حکیم مهر: رئیس اداره شبکه
دامپزشکی بروجرد گفت: ذبح دام در معابر عمومی و در برابر چشم اطفال و کودکان تأثیر
منفی بر روح و روان آنان میگذارد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «امین مهدیزاده» امروز
هفتم بهمنماه در جمع خبرنگاران، اظهار کرد: مطمئنترین راه تأمین گوشت مصرفی
خانوار خرید گوشت از قصابیها و مراکز عرضه مجاز تحت نظارت سیستمهای نظارتی
دامپزشکی و بهداشت است و به همین منظور قصابیها، فروشگاههای زنجیرههای و مراکز
بستهبندی ملزم به عرضه فراوردههای خام با منشاء دامی مطابق با استانداردهای
بهداشتی ابلاغی از سازمان دامپزشکی کشور هستند.
وی تصریح کرد: کشتارگاه نیمهصنعتی دام شهرستان بروجرد از
سال ۱۳۸۴ با
مالکیت شهرداری و مدیریت فعلی بخش خصوصی و نظارت مستقیم اداره دامپزشکی شهرستان
شروع بکار کرده و ضمن رعایت دستورالعملهای بهداشتی دامپزشکی نقش مهم و بیبدیلی
در تأمین روزانه گوشت قرمز مصرفی شهروندان دارد.
رئیس اداره شبکه دامپزشکی بروجرد خاطرنشان کرد: دامهایی که
راهی کشتارگاه میشوند، قبل از کشتار مورد ارزیابی کارشناسان دامپزشکی از نظر برخی
بیماریها مانند هاری، کزاز، بروسلوز و انواع مسمومیتها که فقط قبل از کشتار در
دام زنده قابل تشخیص است قرار گرفته و تنها در صورت نداشتن این بیماریها اجازه
کشتار صادر میشود.
مهدی زاده اضافه کرد: بعد از کشتار فرایند نظارت بهداشتی بهصورت
کامل توسط بازرسین بهداشتی دامپزشکی مستقر در کشتارگاه بر روی لاشههای کشتاری
انجام و لاشههای سالم ممهور به مهر بازرسی بهداشتی و لیبل حاوی اطلاعات کشتار میشوند.
وی بیان کرد: تمامی مراحل کشتار از ابتدا تا انتها علاوه بر
بازرسین بهداشتی دامپزشکی تحت نظارت و پایش ناظر ذبح شرعی بهمنظور رصد شرعیت و
حلیت لاشههای استحصالی از کشتارگاه است.
رئیس اداره شبکه دامپزشکی بروجرد ادامه داد: لیبلهای نصب
شده روی لاشهها در دو رنگ آبی (لاشههای نر) و لیبل زرد (لاشههای ماده) به همراه
سایر اطلاعات لازم جهت افزایش ضریب امنیتی لیبلها از جمله آدرس و محل کشتار، نام
قصاب، جنسیت دام کشتاری، تاریخ تولید و انقضاء و شماره سریال جهت رصد بازرسین
طراحی شده است و هرگونه دخل تصرف در آنها پیگرد قانونی دارد.
مهدیزاده اظهار کرد: لاشههای استحصالی در کشتارگاه پس از
بازرسی بهداشتی جهت سپری کردن فرایند پیش سرد (بهمنظور افزایش کیفیت لاشه دام و
از بین رفتن بیش از ۹۰
درصد بیماریهای موجود در لاشه دام) به مدتزمان ۲۴ ساعت به سالن سردخانه منتقل و
سپس با خودروهای حمل یخچالدار بهداشتی و اخذ گواهی بهداشتی حمل به مقصد قصابیهای
داخل شهرستان بارگیری میشوند البته فعلاً در فاز اول فقط لاشههای دام سبک فرایند
پیش سرد را سپری نموده و بهمحض آمادگی سالن دوم پیش سرد دام سنگین نیز وارد مدار
خواهد شد.
وی تصریح کرد: مطابق قوانین سازمان دامپزشکی کشور لاشه و
ضمائم آن شامل دل، جگر سایر آلایشات خوراکی ناسالم که وسیله بازرسان بهداشتی برای
خوراک انسان غیرقابل استفاده تشخیص داده شود تحت نظارت بازرسان مزبور ضبط، امحاء و
از چرخه مصرف خارج میشوند.
رئیس اداره شبکه دامپزشکی بروجرد خاطرنشان کرد: علیرغم
توصیههای مکرر کارشناسان حوزه سلامت مبنی بر تهیه گوشت از مراکز مجاز و مورد
تائید دامپزشکی متأسفانه بعضاً افرادی سودجو به دلایل منفعت مالی اقدام به
کشتارهای خارج از شبکه مجاز و بهداشتی کرده و با این اقدام سلامت شهروندان را به
مخاطره میاندازند. از آنجا که دهها بیماریهای مشترک بین انسان و دام وجود دارد
که اغلب این بیماریها از طریق تماس با دام بیمار و فرآوردههای خام دامی آلوده از
جمله گوشت به انسان قابل انتقال مییابند.
مهدیزاده اضافه کرد: واضح است که گوشت قرمز و فرآوردههای
آن به همان اندازه که برای سلامت انسان حیاتی است اگر در شرایط غیربهداشتی ذبح و
عرضه شود، تهدید جدی علیه بهداشت عمومی است و موجب شیوع انواع بیماریها میشود.
وی بیان کرد: کشتار غیرمجاز دام و طیور یکی از رفتارهای
پرخطر در حوزه سلامت از طرف عده قلیلی بوده که اگر این روش مخاطراتی به همراه
نداشت، دلیلی برای ساخت کشتارگاهها و نظارت بر ذبح دامها نبود. هرچه دانش بشر
پیشرفت بیشتری کرده، با مخاطرات بهداشتی هم بیشتر آشنا شده است. گذشتگان اگر دام و
طیور را در خانه و کوچه و خیابان ذبح میکردهاند، از این دانش برخوردار نبودهاند.
رئیس اداره شبکه دامپزشکی بروجرد ادامه داد: از بشر امروز که
در طوفانی از آگاهی زندگی میکند، انتظار میرود آگاهانه هم عمل کند و نگهبان
سلامت جسم و روان خود و دیگران باشد.
مهدیزاده اظهار کرد: از نظر قانونی کشتار هرگونه دام و طیور
خارج از کشتارگاه، خلاف بوده و به استناد ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی و مواد ۴ و ۱۲ قانون سازمان دامپزشکی کشور
قابل پیگرد در مراجع قضایی است.
وی تصریح کرد: از جنبه روانشناسی نیز ذبح دام در معابر عمومی
و در برابر چشم اطفال و کودکان تأثیر منفی بر روح و روان آنان میگذارد چون با
دیدن صحنه کشتار دام که گاه با خشونت همراه است آثار زیانبار روانی در کودکان
ایجاد و زمینهساز رفتارهای خشونتبار آنان در آینده خواهد بود.
رئیس اداره شبکه دامپزشکی بروجرد خاطرنشان کرد: بازرسین
بهداشتی کشتارگاه روزانه با انواع بیماریهای خطرناکی نظیر بروسلوز، هاری، کزاز،
سل، سالمونلوز، شاربن و بیماریهای نوظهور جنون گاوی و تب خونریزی دهنده کریمه
کنگو، بیماری انگلی کیست هیداتیک، سارکوسیست، انگلهای پوستی و جلدی، انواع قارچها
و...که اکثراً مشترک بین انسان و دام بوده سروکار داشته و با به خطر انداختن سلامت
خود، تمام توان خود را در تأمین گوشت سالم و عاری از هرگونه بیماری بکار گرفته و
سلامتی را برای سفرههای همشهریان به ارمغان میآورند.
مهدیزاده با اشاره به نظارتهای مستمر دامپزشکی شهرستان بر
مراکز عرضه فرآوردههای خام دامی، افزود: کلیه این مراکز شامل قصابی و مرغ و ماهیفروشیها،
عمدهفروشیهای تخممرغ، سردخانههای پروتئینی، مراکز قطعهبندی و بستهبندی،
رستورانها و ... روزانه تحت کنترل و نظارت مستقیم بازرسین بهداشتی اداره دامپزشکی
بوده و از آنجا که خط قرمز دامپزشکی سلامت همشهریان و مصرفکنندگان این فراوردهها
بوده و با متخلفین این حوزه برخوردهای قانونی لازم به عمل میآید که تشکیل پروندههای
متعدد تعزیراتی و سایر مراجع قضائی در طول سال گواه این مطلب است.
وی با اشاره به توصیههای بهداشتی در این زمینه، اضافه کرد:
فرآوردههای خام دامی مورد نیاز خود را از جمله گوشت، مرغ، ماهی و ... فقط از
مراکز تحت نظر دامپزشکی و تنها با مهر و تائید دامپزشکی تهیه کنید.
رئیس اداره شبکه دامپزشکی بروجرد بیان کرد: مردم در هنگام
خرید حتماً به مهر و لیبل اطلاعات لاشه دقت کنند و در صورت خرید گوشت چرخکرده نیز
گوشت باید در حضور مشتری از لاشه بریده شده و سپس چرخ شود.
مهدیزاده ادامه داد: گوشتهای از قبل چرخ شده به علت احتمال
تاریخ گذشتگی، افزودنیهای غیرمجاز مانند سنگدان مرغ و گوشت کشتارهای غیرمجاز یا
افزودن چربی بیشازحد بجای گوشت توصیه نمیشود.
وی اظهار کرد: معمولاً گوشت کشتار غیرمجاز از کیفیت مناسبی
برخوردار نبوده و از نظر بهداشتی نیز به خاطر عدم بازرسی بهداشتی مورد تائید
نیستند، همچنین جگرهای استحصالی نیز معمولاً انگلی و برای سلامت جامعه مخاطرهآمیز
هستند.
رئیس اداره دامپزشکی بروجرد تصریح کرد: تمامی متصدیان
رستورانها، کبابیها، غذای فوری، جگرکیها، واحدهای پذیرایی و آشپزخانهها ملزم
به تهیه مواد اولیه پروتئینی خود منحصراً از مراکز مجاز و تحت نظارت دامپزشکی و
بهداشت هستند.
مهدیزاده خاطرنشان کرد: گوشتهای منجمد خریداری شده از
فروشگاههای زنجیرهای را به اندازه نیاز و فقط قبل از مصرف از انجماد خارج کرده و
از منجمد نمودن مجدد این گوشتها خودداری کنند.
وی اضافه کرد: زمان مجاز مصرف گوشت گوسفند و بز ۳ روز، گوشت گاو ۵ روز، مرغ تازه بستهبندی ۳ روز، آلایشات خوراکی شامل دل
و جگر ۲ روز،
ماهی تازه تا ۵ روز،
تخممرغ ۳۰
روز است.
رئیس اداره دامپزشکی بروجرد بیان کرد: کشتار دام جهت نذورات
خاص و مراسمات مذهبی از جمله عید قربان و ایام محرم و ... را بهمنظور اطمینان از
سلامتی لاشههای کشتاری با اداره دامپزشکی شهرستان هماهنگ کنید. این اداره در
تمامی این مناسبتها آماده خدمترسانی به همشهریان است.
مهدیزاده ادامه داد: در مسافرت و در صورت نیاز حتیالامکان
از رستورانهای بینراهی غذاهای مانند کباب مصرف نکنند و بجای آن از غذاهای پخته
شده استفاده کنند.
وی اظهار کرد: قطعات مصرفی مرغ شامل ران و شینسل جهت مصرف
خانوار، مراسمات شهروندان یا رستورانها را از مراکز بستهبندی و قطعهبندی مجاز
شهرستان تحت نظارت مستقیم کارشناسان دامپزشکی مستقر در این واحدها به هر نیاز
مصرفی تهیه کنند.
رئیس اداره شبکه دامپزشکی بروجرد تصریح کرد: همشهریان با
تغییر در فرهنگ مصرف گوشت، اهمیت دادن به محل خرید گوشت قرمز، مرغ و ... و آگاهی
داشتن از خطرات استفاده از فرآوردههای غیرمجاز سل امت خود، خانواده و جامعه را در
معرض خطر قرار ندهند.
مهدیزاده خاطرنشان کرد: شماره تلفن ۴۲۵۳۰۵۰۵ اداره دامپزشکی شهرستان آماده
خدمترسانی و پاسخدهی به تماسهای مردم خواهد بود.