حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: بر اساس بند هفدهم مصوبه مورخ شانزدهم مرداد هیات امنای دانشگاه تهران در خصوص تغییر ساختار سازمانی دانشگاه، طی حکمی عنوان سمت «دکتر سیدمهدی قمصری» از رئیس دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران به رئیس دانشکدگان دامپزشکی و علوم زیستپزشکی دانشگاه تهران به مدت سه سال تغییر کرد. به همین بهانه به سراغ دکتر قمصری رفتیم و دقایقی را با او به گفتوگو نشستیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، هدف از این تغییر ساختار چیست و چه مزایایی دارد؟
دانشگاه تهران از زمان گذشته و با گسترش گروههای آموزشی، همواره به سمت تغییر ساختار حرکت کرده است. در ابتدا با تشکیل دانشگاههای صنعتی، مجموعههایی مثل دانشکده فنی که یک دانشکده بود و همچنین گروههای مختلف احساس کردند که در رقابت با آنها دارای مشکلات ساختاری هستند، لذا در ابتدا تبدیل به «پردیس» و در ادامه کلمه پردیس تبدیل به «دانشکدگان» به معنای مجموعهای از دانشکدهها شد و متعاقب آن خیلی از گروههای آموزشی مثل برق، الکترونیک، مکانیک، معدن و... که همه گروه بودند، تبدیل به دانشکده شدند که ذیل یک چتر تحت عنوان «دانشکدگان فنی دانشگاه تهران» و «دانشکدگان فنی علوم» قرار گرفتند. از طرفی گروههایی هم که در درون یک دانشکده بودند، تبدیل به دانشکده شده و عنوان دانشکدگان را بالای سر خود قرار دادند و ذیل دانشگاه تهران قرار گرفتند. همچنین برخی دانشکدههای دیگر به شکل دانشکده مستقل باقی ماندند یا باید در هم ادغام میشدند. طبیعتا امکان ادغام دانشکده دامپزشکی با هیچ ساختاری در دانشگاه تهران وجود ندارد و از طرفی خود ما هم نیاز به گسترش را احساس کرده بودیم. البته شاید این کار در قالب گروههای مختلف انجام میشد اما بهمنظور یکسانسازی ساختار دانشگاه و برای اینکه بتوانیم رشتههای جدید و مسائل میانرشتهای را نیز کاور کنیم، پیشنهاد ما تشکیل دانشکدگان دامپزشکی و علوم زیست پزشکی شد و این عنوان چتر بالای سر دانشکده خواهد بود.
در درون این ساختار، بحثهایی را با دانشگاه داریم، از جمله اینکه پیشنهاد ما تشکیل چهار دانشکده ذیل این عنوان بوده است، اما ظاهرا هیات امنای دانشگاه با سه دانشکده موافقت کرده است و ما مشغول جانمایی گروهها هستیم. ۱۲ گروه آموزشی در این سه دانشکده قرار خواهند گرفت و تغییرات ساختاری به این شکل است که هر دانشکده یک رئیس و معاون و دانشکدگان رئیس و دو معاون خواهد داشت. در حال حاضر به عنوان رئیس دانشکده چهار معاونت داریم که در آینده تبدیل به دو معاونت خواهد شد تا تعداد پستها خیلی زیاد نشود. طبیعتا این تغییر ساختار باعث میشود دانشکدههای موجود و گروههای ذیل آنها امکان پذیرش دانشجوی بیشتر، برنامهریزی مستقل، ارتباطات بیشتر و ایجاد رشتههای جدید داشته باشند. منظور از رشتههای جدید، رشتههای مرتبط با حوزه علوم زیستی به ویژه علوم زیست پزشکی، رشتههای مرتبط با سلولهای بنیادی، مهندسی بافت و مواردی است که دامپزشکان در آن نقش مهم دارند اما خیلی بروز و ظهور ندارد و تصور همه این است که دامپزشک باید در یک محدودههای خاص فعالیت کند. ایجاد دانشکده و گروههای جدید شرایط تحصیلات بیشتر برای همکاران در حوزههای متخلف متناسب با نیازهای امروز جامعه را فراهم میکند.
پس به طور خلاصه هدف نخست، یکسانسازی ساختارهای آموزشی در دانشگاه تهران است و هدف دوم زمینهسازی برای ایجاد حوزههای بین رشتهای و پذیرشهای جدید که بتواند پاسخگوی نیازهای روز جامعه باشد.
حکیم مهر: عناوین سه دانشکده جدید چه چیزهایی هستند؟
از آنجا که هنوز قطعی نشده و محل بحث و جدل است، بهتر است رسانهای نشود. پیشنهاد ما تشکیل چهار دانشکده بود تا ۱۲ گروه موجود را در قالب دانشکدههای سه گروهه قرار دهیم. به هر حال هیات امنا نیز محدودیتهایی دارند و با تشکیل سه دانشکده ذیل دانشکدگان دامپزشکی موافقت کردند. ما برای آن چهار دانشکده عنوان پیشنهاد کرده بودیم و حالا که تبدیل به سه دانشکده شده، میبایست جلساتی را در دانشکده برگزار و به یک توافق جمعی برسیم تا انشاالله تشکیل این سه دانشکده را با حداقل چالش و با عناوین اعلام کنیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، یکی از نگرانیهای همیشگی رشته دامپزشکی، افزایش بیرویه تعداد ورودیها در سالهای اخیر بوده که حضرتعالی همواره در مقابل آن ایستادگی کردهاید. آیا این تغییر ساختار به معنای افزایش تعداد ورودیها نیست؟
به هیچ عنوان به تعداد دانشجویان عمومی اضافه نخواهد شد و بنده کماکان بر موضع کنترل افزایش بی رویه اخذ دانشجو و مخالف شدید رشد کمیت هستم و سیاست افزایش کیفیت را دنبال میکنم. بنابراین در دوره عمومی هیچ افزایشی نخواهیم داشت. البته ممکن است برخی رشتههای جدید برنامهریزی و تصویب شود که عمدتا در حوزههای تخصصی خواهد بود.
حکیم مهر: از نظر خودتان این تغییر ساختار چه چالشهایی را میتواند به همراه داشته باشد؟
احتمالا به دلیل وجود باورها و نگاههای سنتی بین همکاران، هر تغییری ممکن است حساسیتهایی را ایجاد کند. این جابهجاییهای اداری و ساختاری به لحاظ فیزیکی است و هر یک از مجموعههایی که بنده در داخل دانشگاه نام بردم، ساختمانهای تقریبا مستقل و تفکیک فیزیکی دارند. البته ما هم با وجود مجموعه محمدشهر و دو بیمارستان مستقل، اگر فرض کنیم که یکی از دانشکدهها علوم بالینی باشد، تا حدودی استدلال فضای فیزیکی را دارد اما سایرین در ساختمان اصلی هستند. البته دانشگاه پروژهای را در دست ساخت دارد که با تغییر دولت و تغییر معاونت علمی به دلیل مشارکتی که با آنها داشته، دچار رکود و رخوت شده است. امیدواریم با استقرار دولت جدید، قرارداد همکاری منعقد شده دوباره به جریان بیفتد و با تکمیل آن ساختمان، گشایشی در فضای فیزیکی به لحاظ استقرار این مجموعهها و به لحاظ توسعه آزمایشگاههایی که قرار است متناسب با ساختار جدید شکل بگیرد، ایجاد شود.
حکیم مهر: آیا قرار گرفتن عنوان «زیست پزشکی» در کنار دامپزشکی، میتواند به منزله نزدیک شدن هرچه بیشتر دامپزشکی و پزشکی قلمداد شود؟
به باور ما ارتباط و نزدیکی یک بحث نهادی است و انتزاع و جدایی که درحال حاضر ایجاد شده، یک بحث عارضی بوده و واقعی نیست. این ارتباط و نزدیکی ماهوی که بین آموزش دامپزشکی، پزشکی و علوم زیستی وجود دارد، یک مسئله واقعی به شمار میرود و جدا افتادن ما یک مسئله غیرواقعی است. البته اینکه چه کسی کجا قرار بگیرد و چه مجموعهای در چه مجموعهای الحاق شود، بحث الان نیست. بر اساس این دیدگاه امیدواریم که با این عنوان و با ایجاد یک سری رشتهها و زمینههای آموزشی و تحقیقاتی مرتبط و بین رشتهای، زمینهساز همان نکتهای باشیم که شما به آن اشاره کردید.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
3 بار ماموریت رفتم دانشکده دامپزشکی واقعا تعجب کردم از این فرسودگی، خرابی و ضعف امکانات در فضای ساختمان آموزش و دانشگاه...حتی محیط های اداری هم کهنه و ناقص و...