حکیم مهر - رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی گفت: مهمترین شرط تولید واکسن آنفلوآنزای نوع A در ایران تامین اعتبار آن است که هنوز انجام نشده است.
عبدالحسین دلیمی در مورد آخرین مراحل پروژه تولید واکسن آنفلوآنزای A گفت: به دلیل عدم تامین اعتبار هنوز پیشرفتی در این زمینه صورت نگرفته و تنها کاری که انجام شده، مشخص شدن سایت واکسن سازی رازی در شیراز است که مورد بازبینی وزارت بهداشت قرار گرفته است و ظرف این هفته نظر قطعی وزارت بهداشت در مورد آن اعلام میشود.
وی افزود: روز جمعه 20 آذر این سایت در شیراز مورد بازدید وزیر بهداشت و درمان، نماینده مردم شیراز در مجلس و معاون استاندار و سایر مسوولان محلی قرار گرفت و قرار شد نظر قطعی وزارت بهداشت تا آخر هفته جاری در مورد این سایت اعلام شود.
رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی تصریح کرد: تعدادی کارشناس برای گذراندن دورههای تخصصی به خارج از کشور اعزام شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: برای شروع مرحله تولید نیاز به واردات و خرید تجهیزات مورد نیاز در این پروژه است که هنوز اعتبار لازم در این زمینه تامین نشده است، گرچه دولت قولهایی داده که اعتبارات هر چه سریعتر تامین شود.
وی در مورد میزان اعتبارات مورد نیاز گفت: مقدار قابل توجهی نیست و در حد 6.5 میلیارد تومان اعتبار برای شروع این پروژه مهم مورد نیاز است و طبق توافق انجام شده با وزارت بهداشت، در مرحله اول و با تایید این وزارتخانه یک مرکز مانند سایت شیراز برای تولید واکسن در نظر گرفته میشود.
دلیمی افزود: این اعتبارات از طرف نهاد ریاست جمهوری و کمیته اجرایی آنفلوآنزا تامین میشود که اگر اعتبارات زودتر اختصاص یابد، با تایید وزارت بهداشت مراحل تولید شروع میشود.
رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی تاکید کرد: اگر وزارت بهداشت مراحل کار را تایید کند و نهاد ریاست جمهوری نیز اعتبار مورد نیاز را تامین نماید، امیدواری وجود دارد که به زودی تولید آن شروع شود.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر واقعیت این است که کشورهای دیگر دنیا در زمینه تولید واکسن نوع Aبه صورت 4نعل میتازند، در حالی که ما راه میرویم.
وی افزود: برای خرید تجهیزات تولید واکسن نیاز به اعتبار برای واردات این تجهیزات است که برخی از تجهیزات در داخل کشور تامین و برخی نیز از خارج وارد میشود.
دلیمی در مورد کمکهای سازمان جهانی بهداشت به این پروژه گفت: آن سازمان طبق قرارداد قرار است کمکهای فنی و اعتباری مانند آموزش تخصصی افراد و سایر زمینهها کمک کند و اعتبار نقدی در اختیار ما قرار نخواهد داد.
وی افزود: وزارت بهداشت برای شروع ابتدا 500 هزار دوز(واحد اندازه گیری غلظت) واکسن آنفلوآنزای A نیاز دارد که اگر شرایط فراهم شود تا 2 میلیون دوز قادر به ساخت آن خواهیم بود.
دلیمی تاکید کرد: سازمان جهانی بهداشت در بحث آموزش افراد و در قالب آموزشهای تخصصی و نیز کمک به خرید برخی تجهیزات کمک میکند.
رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی در مورد تولید واکسن برای کشورهای همسایه گفت: در مرحله اول اولویت برای نیاز داخل و در مرحله دوم در صورت تولید زیر نظر سازمان جهانی بهداشت در صورت برخورداری از استانداردهای لازم این واکسنها صادر خواهد شد.
وی گفت: در حال حاضر 2 میلیون دوز واکسن مورد نیاز کشور است و ممکن است بر اثر پیشرفت بیماری مقدار نیاز حتی به 4 تا 5 میلیون دوز افزایش یابد.
دلیمی افزود: هنوز اعتباری از سوی دولت به این پروژه اختصاص داده نشده و اگر این اعتبارات زودتر تامین شود مراحل ساخت و تولید شروع خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه کمیته ملی پیشگیری از آنفلوآنزا در نهاد ریاست جمهور خواستار تولید واکسن در داخل کشور است گفت:در این کمیته توضیحات لازم در مورد شرایط تولید ارائه شد و مقرر شد اعتبارات لازم در اختیار این طرح قرار دهند و خوشبختانه روال آن طبیعی است.
وی افزود: نظر وزارت بهداشت تولید واکسن در قالب یک کنسرسیوم متشکل از وزارت بهداشت، موسسه واکسن پاستور، موسسه رازی و یا هر موسسه دیگری که قادر به کار باشد است، در این زمینه پیشنهادی نیز وجود دارد که عزم ملی برای تولید واکسن و اقدام فوری مورد نیاز است.
دلیمی افزود: هفته قبل رحیمی معاون اول رئیس جمهور دستور لازم برای تامین اعتبار به پروژه ساخت واکسن صادر کرده است.
وی با بیان اینکه موسسه واکسنسازی رازی زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد گفت: متاسفانه پروژه ساخت واکسن آنفلوآنزای A بعد از بسته شدن بودجه 88 مطرح شد که امکان استفاده از اعتبارات سال 88 وزارت جهاد کشاورزی یا موسسه رازی برای ساخت واکسن وجود ندارد و باید اعتبارات جداگانهای از محل نهاد ریاست جمهوری برای این امر اختصاص یابد.
دلیمی تاکید کرد: وزیر جهاد کشاورزی در این زمینه بسیار تلاش کرده و خواهان تولید واکسن در کشور شده است.
وی در مورد امکان استفاده از اعتبارات ستاد حوادث غیر مترقبه بعد از ساخت واکسن گفت: ستاد کشوری آنفلوآنزای A در نهاد ریاست جمهوری وجود دارد که در آن ستاد وزارت کشور،آموزش و پرورش، بهداشت، جهاد کشاورزی، صدا و سیما، بیمهها و نهادهای مختلف عضو هستند و هر کس وظیفه خود را انجام میدهد و در مورد تولید واکسن مسئولیت اصلی با وزارت بهداشت و درمان است که باید میزان نیاز را سفارش دهد و در صورت شروع پروژه تولید آن در داخل کشور شروع شود.
دلیمی تصریح کرد: اگر وزارت بهداشت ترجیح دهد که در مرحله اول تولید به صورت کنسرسیومی از موسسات داخلی باشد، ما نیز استقبال میکنیم و از توان تخصصی همه دستگاهها استفاده میکنیم.
رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی در مورد برخی مباحث مطرح شده مبنی بر تعلل موسسه رازی در ساخت واکسن گفت: هیچ تعللی صورت نگرفته و کارها به موقع انجام شده، اما هنوز اعتبار مورد نیاز تخصیص داده نشده است و با وجود این، اعزام کارشناسان برای دیدن آموزش به خارج از کشور و همچنین تهیه بعضی تجهیزات انجام شده است.
دلیمی در مورد کمکهای سازمان بهداشت جهانی گفت: حداکثر تعهد آنها 500 هزار دلار است که آن هم در قالب کمکهای تخصصی و آموزش انجام میشود در حالی که این پروژه حدود 10 میلیون دلار نیاز به تامین اعتبار دارد و سازمان یاد شده آن مبلغ را نیز به صورت نقدی تامین نمیکند.
دلیمی افزود: برای انجام این کار نیاز به اعتبارات ویژهای است که باید از طرف نهاد ریاست جمهوری تامین شود.
وی گفت: سایت واکسن سازی رازی در شیراز در صورت تایید وزارت بهداشت در تولید واکسن آنفلونزای نوع آ استفاده خواهد شد وگرنه در زمینه تولید واکسن طیور مورد استفاده قرار میگیرد که از نظر اقتصادی به صرفه تر خواهد بود.