کد خبر: ۸۱۱۶۱
تعداد نظرات: ۵۱ نظر
نگاه شما:
این روش با تطبیق عددی با موارد اعلام شده توسط سازمان جهانی بهداشت دام صورت گرفته است زیرا که سازمان جهانی بهداشت دام موارد را اعلام می‌کند و محاسبه را به عهده استفاده‌کننده می‌گذارد ...

پاسخ سؤال ارزیابی خطر واردات (آزمونی برای همه: ارزشیابی، معیاری برای تفکیک سره از ناسره)

دكتر وحيد عطارد

قبل از هر چیز از کسانی که پاسخ سوال مطرح شده را داده‌اند، تشکر می‌کنم. راستش می‌خواستم پاسخ‌ها را آنالیز کنم و در مورد هر کدام بنویسم، اما بعد به دلیل پاسخ یکی از همکاران منصرف شدم. باز هم یادآوری می‌کنم که محاسبه عددی فارغ از نوع بیماری است، زیرا که اجرام بیماری‌زا می‌توانند به شکل‌های مختلف بطور مستقیم و یا غیرمستقیم منتقل شوند. در اینجا روش ایجاد آلودگی در انسان و حیوان مقصد مد نظر نیست بلکه خطر ورود محاسبه می‌شود. ممکن است پس از ورود هیچ مشکلی را هم به دلایل مختلف ایجاد نکند اما لزوم آگاهی و اطلاع از احتمال آن ضروری است. این محاسبه باید برای کلیه بیماری‌های موجود در کشور صادرکننده انجام پذیرد و باید دانست که خطر هیچ‌گاه صفر نخواهد بود.

در ارتباط با ارزیابی خطر موارد زیر ضروری است در نظر گرفته شود:

 1- ارزیابی خطر مرتبط بر واردات (با عدد بیان می شود) در یک گروه از دام‌ها و یا تولیدات دامی در کشور صادرکننده

 2- ارزیابی سطح خطر قابل قبول در کشور واردکننده (به خصوص در ارتباط با وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری مورد نظر)

 3- تصمیم‌گیری مبتنی بر مقایسه دو خطر محاسبه شده و انتخاب شرایطی که بتوان خطر را کاهش داد.

این روش با تطبیق عددی با موارد اعلام شده توسط سازمان جهانی بهداشت دام صورت گرفته است زیرا که سازمان جهانی بهداشت دام موارد را اعلام می‌کند و محاسبه را به عهده استفاده‌کننده می‌گذارد. این روش از طرفی بسیار جالب و ارزشمند و از طرف دیگر خطر موجود را به صورت عدد و رقم محاسبه می‌نماید که تصمیم‌گیری را ساده خواهد کرد. ولی در هر حال نباید فراموش کرد که عدم قطعیت و وجود عامل با تمام ارزیابی‌های خطر پیوند خورده است.

در این ارتباط دو مرحله زیر که تصميم‌گیری مبتنی بر آنها است، شرح داده می‌شود:

 1- ارزیابی خطر مرتبط با واردات

 2- ارزیابی خطر قابل قبول

ارزیابی خطر واردات:

این مرحله نخستین بار توسط مورلی در سال 1993 ارائه شده و سپس به مرور با افزودن فاکتورهایی بر آن توسعه یافته است. به طور کلی خطر تخمین زده شده کلی برابر است با احتمال ورود عامل بیماری ضربدر احتمال در معرض قرار گرفتن به عامل:

 

مرحله اول: احتمال ورود عامل بیماری: احتمال ورود عامل بیماری عبارتست از «احتمال اینکه حداقل یک حیوان و یک واحد از تولیدات وارد شده (IAU) در بین کل حیوانات و یا تولیدات وارد شده آلوده به عامل بیماری باشد.»

این احتمال در ارتباط با موارد زیر است:

 - تعداد واحد دامی وارد شده

 - فراوانی بیماری در کشور صادر کننده. در حقیقت شیوع حقیقی بیماری مورد نظر است.

با در نظر گفتن حیوانات وارداتی:

 - هر چه که تعداد حیوانات وارداتی بیشتر باشد، احتمال اینکه یکی در میان آنها آلوده باشد بیشتر است.

 - هر چه فراوانی بیماری در کشور صادر کننده بیشتر باشد، در زمان انتخاب، خطر آلودگی يکی از آنها بیشتر خواهد بود.

رابطه کلی احتمال ورود عامل بیماری به صورت زیر می‌باشد:

فرض کنید شیوع واقعی بیماری در زمان انتخاب تصادفی P باشد. حال اگر یک حیوان انتخاب شود، احتمال اینکه آلوده باشد P خواهد بود و به همین ترتیب احتمال آنکه آلوده نباشد 1-P می‌باشد. حال اگر دومین حیوان و سومین و n  حیوان انتخاب شود، احتمال اینکه هیچ‌کدام از آنها آلوده نباشند، به قرار زیر می‌باشد:

 

موارد فوق نشانگر احتمال آلوده نبودن دام‌های انتخابی است. حال اگر بخواهیم احتمال آلوده بودن یک مورد در میان دام‌های وارداتی را که همان احتمال ورود عامل بیماری است، محاسبه کنیم، خواهیم داشت:

 

در این رابطه P شیوع حقیقی و n تعداد دام وارداتی و معادل تعداد واحد دام وارداتی برای محصولات تولید شده می‌باشد.

تعداد دام برای دام‌های زنده و یا لاشه کاملا مشخص است ولی برای تولیدات باید واحد محاسبه شود و مقصود کارتن و یا بسته‌بندی و یا امثال آن نخواهد بود. به عبارت دیگر میزان تولیدات دامی مورد نظر برای واردات باید به واحد دامی تبدیل شود.

ارزیابی شیوع حقیقی لحظه‌ای:

عوامل مختلفی برای این ارزیابی در نظر گرفته می‌شود.

 - ارزیابی شیوع حقیقی

- میانگین زمان آلودگی حیوانات که میزان شیوع حقیقی لحظه‌ای را شرطی می‌کند.

- عوامل تطبیق احتمال خام

ارزیابی شیوع حقیقی:

شیوع حقیقی بیماری معمولا نامشخص است و بر این اساس سعی می‌شود با محاسبات دقیق به آن تحت عنوان شیوع محتمل نزدیک شد.

این محاسبه تقریبی بر اساس دو گونه از اطلاعات موجود محاسبه می‌شود. بر حسب کشور و بیماری اطلاعات مرتبط با شیوع ظاهری را می‌توان به شکل‌های زیر تخمین زد:

روش کمی: تعداد کانون‌های بیماری در طول 12 ماه گذشته (برای تخمین دقیق‌تر تعداد کانون‌های کلینیکی گزارش شده و یا کانون‌های تایید شده عفونت)

روش کیفی: در مورد بیماری‌های استثنایی، یا تک‌گیر، یا آندمی و یا با فراوانی زیاد قابل استفاده است.

هنگامی که اطلاعات مربوط به شیوع ظاهری بیماری یا عفونت کمی است، می‌توان تعداد گزارشات موجود را برای تخمین شیوع حقیقی استفاده کرد.

هنگامی که اطلاعات کیفی است، برای هر بیماری نیاز است یک میزان عددی از خطر احتمالی بیماری در نظر گرفت.

کیفیت اطلاعات برای تخمین شیوع ظاهری بستگی به موارد زیر دارد:

 - درجه توسعه ساختار سرویس‌های دامپزشکی کشور صادر کننده

 - وجود سیستم‌های سرویلانس اپیدمیولوژی در مورد بیماری مورد نظر

بنابراین لازم است شیوع ظاهری اعلام شده را با دو ضریب برابر با 1 تطبیق داد زیرا که هر دو فاکتور که کیفیت اطلاعات را شرطی می‌کنند، در موقعیت مناسب و زیاد و  یا کم در وضعیت مخالف  قرار دارند (ضریب زیاد است اگر سرویس دامپزشکی توسعه کمی داشته باشد و یا سازماندهی خوبی نداشته باشد و یا اینکه سیستم سرویلانس اپیدمیولوژی وجود نداشته باشد).  

حال شیوع محتمل را می‌توان از طریق رابطه زیر محاسبه نمود:

 

در همین ارتباط فاکتورهای تطبیق احتمال خام از رابطه زیر محاسبه می‌شود:

در نهایت خطر ورود عامل از رابطه زیر محاسبه خواهد شد:

مرحله دوم: تعیین سطح خطر قابل قبول: برای تعیین سطح خطر قابل قبول دو عامل زیر باید در نظر گزفته شود:

 - از طرفی، فاکتورهایی که به اهمیت اقتصادی و یا بهداشتی بیماری مرتبط می‌شوند.

 - از طرف دیگر، وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری در کشور وارد کننده

اهمیت اقتصادی و یا بهداشتی بیماری: برای هر بیماری می‌توان فهرستی از سطح قابل قبول در ارتباط با سه خصوصیت بیماری ایجاد کرد.

 - میزان قابلیت انتقال

 - مشترک بودن بیماری

 - خسارات اقتصادی بیماری

وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری در کشور وارد کننده: میزان سطح خطر قابل قبول بستگی به وضعیت بیماری در کشور وارد کننده دارد. بطور مثال کشوری که از بیماری خاصی عاری است در زمان واردات باید به وجود بیماری به شکلهای مختلف در کشور صادر کننده و وجود و یا عدم وجود برنامه های کنترلی دقت نماید .

تصمیم گیری: هر کشوری باید جدولی مطابق انچه ارائه می‌گردد، بر اساس وضعیت خود تهیه و بر اساس آن تصمیم‌گیری نماید:

در خاتمه به اطلاع می‌رساند این‌گونه محاسبه قبلا در مورد چند موضوع صورت گرفت ولی از آنجا که می‌بایست مد نظر قرار می‌گرفت و استفاده می‌شد، همانند موارد دیگر نه مد نظر قرار گرفت و نه استفاده شد. باز هم می‌دانم که احتمالا به دلایل مختلف که یکی از آنها سختی محاسبات است و بازدید از کشور صادرکننده باید عملا با کنجکاوی زیاد و گرفتن اطلاعات دقیق انجام شود و همچنین نیاز به داشتن اطلاعات کشوری دقیق است، باز هم به فراموشی سپرده خواهد شد.

 

انتشار یافته: ۵۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۸
ناسره
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
0
9
آقا بالا تا پایین این نوشته رو چند بار خواندم و دنبال اون عدد کمی گشتم
«مقدار ۱۰۰ تن گوشت مقرر است که از کشوری با آلودگی به بیماری RVF وارد شود. خطر انتقال آلودگی به کشور چقدر خواهد بود؟ یادآوری می‌کنم که معیار خطر کمی مورد نظر است، نه کیفی.»
آقا عددی که جواب این سوال باشه رو به من بگید توضیح کیفی نمیخوام

، به قول دوستان گشتم نبود ، نگرد نیست ، حالا متوجه شدید که چرا محاسبات قبلی هم نه جدی گرفته شده و نه تکرار شده ؟ برای اینکه هیچ عدد و محاسبه ای در کار نبوده الان یک عده میان و از لباس نامرئی پادشاه تعریف و تمجید می کنند
پاسخ ها
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۰۱:۵۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
عجب .. مگر قرار بود عددی به شما داده شود .. خوب بخوانید .. معیار خطر کمی .. نگفته مقدارش را محاسبه گنید .. گفته با چه معیاری محاسبه میشود .
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۰۱:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
مگر کشوری معرفی شده بود ؟؟ همین رابطه یعنی محاسبه کمی .. کافیست برای هر ببماری و یا هر کشوری مقادیر بدست اورده شوند و در رابطه گذاشته شود .. نتیجه مقدار کمی خطر واردات خواهد بود .. لازم است به انچه خواسته شده توجه شود و بعد کامنت گذاشته شود .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۲۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
0
7
استاد بفرمایید اینکه چطوری کارتن بسته بندی شده را به دام تبدیل کنیم ایضا این جواب را در مورد گوشت وکیوم هم بفرمایید مثلاً چند کارتن گوشت میشود یک گاو یا یک گوسفند اگر یک لاشه ای فقط سردستش وارد کشور شد و بقیه لاشه رفت یک کشور دیگر چند درصد لاشه را در فرمول بیاوریم ؟
پاشیم بریم نون و ماستمون رو بخوریم از این تئوری ها چیزی برای کار درنمیاد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
فک کنم کل اصل این محاسبات برای دام زنده بوده و آقای دکتر شخصا واژه لاشه را به آن اضافه کرده چون کل فرمول در مورد تعداد دام در گله و مدت ابتلا و ... هست و حرفی از گوشت، لاشه، کارتن و غیره نشده
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۰:۰۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
گفته شده بطور مثال ۱۰۰ تن گوشت .. برای نبدیل ان به تعداد دام بسیار ساده است .. اگر لاشه گاو باشد ، هر لاشه کشتار شده یک دام محسوب میشود فرض کنید وزن لاشه ۲۰۰ کیلو .. فقط سردست استفاده شده .. در هر لاشه وزن سردست بطور میانگین بطور مثال ۴۰ کیلو .. فقط سردست بوده .، تعداد دام استفاده شده عبارتست از ۲۵۰۰ گاو .. ضمنا اینها تئوری نیست .. بلکه محاسبه اماریست .. از این رابطه هاست که بیماریها کنترل میشوند … خوش بحالتان که نون و ماست میخورید و از رنج گوشت خوردن اسوده اید ..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
دام وقتی به لاشه تبدیل میشود آنهم در پروسه کشتار صنعتی دیگر این فرمول ... شما کاربردی برای محاسبه مخاطره ندارد کیش و مات ...
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۵:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
یعنی دام‌وقتی به لاشه تبدیل میشود ، دیگر خطر از بین میرود ؟؟ لطفا این موضوع را به سازمان‌جهانی بهداشت دام‌منتقل فرمایید .
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
بله استاد دقیقا محاسبه مخاطرات بهداشتی لاشه با دام زنده متفاوت است شما رو ارجاع میدم به نسخه 2018 ارزیابی مخاطرات همان سازمان که زمانی که در استخدام دولت بودید ..........................
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۲۱:۲۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
اگر نسخه ۲۰۱۸ سازمان دامپزشکی کشور است که بنده در انجا مشغول به کار بودم .. به صراحت و اطمینان خاطر می گویم سرتا پا اشتباه می باشد ..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۳:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
امان از قضاوت‌های عجولانه ، وقتی گوش میکنید که جواب بگویید بجای آنکه گوش کنید تا درک کنید همین میشود ، چشم تان را بستید و فقط به صرف اینکه دستورالعمل فرضی را در زمانی که شما در سازمان نبوده آید نوشته شده است را سر تا پا اشتباه خواندید ................. بنده منظورم نسخه 2018 ارزیابی خطر سامان جهانی بهداشت دام بود هرچند اکنون آن را هم تکفیر خواهید نمود .................
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۴ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
0
3
n تعداد دام وارداتی و معادل تعداد واحد دام وارداتی برای محصولات تولید شده می‌باشد.
تعداد دام برای دام‌های زنده و یا لاشه کاملا مشخص است

فک کنم کل این محاسبات برای دام های زنده وارداتی باشد و لاشه رو خودتون اضافه کردید. چون همش فقط در مورد تعداد گله و دوره آلودگی گفته!!!
ببخشیدا ما هم دکتر هستیم، ...........
پس لطفا ثابت کنید این محاسبات برای واردات گوشت است
پاسخ ها
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۰:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
جناب دکتر محاسبه تعداد دام از تناژ محصول را در بالا بطور مثال شرح دادم . حالا فرض کنید میخواهیم ۱۰۰ تن کبد وارد کنیم .. چه تعداد دام کشتار میشود ؟؟ اگر دام زنده وارد شود که تناژ را عنوان نمی کنند میگویند مثلا ۱۰۰۰ گاو میخواهیم وارد کنیم و نیازی به تبدیل نیست ..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
اینها تصورات شخصی شماست
در فرمول ارایه شده نشان دهید کجا از عنوان لاشه carcass استفاده شده
همش گله و تعداد دام
شما تبدیلش کردید به واحد درسته؟
در این صورت حتما در فرمول حداقل نامی از لاشه ، بسته بندی، کارتن یا محاسبه بر اساس کیلوگرم عنوان میشد
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۵:۰۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
قطعا علم و‌امارو اپیدمیولوژی تصورات شخصی کسی نیست .. دروسی است که باید به درستی در دانشکده ها تدریس شود و نمیشود . به همین دلیل شما انرا تصورات می پندارید
نا شناس
|
United States of America
|
۱۰:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
0
7
آقای دکتر ممنون که وقت می گذارید و ما را به فکر فرو می برید.

اما شما در یکی از کامنت هایی که در نوشته دور قبل گذاشتید، تاکید فرمودید که منظورتان یک عدد است، مثال زدید که مثلا 0.45

اما در اینجا آن عدد را بدست نیاوردید، لطفا دقیق تر باشید، که دقیق هستید.
سپاس
پاسخ ها
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۰:۵۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
ممنون از شما .. دقیقا همینطور است .. در پایان محاسبه عددی بدست خواهد امد که با مقایسه با جدول پایانی تصمیم به واردات گرفته میشود و یا نمیشود .. بهمین دلیل به محاسبه عددی همکاران خرده نگرفتم زیرا که قسمتی از رابطه را محاسبه میکردند ..
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۰:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
اگر کشور و نوع دام اعلام شود که البته با توجه به بیماری اعلام‌شده می توان حدس زد ، براحتی برایتان محاسبه خواهم نمود . زیرا که بدلیل اینکه در سازمان نیستم قطعا از کشور و نوع دام اطلاعی ندارم ..
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
شما تصور کنید کنیا و نوع دام گاو
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
1
1
فرض کنید گاو آلوده به عامل عفونی کشتار شد حالا هر ویروس و باکتری و غیره ....باشد و این عامل عفونی هم یک بیماری مشترک میان انسان و دام ایجاد می کند آیا با خوردن لاشه کامل ویروس و بیماری بیشتر منتقل میشود یا خوردن سردست آنهم برای انتقال ویروس کفایت میکند ؟آیا وقتی یک لاشه آلوده کنار سایر لاشه های غیر آلوده قرار گرفت ویروس ، باکتری یا در کل عامل عفونی مثل یک دسته گل با نظم و ترتیب روی لاشه اولی خودش می نشیند و تکان نمیخورد تا از آقای دکتر عطارد اجازه بگیرد برود روی لاشه بعدی ، تلاش برای شبیه سازی خوب است و این فرمول‌ها و بسیاری دیگر ارزشمندند ولی هنوز به مسیر زیادی برای تبدیل به واقعیت دارند و در برهه زمانی کنونی و مکان جغرافیایی که ما هستیم ملاک قرار دادن این عددها اگر هم بتواند عددی خروجی بدهد عین ....... است و درست به همین دلیل روسای سازمان یه آن توجه نکردند
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
1
3
تشکر از پاسخگویی دکتر عطارد به سوالات و ابهامات،

فرض بفرمایید که نوع گوشت وارد شده از نوع گوسفندی و کشور مبدا کنیا است،
حالا عدد دقیق را محاسبه فرمایید تا بیاموزیم.
سپاس
ناشناس
|
United Arab Emirates
|
۱۲:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
0
2
این مطالب بسیار قدیمی شده، به رفرانسهای جدید مراجعه شود
پاسخ ها
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۴:۳۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
به سازمان‌جهانی بهداست دام مراجعه فرمایید ..البته احتمالا سازمان جهانی بهداشت دام هم قدیمی شده .. و همچنین ریاضی و امار ..
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۱۴:۴۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
8
0
مشکلی که وجود دارد اینجاست که متاسفانه امار و اپیدمیولوژی به درستی تدریس نمیشوند و اهمیت به آنها داده نمیشود .. در صورتیکه در کشوری مثل امریکا تمامی کسانی که دارای درجه دکتری هستند حتی در پزشکی میبایست مدرک اپیدمیولوژی را داشته باشند . اما موضوع کجاست .. موضوع کارتن و لاشه و این مسایل نیست .. کشوری الوده به یک بیماری دامی و یا زئونوز است .. شما میخواهید از این کشور دام و یا محصولات دامی وارد کنید . اولین قدم بررسی وضعیت ان‌ کشور است تا بتوانید بگویید اگر حتی یک دام بطور تصادفی و الوده به عامل وارد چرخه کشتارگاه شود ، خطر انتقال ان جرم چقدر می تواند باشد .. در اینجا کاری به چرخه کشتارگاهی و حمل و نقل و زنجیره سرما نخواهد داشت .. بلکه صرفا خطر محاسبه میشود زیرا عامل می تواند به اشکال مختلف منتقل شود . و خطر تعریف دارد و ان وجود هر گونه پدیده نامطلوب است هرچند که تمامی موارد بهداشتی رعایت گردد .
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۱۴:۵۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
7
0
موضوع خطر و اینکه چطور با ان برخورد میشود از اهمیت بسیاری برخوردار است . مثالی میزنم بدون داشتن ارتباط با این موضوع و فقط اینکه خطر چیست . شخصی با موتورسیکلت از خانه در تهران خارج میشود .. و هر روز هم سلامت به خانه بر میگردد . خطر اینکه یکبار دچار حادثه شود چقدر است .. حال تطبیق دهید .با وارد شدن یک دام‌ برای کشتار به کشتارگاه . شیوع تصادفات در تهران چقدر است و عوامل خطر از جمله نداشتن کلاه حفاظتی و عدم رعایت مقررات و سرعت غیر مجاز و سایر موارد چقدر می تواند موثر واقع شود ..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
0
9
آخه برادر من
شما هنوز فرق دام زنده و لاشه را نمیدانید؟
کجای دنیا یک کارتن گوشت را بر اساس وزن به تعداد دام تبدیل میکنند؟
پنجاه گاو و نصفی تا حالا شنیدی؟؟؟!!!!!
آخه لاشه پوست و پشم دارد؟ تنفس دارد؟ ادرار و مدفوع دارد؟ خون دارد؟ ترشحات زایمانی دارد که ویروس را منتشر کند؟
اگر فقط منظور ورود آلودگی و ویروس باشد نه ماندگاری و بقای آن در کشور که کلا باید دیوار آهنین دور کشور بکشیم و با همه قطع ارتباط کنیم هیچ مسافری هم نپذیریم
.........................
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۱۹:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
4
1
بعضا پاسخها مرا کاملا قانع کرد که آموزش وضعیت بسیار اسفناکی در کشور دارد . مشکل از اموزش است‌که درست اندیشیدن را یاد نمیدهند بلکه حفظ کردن را می اموزند .. و درست هم هست . درست اندیشیدن دردسر زاست ..
ببینید ادم در هر سنی می تواند یاد بگیرد .. منهم در این سن از این نوشتنها و کامنتها یادگرفتم .. میگویند در زمانی تعدادی کارشناس ترافیک از ژاپن اورده بودند تا مشکل ترافیک تهران را حل کنند .. انها هم با استفاده از دوربین و محاسبه و خلاصه چندین ماه تحقیق .. بالاخره نتیجه را اعلام کردند و‌گفتند بهتر است اصلا کاری به کار ترافیک نداشته باشید ، این مردم راه خودشان را پیدا می کنند ،، منبعد پاسخی نباید داد . باید نوشت و گذشت .. اینها کار خودشان را می کنند ..
ارزوی توفیق .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۷
اگر بنده چیزی نمی‌دانم، مشکلی نیست؛ دلیل هم ندارد همه کس همه چیز بداند. ندانستن هم برای کسی عیب نیست اما اگر ندانست و سعی به پنهان کردن آن از طریق استدلال‌های بی‌معنی و گفته‌های ناشایست و تهمت به دیگران بر آمد و به عبارت دیگر در او غش باشد، آن موقع است که بیت بر او کاملا صدق می‌کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۴۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
0
6
سوالی از جناب دکتر عطارد دارم
در بیماری cchf و بسیاری بیماریهای دیگر ، پس از گلیکولیز بی هوازی و افت ph لاشه ، ویروس نابود می شود

تفاوت بسیاری بین لاشه و دام زنده هست

و نمی شود با تبدیل کارتن به دام زنده و معادل سازی آنها ، به پاسخ رسید.
در فرمول ارایه شده از سوی شما ، هیچ اشاره ای به این مسایل نشده است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
دقیقا
شرایط لاشه با دام زنده بسیار متفاوت هست.
انتقال دام آلوده به سل با انتقال گوشت بدون استخوان و بدون غدد لنفاوی منجمد در کارتن موضوعاتی متفاوت هستند. انتقال این گوشت حتی با مجوز بهداشتی قرنطینه ای مجاز هست ولی انتقال دام سلی ممنوع هست.
حالا دکتر عطارد جواب دهد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
حق با شماست و سوال شما پاسخی ندارد و پاسخ هم ندادند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۶:۰۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
0
6
مشکل اجرا عظیم تر از این مسایل است . در سیستم دامپزشکی مطمئنا عطارد نامی هست که بتواند این فرمول را برای کشوری حساب کند و یا از اپیدمیولوزیستی در دانشگاه کمک گرفت . مشکل ایستادگی در مقابل فساد و حذف همیشگی مدیر یا کارشناس است .
مجازاتگر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
0
8
آقای دکتر شما بعنوان یک کارشناس متخصص پاسخ سوال خودتان را بدهید ۱۰۰ تن گوشت کشور هم آذربایجان لطفا با فرمول عدد را اعلام بفرمائید و نظر کارشناسی که گوشت را وارد کنیم یا نکنیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۲۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
0
7
دکتر عطارد در متن قبلی نوشته بودند:
"کلاه رستم را از سر بر می‌دارد و می‌گوید: پانزده تومنی‌ها با شما نیستم، ده تومنی‌ها با شما هم نیستم، با اون تماشاگر پنج تومنی هستم که پنج تومن داده، توقع داره سنگ حقیقی بلند کنم و فتق بگیرم."

آقای دکتر عزیز
علم دامپزشکی ، فقط اپیدمیولوژی نیست .............
حتی خود شما که با سوادید، نتوانستید با پرسش خود ، پاسخی قانع کننده در مورد دام و لاشه دام دهید.

از نظر علم و تخصص بازرسی گوشت ، پاسخ شما اصلا قابل قبول نیست
و بس
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
دقیقاً، علم دامپزشکی تنها همه گیرشناسی نیست بلکه این علوم درمانگاهی هستند که داده های آمار حیاتی و همه گیر شناسی رو می سازند.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
3
0
متاسفم یک عده کجا درس خواندید
با توهین کار درست نمی شود
اسیدی شدن لاشه همه میکروبها را از بین نمی برد بلکه کاهش می دهد و.....
در تمام صخبت های اقای دکتر کلمه احتمال بود و اپیدمیولوژی و امار احتمال تا سطح زیر 100را بیان می کند
پاسخ ها
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۹:۵۹ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
ممنون از گوشزد شما . امیدوار بودم‌ اقایان متوجه شوند .گوشتی که وارد میشود از دامی ممکن است باشد که الوده است .، گوشت خالص که نیست که تغییرات اسیدی همه عوامل را از بین ببرد .. چربی هم‌دارد به مقدار زیاد . چربیها بهترین قسمت گوشت برای حفظ عوامل بیماریزا هستند . در ضمن رگ‌هم دارد که در باقی ماندن عوامل موثر است بخصوص انکه بسرعت دمای لاشه کاهش داده میشود و‌خود در حفظ عوامل موثر است .. ضمنا محیط کشتارگاه و قطعه بندی که استریل نیست .. سطح خارجی لاشه همیشه به عوامل بیماریزا الوده هست که از دسترس تغییرات اسیدی دور می ماند و این‌الودگی چه بسا به راحتی منتقل میشود ..و هزاران موضوع دیگر که‌ نیاز به تفکر و‌اندیشه دارد . بهر حال نیاز به کلاسهای اموزشیست ..
نقیبی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
«امیدوار بودم‌ اقایان متوجه شوند!!»
آقای دکتر سازمان ترکیبی از آقایان و خانمهاست. پس به عنوان یک استاد و الگوی جامعه دامپزشکان بهتر است بنویسید: امیدوار بودم متوجه شوید تا حساسیت ایجاد نشود. تشکر.

اما در مورد احتمال آلودگی، اقای دکتر نمیدونم اون عکس مطلب قبلی تان را خودتان انتخاب کردید یا حکیم مهر اما اگر به آن توجه کنید روش انتقال را کامل توضیح دهید.
پشه به عنوان انتقال دهنده بیماری بین نشخوارکنندگان وحشی و اهلی ذکر شده و سپس روشهای انتقال انسان را به ترتیب اهمیت نوشته: تماس با خون و ترشحات حیوان الوده (خون و ترشحات زایمانی، چشمی و تنفسی حیوان زنده)، افزایش خطر طی کشتار (تماس با خون و ترشحات و استنشاق حین فرآیند کشتار)، فرآیند تولد (مثلا کمک به زایمان)، مداخلات دامپزشکی (جفت ماندگی و ...) و طی فرآیند دفن و معدوم سازی جنین سقط شده و لاشه حیوان تلف شده.
و در قسمت بالا اشاره کرده که پشه در انتقال آلودگی به انسان نیز تا حدودی موثر است.
اما در مورد آلودگیهای سطحی، این ویروس تحت شرایط بهینه و دمای 25 درجه، حدود یک ساعت در آئروسلها زنده میماند. در PH خنثی یا قلیایی، ویروس می تواند تا 4 ماه در دمای 4 درجه و 8 سال در زیر صفر درجه سانتیگراد زنده بماند. اما با جمود نعشی و کاهش پی اچ تا 5.5 تا 5.7 حتی در لاشه های تلف شده از بیماری که در حال تجزیه اند به سرعت از بین میرود و چربی چندان نجات دهنده نخواهد بود چون ویروس حتی به کمی اسیدی شدن هم حساس است چه برسد به 5.7 یا حتی 6.
در همان تصویر ذکر شده اشاره ای به تماس با گوشت توسط مصرف کننده نشده است. البته پوست آسیب دیده فرد در زمان تماس با گوشت آلوده ممکن است یک روش انتقال باشد اما بنظر من در مورد این ویروس به این صورت منتقل میشود که شخص با یک چاقوی آلوده با حجم بالای ویروس (یعنی در تماس با خون یا ترشحات حیوان آلوده ) دست خود را ببرد که در این صورت حجم بالایی از ویروس به بدنش تلقیح شود. اما اگر تصور کنیم که بر اساس نکته ای که شما فرمودید تعدادی از ویروسها در چربی زنده مانده باشند و در حین تماس منتقل شوند این تماس به نظر من چندان موفق نخواهد بود چون اگر فرض کنیم که فرد مصرف کننده در حین تماس با گوشت دستش زخم باشد و یا حین کار دستش بریده شود اما این مقدار ویروس روی لاشه قادر به آلوده کردن فرد نخواهد بود چون اصولا کار آشپزی چندان زمانبر نیست نهایتا ده دقیقه تا نیم ساعت و بعدش به صورت اجتناب ناپذیری طرف دستهایش را با اب و صابون خواهد شست تا چربی و بوی گوشت را از دستانش پاک نماید. بنابراین ویروس فرصت ایجاد بیماری نخواهد داشت
اما اگر خیلی تیزبینانه بخواهیم در مسیر واردات گوشت یک نقطه بحرانی برای تنها ورود ویروس به کشور نه ماندگاری ان پیدا کنیم بنظر من میتوانیم به رفت و آمد کسانی که برای عقد قرارداد با کشور الوده میروند یا حتی ناظرین بهداشتی و شرعی اشاره کرد که ممکن است طی مدت حضورشان در آن کشور مورد گزش پشه آلوده قرار بگیرند یا پشه آلوده را همراه خود (مثلا داخل چمدان لباس) به داخل کشور بیاورند، اشاره کرد.
البته این هم راه حل دارد چون عموما زمان فعالیت پشه ها فصلی است و میتوانند زمستان اعزام شوند. و البته من هنوز معتقدم که هیچ کشوری در زمان شیوع بیماری اقدام به صادرات نمیکند یا حداقل اقدامات خاصی انجام میدهد مثل تست تشخیصی یا بازرسی قبل کشتار . چون کارکنان کشتارگاه در معرض بیشترین خطر آلودگی هستند حتی ممکن است این کشورها در زمان شیوع خیلی بالا، دستور ممنوعیت کشتار حتی در کشتارگاه را صادر کنند.
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۸:۳۵ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
خدمت سرکار خانم‌ دکتر نقیبی .. حق با شماست .. باید حساسیت ایجاد نکرد . اما در مورد روش انتقال تماس با خون .. در خانه ، خانم‌خانه دار گوشت را اماده طبخ می نماید گوشت حاوی مقداری خون است که حاوی ویروس هم می تواند باشد بعلت وجود ویروس در خون و یا چربی ها و ممکن‌ است دستش زخم شود ، می تواند ناخوادگاه دست را به چشم بکشد و‌ملتحمه الوده شود .. خطر اینکه اینکه این خانوم الوده شود چقدر است ؟؟ باز هم میگویم‌خطر .. ممکن‌است الوده شود علایم هم‌نشان ندهد و‌شما بگویید الوده نشده در صورتیکه الوده شده .. سایر موارد احتمال الوده نمودن به کنار .. البته به توصیه یکی از هنرمندان بدهید به اساتید دارای مدرک و‌ مقاله کپی شده نویس تا حل کنند .. قطعا ممکن است البته که خود جنابعالی بهتر حل کنید .. البته اساتیدی هستند که دو سال و‌نیم در خارج مدرک گرفته اند و قطعا استاد فن می باشند .
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۸:۳۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
ضمنا فراموش کردم .. کشوری که صادر می کند در زمان شیوع ممکن است برای خودشان کشتار را متوقف کنند که معمولا نمی کنند .. اما قطعا برای صادرات قطع نخواهند کرد ..
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۱۸:۴۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
پاسخ شما را دادم که از غفلت پاسخگویی در نوشته قبلی عذر خواهی کنم و در ضمن سوالی باز هم علمی و فنی مطرح شود تا مدعیان پاسخ دهند که قطعا می دانم نخواهند توانست .، وگرنه قصد پاسخ دادن به کسی را ندارم . ممنون از شما
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
جالب بود که به عکس توجه کردید
کاملا صحیح است
نقیبی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
سلام و عرض ادب خدمت آقای دکتر
ممنونم که پاسخگو بودید
همصحبتی با شما مایه افتخار است
باور کنید که من قصدم عذرخواهی جنابعالی نبود، شرمنده کردید.
اتفاقا این روند پرسش و پاسخ بنظرم انسان را از رکود خارج میکند
ممکن است ما خیلی چیزها را بلد نباشیم و شما تو زحمت زیادی بیوفتید ولی گاهی چالش و کند و کاو بد نیس از روزمرگی بهتر است
حتی برای شما که استاد فن هستید و خارج از کشور دوره دیدید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
این اساتید دو سال و نیم در خارج مدرک دار چرا با حکم دامپزشک عمومی بازنشسته شدند اگر مدرک بالاتر داشتند
دکتر وحید عطارد
| United States of America |
۲۳:۰۶ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
این کامنتها منو سر شوق میارن و حسابی میخندم ،. چون این کامنت گذارها دقیقا مانند کسی هست که در حال غرق شدن در اب است و سعی میکند خود را از مهلکه نجات دهد و اینها دقیقا برای نجات دادن خود از پاسخ در مهلکه دانش با پاسخها و‌کامنتهای نامربوط به شدت دست و پا میزنند .
خنده دارتر انکه بعضی ها سعی نموده اند که به نویسنده توهین کنند ، اما خودشان هم‌نمی دانند چه نوشته اند و‌متوجه نیستند که چقدر راحت به خودشان توهین کرده اند . باز هم از شاعر ارزشمندشیراز که چه خوب این افراد را شناخته است هفتصد سال پیش :
نه محقق بود نه دانشمند
.........یی بر او کتاب چند
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۱۸:۲۷ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
6
0
با توجه به کامنتها ، برقراری کلاسهای اموزشی قویا احساس میگردد .. بخصوص در زمینه امار حیاتی و اپیدمیولوژی .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۸
پس باید از متخصصان علم اپیدمیولوژی که مدرک آن را دارند و مقالات خودشان را منتشر می کنند استفاده ببریم نه از کسانی که یک دوره شش ماهه گذرانده‌اند
مجازاتگر
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۳ - ۱۴۰۳/۱۰/۰۹
جالبه که از طرح یک سوال به این نتیجه رسیدید سوالی که 95 در صد دامپزشکان نیاز نیست جوابش را بدانند فقط مسئولینی که در اداره قرنطینه و نظارت و امور بین الملل هستند بدانند کافی است
.............
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۲۳:۱۰ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
3
0
سوالی دیگر : چالشی برای سره و‌ناسره

خانم‌خانه داری گوشت را اماده طبخ می نماید گوشت حاوی مقداری خون است که حاوی ویروس هم می تواند باشد بعلت وجود ویروس در خون و یا چربی ها و ممکن‌ است دستش زخم شود ، می تواند ناخوادگاه دست را به چشم بکشد و‌ملتحمه الوده شود .. خطر اینکه اینکه این خانوم الوده شود چقدر است؟؟
دکتر وحید عطارد
|
United States of America
|
۲۳:۲۱ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۰
2
0
باز هم از سعدی ؛ بخوانید و اندیشه کنید :

ملک‌زاده‌ای را شنیدم که کوتاه بود و حقیر و دیگر برادران بلند و خوب‌روی، باری پدر به کراهت و استحقار درو نظر می‌کرد، پسر به فراست و استبصار به جای آورد و گفت: ای پدر کوتاهِ خردمند به که نادانِ بلند. نه هر چه به قامت مهتر به قیمت بهتر.
اَلشَّاةُ نَظِیفَةٌ وَ الْفِیلُ جِیفَةٌ.
اَقَلُّ جِبالِ الارْضِ طُورٌ و اِنَّهُ
لاَعْظَمُ عِندَاللهِ قَدْرَاً وَ مَنْزِلا
آن شنیدی که لاغری دانا
گفت باری، به ابلهی فربه:
اسبِ تازی و گر ضعیف بود
همچنان از طویله‌ٔ خر به
پدر بخندید و ارکانِ دولت بپسندیدند و برادران به‌جان برنجیدند.
تا مرد سخن نگفته باشد
عیب و هنرش نهفته باشد
هر پیسه گمان مبر نَهالی
باشد که پلنگ خفته باشد
شنیدم که ملِک را در آن قُرب دشمنی صَعب روی نمود چون لشکر از هر دو طرف روی در هم آوردند اول کسی که به میدان در آمد این پسر بود، گفت:
آن نه من باشم که روزِ جنگ بینی پشت من
آن منم گر در میانِ خاک و خون بینی سری
کانکه جنگ آرد، به خون خویش بازی می‌کند
روزِ میدان و آن که بگریزد به خونِ لشکری
این بگفت و بر سپاه دشمن زد و تنی چند مردانِ کاری بینداخت چون پیشِ پدر آمد زمینِ خدمت ببوسید و گفت:
ای که شخصِ مَنَت حقیر نمود
تا درشتی هنر نپنداری
اسب لاغرمیان به کار آید
روزِ میدان، نه گاوِ پرواری
آورده‌اند که سپاهِ دشمن بسیار بود و اینان اندک. جماعتی آهنگِ گریز کردند. پسر نعره زد و گفت: ای مردان بکوشید یا جامهٔ زنان بپوشید! سواران را به گفتنِ او تهوّر زیادت گشت و به‌یک‌بار حمله آوردند. شنیدم که هم در آن روز بر دشمن ظفر یافتند مَلِک سر و چشمش ببوسید و در کنار گرفت و هر روز نظر بیش کرد تا ولیعهدِ خویش کرد.
برادران حسد بردند و زهر در طعامش کردند. خواهر از غرفه بدید دریچه بر هم زد، پسر دریافت و دست از طعام کشید و گفت: محالست که هنرمندان بمیرند و بی‌هنران جای ایشان بگیرند.
کس نیاید به زیرِ سایهٔ بوم
ور همای از جهان شود معدوم
پدر را از این حال آگهی دادند. برادرانش را بخواند و گوشمالی به‌واجب بداد. پس هر یکی را از اطرافِ بلاد حِصّه معین کرد، تا فتنه بنشست و نزاع برخاست، که ده درویش در گلیمی بخسبند و دو پادشاه در اقلیمی نگنجند.
نیم‌نانی گر خورد مردِ خدا
بذلِ درویشان کند نیمی دگر
ملکِ اقلیمی بگیرد پادشاه
همچنان در بندِ اقلیمی دگر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۸ - ۱۴۰۳/۱۰/۱۲
0
0
محال نیست !! که هنرمندان بمیرند و بی‌هنران جای ایشان بگیرند.
ما که دیدیم محال نبود . بی هنران خیلی جاها را گرفته اند
نظر شما
ادامه