کد خبر: ۲۴۵۴۶

معرفی سویه های پروبیوتیک جدید بومی اختصاصی طیور به بخش خصوصی

محققان پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی موفق به معرفی سویه ­های جدید پروبیوتیک بومی اختصاصی برای طیور صنعتی شدند.

به گزارش حکیم مهر به نقل از خبرگزاری کشاورزی ایران(ایانا)، این دستاورد در جریان مراسم هفته پژوهش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در قالب قراردادی به یک شرکت فناوری زیستی جهت تجاری سازی و تولید انبوه منتقل شد.

«غلامرضا صالحی جوزانی» عضو هیات علمی پژوهشکده و مجری طرح گفت: باکتری­ های پروبیوتیک، عوامل میکروبی مفیدی هستند که در صورت مصرف توسط انسان، دام، طیور و آبزیان، موجب بهبود شاخص­های سلامت و رشدی در میزبان می شوند. پروبیوتیک­‌ها از یک طرف به دلیل کاهش جمعیت عوامل بیماریزا، موجب کاهش مصرف آنتی بیوتیک­‌ها می شوند که برای سلامت انسان و دام مضر هستند و از طرف دیگر، به دلیل بهبود شاخص ­های عملکردی در دام و طیور، موجب افزایش درامد و سود اقتصادی دامداران می شوند.

وی خاطرنشان کرد: این عوامل میکروبی مفید همچنین با ایجاد تعادل در فلور میکروبی مفید سیستم گوارش انسان، دام، طیور وآبزیان و با تولید انواع ترکیبات ضد میکروبی موجب کاهش جمعیت عوامل میکروبی مضر می شوند و با تحریک تولید ترکیبات زیستی مفید مثل هورمون­‌ها و ویتامین­‌ها و نیز با تجزیه ترکیبات مضر (از قبیل کلسترول و آفلاتوکسین) در میزبان به افزایش عملکرد (وزن سرانه و همچنین بازده لاشه) و کاهش ضریب تبدیل غذایی منجر می شوند.

صالحی جوزانی با بیان این که در حال حاضر بازار این نوع محصولات در سطح جهانی بیش از 30 میلیارد دلار است که بیش از 10 درصد آن مربوط به پروبیوتیک­های دام، طیور و آبزیان بوده و برآورد شده که تا سال 2020 به بیش از 40 میلیارد دلار برسد، افزود: صنعت تولید پروبیوتیک های انسانی، دام و طیور در کشور، صنعتی نوپا است و در حال حاضر نیز تعداد انگشت شماری شرکت خصوصی در این زمینه شروع به فعالیت کرده ­اند. در این راستا و با توجه به اهمیت زیاد شناسایی و تولید پروبیوتیک های اختصاصی بومی برای طیور در کشور با حمایت معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی، طرح جداسازی، شناسایی و ارزیابی باکتری های پروبیوتیک از مرغ ­های نژاد بومی و با هدف دستیابی به باکتری­های بومی با کارایی بالای پروبیوتیکی برای استفاده در صنعت طیور آغاز و اجرا شد.

وی تصریح کرد: در نتیجه نمونه برداری ها از مرغ های بومی اصفهان، آذربایجان غربی، مازندران و فارس و ارزیابی های صورت گرفته تعدادی از سویه­ های باکتریایی با پتانسیل پروبیوتیکی انتخاب در سطح مولکولی شناسایی شده و در قالب کلکسیون پروبیوتیک­‌های اختصاصی طیور در بانک ژن میکروبی پژوهشکده ثبت شدند.

عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی خاطرنشان کرد: نتایج تحقیقات طرح در سطح آزمایشگاهی و در سطح مرغداری نشان داد که باکتری­‌های پروبیوتیک جداسازی شده از مرغ های بومی، دارای توانایی پروبیوتیکی بالایی از نظر تحمل شرایط اسیدی، دمایی و نمک های صفراوی بوده، قابلیت بالای اتصال و استقرار در سطح سلول های روده ای داشته و همچنین توانایی کنترل بسیاری از عوامل میکروبی مضر و بیماریزا را دارند.

وی افزود: بررسی های مزرعه ای در سطح مرغداری بر روی جوجه های گوشتی نشان داد که سویه های منتخب پروبیوتیک بومی به طور معنی داری منجر به افزایش وزن سرانه (عملکرد) و بازده لاشه، کاهش ضریب تبدیل غذایی، کاهش مصرف خوراک، افزایش شاخص­های سلامتی (از قبیل افزایش تیتر آنتی بادی ها بر علیه بیماری های مختلف و افزایش بیان ژن های درگیر در ایمنی بدن )، کاهش میزان کلسترول و تری گلیسرید در خون جوجه ها و همچنین تجزیه و خنثی سازی آفلاتوکسین در خوراک طیور می شود.

صالحی جوزانی تصریح کرد: در ادامه برای سویه های منتخب پروبیوتیکی، شرایط رشد و محیط کشت طراحی و بهینه سازی شد. خوشبختانه این مجموعه سویه­ های منتخب در قالب قراردادی به یک شرکت دانش بنیان منتقل شد که به زودی به تولید انبوه خواهد رسید.

 

 

نظر شما
ادامه