کد خبر: ۷۷۹۲۹
تعداد نظرات: ۱ نظر

حکیم مهر: شیوع بیماری گوزن زامبی در حیات وحش آمریکا دانشمندان و طرفداران محیط زیست را نگران کرده است

به گزارش حکیم مهر به نقل از خبرآنلاین، بیماری گوزن زامبی «chronic wasting disease (CWD)» که بیماری عصبی است که با علائم گوناگونی چون ترشح بیش از حد بزاق،‌ بی‌حالی، تلو تلو خوردن و خیره ماندن شناخته می‌شود.

در چند وقت اخیر بیش از ۸۰۰ نمونه آلوده به این بیماری در حیات وحش آمریکا شناسایی شده‌اند.

عامل این بیماری پروتئینی به نام پریان یا پریون است. این پروتئین‌ها که معمولا بیماری‌زا هستند هیچ اسید نوکلئیک قابل شناسایی ندارند. آن‌ها در برابر فرمالدئید و گرما و اشعه ماورابنفش که ویروس‌ها را غیرفعال می‌کنند کاملاً مقاوم هستند.

این پروتئین‌ها به اشکال عجیبی تا می‌شوند و به همین شکل می‌توانند روی پروتئین‌های مغز اثر گذاشته و آن‌ها را نیز به شکل خود در آورند. مقاومت بالای پریون‌ها در مقابل شیوه‌های گندزدایی معمول نگران‌کننده است و باعث می‌شوند که آن‌ها برای سال‌ها در یک محیط باقی بمانند.

شیوع این بیماری در آمریکا برای انسان‌های نیز هشدار دهنده است. هر چند شواهد قطعی درباره آلوده شدن مستقیم انسان‌ها توسط این عامل وجود ندارد اما نگرانی‌ها به جای خود باقی است.

از بیماری‌های دیگری که توسط این پروتئین‌ها ایجاد می‌شود می‌توان به جنون گاوی اشاره کرد که انسان را نیز آلوده می‌کند.

در جریان شیوع جنون گاوی سال ۱۹۹۵ در بریتانیا میلیون‌های گاو سلاخی شدند و ۱۷۸ انسان نیز جان خود را از دست دادند.

هر چند مورد تایید شده‌ای از ابتلای انسان به بیماری گوزن زامبی گزارش نشده است اما پژوهش‌های آزمایشگاهی نشان داده است که پریون عامل این بیماری می‌توان در سلول انسانی را نیز آلوده کند.

یکی از مشکلات بزرگ در تشخیص موارد انسانی آلوده شده توسط پریون‌ها است. پریون‌ها برخلاف دیگر عامل‌های بیماری‌زا باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن نمی‌شوند و از این رو شناسایی آن‌ها به شیوه‌های معمول دشوار است.

جدای از نگرانی‌هایی که بابت احتمال انتقال این بیماری به انسان وجود دارد، با توجه به نقش مهم گوزن‌ها در محیط زیست آمریکا و چرخه غذایی شیوع گسترده این بیماری می‌تواند لطمات جبران‌ناپذیری به حیات وحش وارد کند.

منبع:‌ ساینس‌آلرت

 

انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۰۴
0
1
بنا به گزارش نیویورک‌پست در مورخه‌ ۲۴ فوریه‌ ۲۰۲۴، بیماری CWD در جمعیت آهوها و گوزن‌های ۳۳ ایالت آمریکا، و همچنین در کانادا، نروژ و کره جنوبی شیوع پیدا کرده است و نظر به این که سالیانه حدود ۱۵۰۰۰ راس از این دام‌ها به مصرف غذایی انسان‌ها می‌رسند خطر جهش عامل بیماری یعنی prion و ابتلاء انسان‌ها وجود دارد. این بیماری فوق‌العاده واگیردار است، ۱۰۰ درصد کشنده است و موجب تخریب بخش‌هایی از مغز، تغییرات رفتاری، ترشح فراوان بزاق، از دست دادن پیشرونده وزن بدن و مرگ می‌شود. بنا به این گزارش، زمانی که عامل بیماری BSE از طریق مصرف گوشت یا فراورده‌های غذایی گاوهای آلوده به انسان انتقال پیدا کرد موجب بیماری کروتزفیلد-جاکوب در انسان گردید. تفاوت این بیماری با بیماری CWD این است که عامل CWD می‌تواند مستقیماً از انسان‌های مبتلا به انسان‌های سالم انتقال یابد.
نظر شما
ادامه