غذاهای ضد آنفلوآنزا
ترجمه : فخری موبد
--------------------------
دستگاه ایمنی بدن ما برای آنکه بهترین کارایی را داشته باشد نیاز به یک برنامه غذایی صحیح و سالم دارد. پوست و سیستم لنفاوی (غدد لنفاوی، غده تیموس و طحال) اولین مدافعان بدن ما در مقابل بیماریها هستند که در اثر تغذیه نامناسب تضعیف میشوند. در اثر کمبود مواد غذایی، تعداد سلولهایT که با ویروسها، قارچها، انگلها و برخی باکتریها مبارزه میکنند، کاهش یافته و تعداد کمتری از این سلولها برای مقابله با عفونت در بدن حاضر خواهند بود. اما با رعایت چه نکاتی میتوان از صحیح بودن برنامهغذایی مطمئن شد و قدرت سیستم ایمنی را برای مقابله با بیماریهای مختلف، مخصوصا بیماریهای نوظهوری مانند آنفلوآنزای خوکی، افزایش داد؟ ...
برای افزایش توان سیستم ایمنی از طریق تعذیه سالم باید به اصول سهگانه تغذیه توجه کرد: اول؛ مصرف گوشتهای کمچرب مانند مرغ و ماهی که حاوی پروتئین هستند، زیرا موجب تقویت سیستم ایمنی میشوند. دوم؛ مصرف روغنهای خوب، که فعالیت سلولها را بهبود میبخشند. میپرسید چهطور؟ به این ترتیب که روغنهای مایع انعطاف سلولها را بیشتر میکنند، در حالی که روغنهای جامد با رسوب در دیواره سلولها، باعث سخت شدن آن شده و کارایی سلول را کاهش میدهند. روغن زیتون، روغن کانولا و روغن مغز دانهها، روغنهای بسیار مفیدی هستند و البته زیادهروی در مصرف آنها سبب چاقی خواهد شد پس زیادهروی ممنوع. و بالاخره سوم؛ مصرف میوهها، سبزیها و غلات کامل زیرا این مواد حاوی ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای ضروری هستند که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
ویتامین C این ویتامین علاوه بر تقویت گلبولهای سفید، سبب افزایش تعداد آنتیبادیهای اینترفرون شده که به سیستم دفاعی بدن کمک میکند. گوجهفرنگی، مرکبات، کیوی، توتفرنگی، سیبزمینی، فلفل و کلمها از منابع غنی این ویتامین هستند. در صورت عدم مصرف به میزان لازم، میتوان از مکملها استفاده کرد. در افرادی که مستعد سنگ کلیه هستند، دوزهای بالای این ویتامین به تشکیل سنگهای اگزالاتی منجر میشود و بنابراین در این افراد مصرف روزانه نباید بیش از 100 میلیگرم باشد.
ویتامین D این ویتامین با کمک در تولید عوامل ضدمیکروبی، نقش اساسی در دفاع بدن در مقابل بیماریها دارد. با شیوع آنفلوآنزا در فصل سرما، استفاده مردم از پوشش زمستانه و محدود بودن زمان قرار گرفتن در محیطهای باز و به تبع آن عدم تابش مستقیم نور آفتاب به بدن، مصرف این ویتامین ضروریتر به نظر میرسد. متاسفانه این ویتامین منابع غذایی متنوعی ندارد و محدود به روغن کبد ماهی و به میزان کمتر زرده تخممرغ، کره و خامه است که به دلیل چربی بالای این مواد برای همه قابل استفاده نیستند. بنابراین مصرف مواد غذایی که به وسیله این ویتامین غنی شده باشند، توصیه میشود و در غیر این صورت مصرف مکملهای این ویتامین ضروری است.
ویتامین A این ویتامین سبب تقویت سیستم ایمنی میشود، اما میزان بالای ویتامین میتواند سمی باشد. بهتر است از منابع غذایی این ویتامین استفاده شود که عبارتاند از هویج، طالبی، میوهها و سبزیهای رنگی. البته زنان باردار باید مراقب باشند چون مقادیر بالای این ویتامین میتواند باعث وارد آمدن نقص به جنینشان شود.
روی روی ماده حیاتی برای سیستم ایمنی بدن است. این ماده مغذی قادر است طول دوره سرماخوردگی را کوتاهتر ساخته و بهبودی را تسریع بخشد. منابع غذایی اصلی روی عبارتاند از، گوشت قرمز، غذاهای دریایی، گوشت ماکیان، پنیر، ماست، لوبیای خشک، مغزها، غلات کامل و غلات صبحانه که با روی غنی شده باشند. یادآوری میشود میزان جذب روی از منابع حیوانی به مراتب بیشتر از منابع گیاهی است. در صورت عدم دریافت کافی روی از منابع غذایی، میتوان از مکمل روی نیز استفاده کرد. به یاد داشته باشید همه ویتامینها، مواد معدنی، روغنهای خوب، پروتئینهای کمچرب، همه و همه باید در حد اعتدال مصرف شوند زیرا کمبود و یا زیادهروی در مصرفشان باعث آسیب رسیدن به بدن میشوند.
بیوفلاونوییدها
این ترکیبات آنتیاکسیدانهایی طبیعی هستند که محل گیرندههای سلول را محافظت میکنند تا عامل بیماری وارد سلول نشود. این مواد به وفور در چای سبز و در گیاهانی مانند فلفل، سیر، پیاز و مرکبات یافت میشوند.
آخرین توصیهها
خواب کافی هم تاثیر عمیقی بر سلامت دارد. میزان خواب توصیه شده برای بزرگسالان 7 تا 8 ساعت و برای کودکان و نوجوانان 9 تا 10 ساعت در شبانهروز است. افرادی که 30 تا 60 دقیقه فعالیت ملایم تا متوسط در اغلب روزهای هفته دارند، در بدن خود سیستم ایمنی قویتری داشته و کمتر به آنفلوآنزا مبتلا میشوند.
همیشه افراد سودجویی پیدا میشوند که میخواهند از آب گلآلود ماهی بگیرند. پس، قبل از مصرف هر غذا، دارو یا مکملی از استاندارد بودن و سالم بودنش اطمینان حاصل کنید و فریب تبلیغات رنگارنگ را نخورید.