لظفا حرف خود را پس بگیرید و از برج عاجتان بپایین نگاه نکنید زیبده تر است همه دکتر دامپزشک هستند معمولی معنی ندارد عزیز
دکتر طالب زاده
|
Germany
|
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۹/۱۰/۱۶
0
0
جناب دکتر بنده ملتفت نشدم دامپزشک معمولی برای باغ وحش ضرر دارد یا ............؟!
نظر شما
ادامه