حکیم مهر: سرپرست معاونت بهداشتی
و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت: سازمان دامپزشکی به منظور پیشگیری از بیماریها
و خسارت سنگین به مزارع دام و طیور، ملزم به اعمال فواصل و الزامات بهداشتی مبتنی
بر اصول علمی و تجربه کشورهای پیشرفته است.
به گزارش حکیم
مهر به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، «دکتر حسن اختیارزاده»
درباره ضرورت تعيين و رعایت فواصل و حرائم، گفت: اساس اینکه فواصل و حرائم در نظر
گرفته شده مبتنی بر این است که اصول بهداشتی به منظور پیشگیری از رخداد بیماریها در
فواصلی که بین مزارع و دامداریها یا مرغداریهای مختلف هست رعایت بشود و این به
معنای آن نیست که احتمال رخداد بیماری را به صفر برساند بلکه احتمال رخداد بیماری
را کاهش میدهد.
وی افزود: در زمانی که این تصمیمگیری برای فواصل صورت
گرفته، یک کتابی تحت عنوان «نظام دامداری» که بعدا چاپ مجدد شد و به اسم «نظام
دامپروری» تدوین گردید، یک عده کارشناسان متعدد از اپیدمیولوژیست و میکروبشناس دخیل
در این کار بودند و فواصل را بر اساس نوع دامداریها و مرغداریها محاسبه کرده و
اعداد خاصی را اعلام کردند، قاعدتا بیماریهایی که بین طیور جابجا میشوند با
عوامل بیماری زا که بین یک مزرعه مرغداری با یک گاوداری جابجا میشود، ممکن است که
خیلی از عوامل بیماریزایش با همدیگر متفاوت باشند، پس طبیعی است که فاصلهای که این
کارشناسان محاسبه و کارشناسی کردند و قرار دادند، بین یک گاوداری با مرغداری کمتر
از دو مرغداری مختلف است.
اختیارزاده اضافه کرد: تعیین حرائم در وزارت جهاد کشاورزی کمیسیون
خاص دارد که انجام میدهند و دامپزشکی یکی از اعضای این کمیسیون است، یعنی کمیسیون
صدور پروانهها و تدوین قوانین در وزارت جهاد کشاورزی مستقر است و سازمان دامپزشکی
در این کمیسیون ها نماینده دارد، بنابراین فقط سازمان دامپزشکی ایجادکننده این
فواصل نبوده است.
وي درباره تاثیر تعیین حرائم بر کاهش کسب و کارها، اضافه
کرد: هیچ فرد و سازمانی با اشتغالزایی و تولید مخالفت ندارد، اما در نظر بگیرید
تولید بایستی بر بستر بهداشت باشد. تولیدی که بهداشت محوریت نداشته باشد، دچار
مشکل خواهد شد. شما برای اینکه بتوانید محصولی را به کشوری صادر کنید، باید الزامات
بینالمللی را در مورد آن رعایت کنید و اینطور نیست که فقط و فقط با الزامات داخلی
بخواهیم کاری را انجام بدهیم. هر کشوری برای خود یک الزاماتی دارد و برای اینکه
بتوانیم محصولمان را به آن کشور صادر کنیم، باید بر ۲ اساس الزامات بهداشتی ملی ما
و الزامات بهداشتی که کشور صادرکننده از ما میخواهد اجرا بشود و در کنار این یکسری
از الزاماتی هست که تدوین شده است. شما برای اینکه بتوانید یک تولید سالم داشته
باشید، بایستی که در کاری که انجام میدهید اصول بهداشتی را رعایت کنید؛ بایستی
فرایندهای صحیح تولید و فرایندهای صحیح بهداشتی در کار رعایت بشود و عدم رعایت این
ضوابط، خیلی از مواقع ذاتاً از بین بردن اشتغال است؛ وقتی که یک مزرعهای با بیماری
درگیر بشود و تلفات سنگین بدهد، عملاً آن تولیدکننده را خارجاش کردید؛ نه تنها که
اشتغالزایی اینجا صورت نگرفته بلکه خسارات اقتصادی هم به دنبالش پیش آمده است.
سرپرست معاونت بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور ادامه
داد: رخداد یک بیماری صرفاً در آن مزرعه باقی نخواهد ماند؛ وقتی عامل بیماریزایی
شدت گرفت گسترش پیدا میکند بنابراین فواصل و حرائمی که انتخاب شده بر مبنای این
بوده که اشتغالزایی بتواند تداوم داشته باشد. تداوم اشتغالزایی از اشتغالزایی مقطعی
بسیار بالاتر و بهتر است.
وی افزود: البته این شرایط فواصل، قانون مصوب مجلس نیست بلکه
ضوابط و الزاماتی است که مصوب شده است. در وزارت جهاد کشاورزی هم کمیسیونی دارد که
بر اساس آن تصمیمگیری میکنند. تیم کارشناسی آنجا مستقر شده و تیم کارشناسی از
سازمانهای مختلف و زیرمجموعه وزارتخانه و با استعلاماتی که از سایر سازمانهای
مرجع در این خصوص انجام میدهند؛ بدیهی است که ممکن است فواصل را تغییراتی هم در
آنها ایجاد کنند، همچنان که تغییرات نسبت به آن نسخه اولیه دادند.
اختیارزاده تصریح کرد: سازمان دامپزشکی به منظور رعایت اصول
بهداشتی و پیشگیری از بیماریها و جلوگیری از تخریب مزارعی که بعد از بیماری دچار
خسارت سنگین میشوند الزامات بهداشتی را در مورد آنها رعایت میکند و ملزم و
موظف است الزامات بهداشتی را که مبتنی بر اصول علمی و تجربه کشورهای پیشرفته است
اعمال میکند؛ در این میان شاید افراد یا مزارعی باشند که خیلی از این تصمیمات راضی
نباشند.