حکیم مهر - تجمع اعتراضی بیش از یکصد دامپزشک رأس ساعت 11 صبح روز گذشته در مقابل ساختمان اداره کل دامپزشکی استان اصفهان برگزار شد.
رئیس شورای نظام دامپزشکی اصفهان گفت: به دنبال دستورالعمل سازمان دامپزشکی مبنی بر تعطیلی داروخانههای دامپزشکی، بیش از یکصد دامپزشک اصفهان به اجرای این طرح اعتراض و درمقابل دامپزشکی استان تجمع کردند.
«دکتر حمید اخوان» اظهار داشت: در استان اصفهان بالغ بر 160 داروخانه دامپزشکی زیر نظر نظام دامپزشکی استان اصفهان وجود دارد که در صورت اجرای طرح مذکور، تمام این داروخانهها تعطیل میشوند.
وی با بیان اینکه حذف کامل داروخانههای دامپزشکی ۱۶۰ فرصت شغلی را از بین میبرد، اعلام کرد: همچنین اجرای این طرح باعث بیکاری نزدیک به ۵۰۰ نفر از افراد شاغل در داروخانههای استان میشود.
رئیس نظام دامپزشکی استان اصفهان با اشاره به اینکه این دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور به دو دلیل انجام میگیرد، ادامه داد: در صورت اجرای این طرح داروهای دامی به صورت مستقیم از تولید کننده به مصرف کننده میرسد و چون نظارت و کنترل بر مواد دامی و غذایی در کشور همچون کشورهای اروپایی قوی نیست، بنابراین تعطیلی داروخانههای دامپزشکی و حذف این واسطهگران سبب افزایش باقیمانده دارویی در مواد خام دامی و افزایش مقاومتهای دارویی و بالا رفتن مصرف آنتی بیوتیکها میشود.
وی با بیان اینکه تمام داروخانههای دامپزشکی خصوصی هستند و زیر نظر نظام دامپزشکی قرار دارند، بنابراین با اجرای این طرح بدنبال حذف داروخانه دامپزشکی های خصوصی هستند، اظهار داشت: سازمان دامپزشکی و نظام دامپزشکی دو ارگان جدا از هم هستند و چون با تصویب قانون افزایش بهرهوری تمام مراحل صدور پروانه و نظارت بر داروخانههای دامپزشکی زیر نظر نظام دامپزشکی قرار میگیرد، بنابراین به منظور جلوگیری از این اقدام و محدود کردن فعالیتهای نظام دامپزشکی، سازمان دامپزشکی کشور دستورالعمل صادر کرده که تمام داروخانههای دامپزشکی تعطیل شوند.
اخوان یکی از دلایلی که سازمان دامپزشکی برای تعطیلی کامل داروخانه مطرح کرده است را کاهش هزینههای تولید در دامداریها و مرغداریها عنوان کرد و گفت: هزینه دارو در دامداری و مرغداری بین دو تا سه درصد است و کاهش هزینه دارو اثری در هزینههای تولید نخواهد داشت.
داروهای دامپزشکی، یک کالای استراتژیک است
رئیس نظام دامپزشکی استان اصفهان گفت: سازمان دامپزشکی میخواهد قانون افزایش بهره وری را دور بزند، قانونی که طبق آن داروخانهها دامپزشکی از نظارت کامل آنها خارج و به نظام دامپزشکی واگذار میشود.
وی گفت: بر اساس قانون افزایش بهرهوری، نظارت بر صدور پروانه داروخانه دامپزشکی، کلینیک و آزمایشگاه دامپزشکی به نظام دامپزشکی واگذار میشود.
اخوان مطرح کرد: تولید داروهای دامی بیش از چند برابر نیاز تولید می شود و چون راهی برای صادرات نداریم در خود کشور باید مصرف شود، در صورتی که باید دانست داروهای دامپزشکی کالای تجاری مانند پفک نمکی نیست بلکه یک کالای استراتژیک است.
وی گفت: با وجودی که بدنبال اعلام دستورالعمل تعطیلی تمام داروخانههای دامپزشکی، ملاقات و گفتگو با مدیر کل دامپزشکی استان اصفهان و در سطح بالاتر با رئیس سازمان دامپزشکی کشور داشتیم، اما هیچ یک زیر بار حذف و اجرایی نکردن این طرح نرفتند.
رئیس شورای نظام دامپزشکی استان اصفهان تصریح کرد: بر اساس آییننامه مصوب سال 1370 زنجیره توزیع داروی دامپزشکی در کشور مشخص شده که عبارت است از شرکتهای تولیدکننده و واردکننده، شرکتهای پخش کشوری، شرکتهای پخش استانی، داروخانهها و نهایتاً مصرفکننده که همه تحت نظارت سازمان دامپزشکی فعالیت میکنند.
وی در ادامه با اشاره به تصویب قانون افزایش بهرهوری کشاورزی در مجلس تصریح کرد: در پی تصویب این قانون صدور جواز و نظارت بر کار داروخانههای دامپزشکی به سازمان نظام دامپزشکی کشور واگذار شد و در کنار آن بر اساس مجوزهای سازمان دامپزشکی نیز تولید داروهای دام و طیور در کشور چندین برابر نیاز داخل شد.
دور زدن قانون بهرهوری کشاورزی
به گفته رئیس سازمان نظام دامپزشکی استان اصفهان این افزایش تولید باید به گونهای در داخل صرف میشد، چون راهی به بیرون نداشت و سازمان دامپزشکی کشور برای دور زدن قانون مذکور اقدام به تصویب آییننامهای با موضوع حذف داروخانهها از زنجیره توزیع کرد تا عملاً 1700 داروخانه دامپزشکی کشور بیاستفاده شوند.
اخوان در ادامه با تاکید بر مضرات بالای این اقدامات در سلامت جامعه افزود: با این دست اقدامات مشکل شرکتهای تولیدکننده حذف شده و فروش بیشتری را به دست میآورند، اما روی دیگر سکه مصرف بیرویه دارو در تولید غذای مصرفی جامعه است و باید بدانیم که داروی دام همانند اجناس مصرفی نیست که از مصرف آن فقط مطلوبیت کسب شود؛ با افزایش مصرف دارو، دام اثر مفید دارو را کسب میکند، اما باقیمانده دارو در دام مانده و به مصرف کننده منتقل میشود.
دلایل سازمان دامپزشکی قابل قبول نیست
رئیس سازمان نظام دامپزشکی استان اصفهان در خصوص دلایل ارائه شده از سوی سازمان برای انجام این کار گفت: آنها دو دلیل کاهش هزینه تولید و توصیه سازمان جهانی اپیدمی بیماری دام را مطرح میکنند که هیچ کدام قابل قبول نیست.
وی تاکید کرد: سهم دارو در بهای تمام شده تولید دام 2 تا 3 درصد است که کاهش یا حذف آن اثر معناداری در هزینه تولید ندارد و در جواب به پیشنهاد سازمان جهانی مذکور نیز باید گفت اگر در اروپا داروخانه دامپزشکی وجود ندارد، دلیل آن وجود کنترلهای سخت بر سلامت مواد غذایی است و در اروپا نمیتوان مواد غذایی با این حجم دارو را به بازار مصرف ارسال کرد.
خطر بیکاری در کمین نیروهای متخصص
به گفته اخوان، یکهزار و 700 داروخانه دامپزشکی در سطح کشور در حال فعالیت هستند که هر کدام 4 تا 5 نفر نیروی متخصص را مشغول به کار کردهاند و این کار به راحتی 8 هزار نفر متخصص را از کار بیکار میکند که در تناقض جدی با سیاست اشتغالزایی دولت است.
وی در خاتمه افزود: فرآیند طی شده برای نتیجه دادن این اعتراضات تمام مراجع رسمی از جمله نمایندگان محترم مجلس، مدیرکل سازمان دامپزشکی استان، رئیس سازمان دامپزشکی کشوری و ... را طی کرده اما هیچکدام نتیجهای در بر نداشته است.
خبر مرتبط:
نامه انجمن صنفی داروخانههای دامپزشکی استان آذربایجان غربی به رئیس جمهور
انجمن صنفی کارفرمایی داروخانهداران دامپزشکی استان خوزستان هم به رئیس سازمان دامپزشکی نامه نوشت
نامه انجمن صنفی کارفرمایی داروخانههای دامپزشکی استان قزوین به وزیر بهداشت
نامه انجمن صنفی داروخانههای دامپزشکی استان اصفهان به رئیس سازمان دامپزشکی
نامه سرگشاده جمعی از داروخانههای دامپزشکی استان اصفهان به رئیس سازمان دامپزشکی