با توجه به مخاطرات بهداشتی احتمالی، بهتر است مسوولان پایلوت مصرف شیر خام باشند نه مردم و اگر به نتایج مناسبی دست یافتند آنگاه توزیع شیر خام را در میان مردم رواج دهند/ این خبر در حالی منتشر شد که دکتر محسن مشکوة در گفت و گو با خبرگزاری ایانا به این مطلب واکنش نشان داد. وی بجای آنکه از دلیل عدم نظارت دامپزشکی بر مراکز عرضه شیر فله بگوید از دیگران پرسید چرا به فروش غیررسمی شیر فله خرده نمیگیرند!...
حکیم مهر - خبرگزاری ایسنا، یکشنبه 29 اردیبهشت ماه به نقل از مدیرمسئول حکیم مهر در خبری با عنوان " مسوولان، پایلوت مصرف شیر خام باشند نه مردم! " نوشت :
" مدیر مسوول مرکز مجازی پژوهشهای راهبردی دامپزشکی گفت: طرح توزیع شیر خام در صورت غفلت بهداشتی عواقب خطرناکی به دنبال خواهد داشت.
به گزارش ایسنا، دکتر محمد لطفیزاده با اشاره به تصمیم مسوولان در اجرای این طرح بصورت پایلوت در استان خراسان رضوی افزود: با توجه به مخاطرات بهداشتی احتمالی، بهتر است مسوولان پایلوت مصرف شیر خام باشند نه مردم و اگر به نتایج مناسبی دست یافتند آنگاه توزیع شیر خام را در میان مردم رواج دهند.
این دامپزشک و پژوهشگر بهداشت عمومی درباره تفاوت شیر خام و پاستوریزه هم گفت: حدود 30 بیماری از طریق شیر خام به انسان منتقل میشود و به این دلیل باید به پاستوریزاسیون به عنوان روشی مطمئن برای سالمسازی شیر اعتماد کرد.
لطفیزاده ادامه داد: برخی مردم تصور میکنند اگر شیر خام را بجوشانند از شیر پاستوریزه بهتر است، در حالی که در جریان جوشاندن طولانی مدت شیر خام، عوامل مغذی تحت تأثیر قرار میگیرند اما در پاستوریزاسیون طی زمانی کوتاه حرارت غیرمستقیم به شیر داده میشود تا عوامل میکروبی بیماریزا نظیر عامل تب مالت از بین بروند.
وی درباره شیرهای استریلیزه با رد شایعه استفاده از مواد نگهدارنده در تولید آنها اظهار کرد : این شیرها که حرارت بالاتری در زمان کوتاهتر میبینند فاقد هرگونه عامل میکروبی اعم از بیماریزا و غیربیماریزا هستند و به همین دلیل میتوان آنها را خارج از یخچال نگهداری کرد.
لطفیزاده در پایان ابراز امیدواری کرد: مسوولان سازمان دامپزشکی تصمیم کارشناسانه و منطقی در طرح پیشنهادی توزیع شیر خام از سوی دامداران اتخاذ و از غفلت بهداشتی در این مساله بطور جدی جلوگیری کنند.
این خبر در حالی منتشر شد که دکتر محسن مشکوة در گفت و گو با خبرگزاری ایانا به این مطلب واکنش نشان داد. وی بجای آنکه از دلیل عدم نظارت دامپزشکی بر مراکز عرضه شیر فله بگوید از دیگران پرسید چرا به فروش غیررسمی شیر فله خرده نمیگیرند!
متن گفتگوی دکتر مشکوة با خبرگزاری ایانا با عنوان " موضوع عرضه شیر خام مسکوت ماند/ پایلوت به معنی آزمایش مردم نیست " بدین شرح است :
"
مسئولان به مسائل بهداشتی جامعه اهمیت میدهند و قرار نیست با اجرای پایلوت عرضه شیر خام در استان خراسان، مردم مورد آزمایش قرار گیرند.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری کشاورزی ایران (ایانا) با اعلام این مطلب درباره درج خبری با موضوع "بهتر است در زمینه عرضه شیر خام مسئولان مورد آزمایش قرار گیرند" گفت: مسائل بهداشتی جامعه از اهمیت بالایی برخوردار است و مسئولان کشوری نیز به این موضوع توجه دارند.
دکتر محسن مشکات افزود: متأسفانه عرضه فلهای شیر خام به مبحثی تبدیل شده که افراد و بخشهای مختلف که حتی ممکن است صاحبنظر نباشند، به آن دامن میزنند.
وی خاطرنشان کرد: چرا مردم و بخشهای مختلف به فروشگاههایی که بهصورت غیررسمی اقدام به فروش شیر فلهای میکنند، خرده نمیگیرند.
مشکات ادامه داد: سازمان دامپزشکی کشور شرایط ویژهای را برای گاوداریهایی که قرار بود شیر خام فلهای عرضه کنند، تعریف کرده است، بهگونهای که باید طی دو سال گذشته این گاوداریها از بیماریهای سل و بروسلوز پاک بوده و شیر تولیدی آنها دارای بار میکروبی بسیار پایینی باشد.
وی تصریح کرد: قابل قبول بودن شرایط بهداشتی گاوداری و سایر تجهیزات لازم برای بستهبندی و همچنین عرضه شیر خام در مراکزی خاص و تحت نظارت از شرایطی است که سازمان دامپزشکی تعریف کرده است.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور یادآور شد: در حال حاضر بهدلیل نازکبینیهایی که در موضوع شیر خام از سوی مراجع و مراکز مختلف اعمال شده است، موضوع عرضه این فرآورده پروتئینی مسکوت ماند و در حال حاضر هیچ پیگیریای انجام نمیشود.
مشکات درباره بیماریهای شایع در بخشهای دام، طیور و آبزیان تأکید کرد: در حال حاضر شرایط فارمهای مختلف آرام است و مشکل خاص و اپیدمی جدیدی نیز وجود ندارد.
وی اظهار داشت: هرساله با گرم شدن هوا در فصول اردیبهشت، احتمال شیوع بیماری تب خونریزیدهنده کریمه کنگو میرود که ناقل آن کنهها هستند.
مشکات همچنین گفت: سمپاشی و رعایت موازین بهداشتی از مواردی است که برای محافظت انسانها توصیه شده است.
این مسئول در سازمان دامپزشکی در ادامه افزود: جوامع در معرض خطر ازجمله کسانی که با کشتار دام سر و کار دارند و همچنین دلالان و کسانی که بهگونهای با دام در ارتباط هستند، باید بدانند که رعایت موازین بهداشتی لازم و ضروری است.
وی خاطرنشان کرد: دورههای آموزشی و اطلاعرسانیهای مختلفی برای مقابله با این بیماری و سایر بیماریهای مشابه اعلام شده است.
مشکات در پایان یادآور شد: آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در سوشهای مختلف در کشور تحت مراقبت است و در حال حاضر رخداد غیرعادی وجود ندارد."