حکیم مهر - مقاله رفتارشناسی اسب / مریم قنبری ، مهسا عنایتی
رفتارشناسی اسب
مریم قنبری1- مهسا عنایتی1
1- دانشجوی سال چهارم دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات
اسب حیوانی فریبنده و سحر آمیز است که دارای زیبایی، وقار، حساسیت و همچنین از توانایی ورزشی بسیار مناسبی برخوردار است. این موجود از لحاظ مراحل رشد، شکل، اسکلت ،فیزیولوژی ، نوع حرکت و حتی رفتار ویژگیهای خاص ارتباط تنگاتنگ با انسان دارد. اولین مدارک موجود دربارهی ارتباط انسان با اسب مربوط به زمانی است که انسان ها اسب را شکار و از گوشت آن استفاده میکردند. استخوانهای 40000اسب مربوط به 25000سال قبل در ناحیه کوهستان سولوترفرانسه Soloter پیدا شده که نمایانگر نیاز انسان های غار نشین به این حیوان بوده است.
رفتار یک خصوصیت فنوتیپی است که در نتیجه تداخل بین محیط و عوامل ژنتیکی ایجاد میشود.
به طور کلی مطالعه رفتار حیوان یا رفتار شناسی از 2منظر قابل بحث است.
الف)اتولوژی:مطالعه علمی رفتار شناسی در محیط طبیعی آنها
ب)سایکولوژی:مطالعه علمی رفتار شناسی از دیدگاه روان شناسی
رفتار حرکتی:اسب در حالت طبیعی دارای 4نوع حرکت است
قدم: همیشه یک دست یا پا بالا و سه دست و پای دیگر روی زمین.
یورتمه : در هر زمان یک اریب (یک دست و پای مخالف آن) در هوا و اریب دیگر روی زمین.
تاخت آهسته: در این حرکت اسب کاملا" تخت است. چهار مرحله و پس از آنها یک تعلیق بسیار جزئی دارد.
تاخت سریع (چهار نعل): پای خارج، اریب خارج، دست داخل به ترتیب روی زمین قرار می گیرند و سپس تعلیق که اسب در هوا است.
رفتار اکتشافی: در اسب ها و کره های جوان رفتار های اکتشافی قابل توجهی دیده میشود. در طی این واکنش های رفتاری، کره اسب ممکن است وسایل مختلف اطراف خود را که برایش تازگی دارد بو کرده و سپس گاز بگیرد.شدت رفتار اکتشافی در کره به مراتب بیشتر از اسب های بالغ است و در مقایسه با سایر اسب های بالغ آنها خیلی سریع با محیط اطراف خود خو میگیرند و محیط تازه را خانه خود تلقی میکنند. اسب ها در تعیین حد و مرز خانه خود رفتارهای حذفی از خود نشان میدهند.آن ها این حد و مرز را با مدفوع خود علامت گذاری میکنند. علاقه آنها به ماندن در خانه بیشتر است و حرکت آنها به سوی خانه بسیار با اشتیاق تر از زمانی است که از خانه به بیرون میروند.
رفتار دفعی: زمانی که اسب ها شروع به دفع مدفوع یا ادرار کنند به طور معمول سایر فعالیت های ارگانی آنها متوقف میشود. نرینه ها در انتخاب جایی که میخواهند مدفوع کنند بسیار حساس هستند و دقت زیادی از خود نشان میدهند. پس از مدفوع نرینه ها برگشته و مدفوع خودر ا بو میکنند. پس از دفع مادیان ها و نر ها عضلات رکتوم را جمع میکنند و دم خود را چندین بار با ضربات شلاقی تکان میدهند. در زمان ادرار نرها رفتار خاصی از خود نشان میدهند که عبارت است از باز کردن اندام خلفی است به شکلی که قسمت خلفی حالت خمیده ای به خود میگیرد. دفع ادرار در حالتی صورت میگیرد که اندام تناسلی داخل قضیب قرار دارد. در این حالت نیز حیوان به عقب بر میگردد و ادرار را میبوید. اسب ها در انتخاب محل دفع دقت میکنند . بطور عمده جای مشخصی را برای دفع انتخاب میکنند. اسب های بالغ بسته به نوع مواد غذایی مصرف شده بین 6 تا 12 بار در روز عمل دفع را انجام میدهند. معمولا دفع ادرار در طول روز کمتر انجام میشود و اسب ها بین 3 تا 6 بار در روز ادرار خود را دفع میکنند. بیش ترین مقدار ادرار در زمان استراحت یا تاریکی انجام میشود.
رفتار تیماری: بر خلاف گزارش های کتبی و شفاهی اسب ها خود را و یا یکدیگر راتیمار میکنند. در چراگاه یک جفت اسب ممکن است زمان زیادی را برای تیمار کردن یکدیگر صرف کنند. این نوع تیمار در تمام گروههای سنی دیده می شود. ولی بطور عمده اسب های هم سن، هم جنس و هم اندازه که بیش تر با هم هستند هم دیگر را تیمار میکنند.
رفتار نزاعی: این نوع رفتار شامل رفتارهای نزاعی بین اسب ها است که آنها در زمان نزاع از خود نشان میدهند. حرکات نزاعی در اسب ها قابل پیش بینی نیست. در مزارع این حالت زمانی اتفاق میافتد که اسب احساس خطر کند. در این حال یکی از دو حالت فرار و یا شروع درگیری را به خود میگیرد. اسب ها با استفاده از دندان ها و پاهای عقب خود دفاع یا حمله میکنند. اسب دارها معتقدند که رنگ های خاصی یا حالت های خاص گردن و چشم در اسب این حالت را در آنها قابل پیش بینی میکند. در حالی که نمی توان تجارب دیگران را نادیده گرفت. از نظر علمی ذکر حالت فوق و پیش بینی این که با حالات ظاهری اسب تشخیص داده شود که اسب اهل نزاع است هنوز ثابت نشده است.
رفتار جنسی: میل جنسی در تمام زمینه ها به علاقه جنسی اطلاق میشود. این میل پس از بلوغ شروع شده و برای مدت نسبتا زیادی در طول زندگی حیوان باقی می ماند. میل جنسی در نرها به میزان زیادی به ترشح هورمون تستوسترون توسط بیضه ها بستگی دارد. اما در مواردی نیز میل جنسی را میتوان به خصوصیات ارثی مربوط دانست. بعضی از ویژگیهای میل جنسی در نرها به دلیل اهمیت اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
رفتار آبستنی:طول دوره بارداری در مادیان 330 تا345روز است. در مادیانی که کره نر دارند و یا بخوبی تغذیه نشده است طول دوره بارداری کمی طولانی تر است. میزان بالای پروژسترون و میزان پایین استروژن برای دوره آبستنی بسیار ضروری است. در مادیان بر خلاف سایر حیوانات ماده پروژسترون در طول دوره بارداری در خون بالا بوده که این میزان صرفا در جفت بالا است.
رفتار زایمان: در این موقع استروژن و پروژسترون نسبت به طول دوره آبستنی بالعکس می شود. استروژن بالا می رود و میزان پروژسترون پایین می آید. دلیل آن تغییرات متابولیکی در کره و مادیان است. شاید بیش از 80 درصد زایمان ها در طول شب این است که کره فرصت کافی برای بلند شدن و تطابق با محیط داشته و بتواند در طول روز به دنبال مادر حرکت کند.
الف- مراحل زایمان
پستان های مادیان 3 تا4هفته قبل از زایمان بصورت قابل توجهی بزرگ میشود. چند روز قبل از زایمان در نوک پستانک ها مایعی واکس مانند که اصطلاحا واکسینگ waxingمیگویند جمع میشود.
ب- بلافاصله قبل از زایمان(اولین مرحله زایمان)
مادیان به دور خود می چرخد،سر خود را به طرف شکم بر میگرداند، به شکم خود لگد میزند، پا میکوبد، تکرر ادرار پیدا میکند، همچنین ممکن است چند بار بخوابد و بلند شود ممکن است مادیان عرق کند.
پ - پاره شدن کیسه آمنیون(دومین مرحله زایمان)
مادیان روی پهلو میخوابد؛ زورهای زایمان را به تناوب و در دفعات متعدد انجام می دهد؛ زورهای زایمان بین 10تا 30 دقیقه طول میکشد.
ت - مرحله بعد از زایمان
مادیان بایستی بین 15تا 20 دقیقه در حالت لمیده باقی بماند. در طول این مدت از محل جفت خون به کره رسانده می شود. در صورتیکه مادیان زودتر از این اقدام به بلند شدن کند ممکن است فقط 3/2 خون لازم به کره منتقل شود. این امر موجب می شود ریه ها به اندازه کافی باز نشود در نتیجه اکسیژن کافی به بافت ها نخواهد رسید.
زبان اسب ها: وجود ارتباط زیاد بین انسان و اسب کاملا عادی است. اولین ارتباط بین اسب و انسان از طریق ایجاد صدا برقرار میشود. شاید اولین صوت،زدن- صداکردن اسم اسب و دستورهایی از قبیل راه برو، بایست، آرام و ... باشد. این کلماتی است که اسب یاد میگیرد و سوار کار نیز امیدوار است که اسب آنها را به کار بندد. همزمان با یادگیری اسب ها انسان ها نیز عباراتی را از اسب ها یاد میگیرندکه عبارتند از نوعی خوشامدگویی نوعی شیههی آرام که عبارت است از :آیا کسی در این اطراف وجود دارد یا خیر؟ و برخی حالات عصبانیت را به انسان یاد میدهد. انسان همچنین علاوه بر زبان برخی علائم را نیز به اسب یاد میدهد که عبارت است از : ضربه با پاشنه پا به منزلهی دستور حرکت و کشیدن افسار به منزله دستور توقف است. سوار کار در زمانی که اسب کارش را خوب انجام دهد تشویق میکند و زمانی که دستوری را به غلط انجام دهد یا به هیچ وجه انجام ندهد اسبش را تنبیه میکند. در زمان معاینه توسط دامپزشک علائم دیگری نیز بین انسان و اسب رد و بدل می شود. به عنوان مثال زمانیکه دامپزشک محل جراحت اسب را معاینه میکند اسب خود را عقب میکشد با این حالت به او می فهماند که این کار باعث اذیت و درد میشود. اسب همچنین با کشیدن یک نفس تند و عمیق به شما میفهماند که اذیتش کرده اید ناراحت و بی قرار است.
منابع:
با تشکر