حکیم مهر - چکیده یک طرح پژوهشی با عنوان : " چشمانداز خطرات آینده : سیر بیماریهای عفونی دام ، طیور و آبزیان در کشور " - استاد دکتر علی اسلامی / خبرنامه فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران
بیماریهای عفونی که بر اثر هجوم اجرام عفونتزا نظیر باکتریها، ویروسها، کلامیدیاها، کرمها، تکیاختهها، بندپایان و قارچها به بدن موجودات زنده به وجود میآیند و واجد یا فاقد نشانههای درمانگاهی هستن، با ایجاد ضایعات بافتی، ترشح سَم و تحریک واکنش پادگن – پادتن همراه هستند و از موجودی به موجود دیگر قابل سرایت میباشند. کلیه موجوداتی که در طبیعت زندگی میکنند، در معرض ابتلای به آنها قرار دارند. بسیاری از این بیماریها از دوران کودکی با انسان همراه است و روشهای مناسبی جهت درمان، کنترل ، پیشگیری و ریشهکنی آنها وجود دارد ولی با بروز بیماریهای عفونی نوپدید و بازپدید مانند ایدز، آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان، آنفلوآنزای خوکی ، تب خونریزیدهنده کریمه کنگو و نظایر آن که ابتلای انسان به آنها از ایران هم گزارش شده و کلیه آنها جزء بیماریهای مشترک هستند بر اهمیت توجه به آنها افزوده شده است. بطوریکه در نشست گروه 8 که از 10 – 8 ژوئیه 2009 در Aquila ایتالیا برگزار شد، بیماریهای عفونی (انسان) جزء چند مورد محدود، مهم و همردیف مسائلی مانند آب، هوا و غذا و ... موضوع بحث و تبادل نظر این نشست بود.
طبق گزارش سازمان جهانی بهداشت (WHO) از 1709 عامل بیماریزای انسانی 837 عامل (49%) مشترک بین حیوان و انسان هستند. ضمناً از 154 عامل (9%) ایجادکننده بیماریهای نوپدید، 114 مورد (73%) جزء بیماریهای مشترک میباشند. بسیاری از عوامل بیوتروریسم نیز جزء عوامل ایجادکننده بیماریهای عفونی و مشترک بین انسان و حیوانات هستند. جمعیت دام ، طیور ، آبزیان و زنبور عسل ایران که در معرض ابتلا به بیماریهای عفونی قرار دارند شامل : حدود 100 میلیون رأس نشخوارکننده، 2 میلیون رأس تک سمی، میلیونها قلاده سگ و گربه ، 5/1 میلیارد قطعه طیور صنعتی ، چند صد هزار قطعه طیور بومی، تعداد نامشخصی گراز، گوشتخوار وحشی و طیور وحشی مقیم و مهاجر میباشد. در مورد جمعیت آبزیان نمیتوان اعداد و ارقام دقیقی ارائه داد ولی استحصال سالیانه ماهی در ایران 350000 تن و میگو 10 تن میباشد. ضمناً در کل کشور 4500000 کندوی زنبور عسل وجود دارد.
همانطور که قبلاً گفته شد بسیاری از بیماریهای عفونی حیوانات قابل سرایت به انسان هستند و تبعات زیانآور آن بر همه آشکار است. در حال حاضر اقداماتی متناسب با شرایط علمی، اقتصادی ، سیاسی و اجتماعی جهت مبارزه با آنها صورت میگیرد ولی چنانچه بتوان با توجه به موازین علمی و عملی سیر روند و خطرات آنها را در آینده پیشبینی کرد، میتوان با برنامهریزی صحیح میزان بهرهوری از سرمایه عظیم دامی را به حداکثر رساند و از نتایج سودمند آن جهت ارتقای سطح بهداشت دام و انسان و رفاه اجتماعی بهرهمند گردید. به دلیل آنکه موجودات زنده دائم در معرض فشار انتخاب بوده و تحت تأثیر عوامل بسیار زیادی از قبیل شرایط متغیر جوی به ویژه خشکسالی، اوضاع و احوال اقتصادی – اجتماعی، بروز بیماریهای نوپدید و بازپدید و وضع مبارزه با این بیماریها در کشورهای همسایه، بیوتروریسم و غیره قرار دارند، بنابر اتفاق نظر کلیه محققینی که در این زمینه فعالیت دارند، آیندهنگاری بیماریهای عفونی با مشکلات زیادی همراه است.
در این بررسی که چکیده آن را میخوانید برای آیندهنگاری بیماریهای عفونی حیوانات، عمدتاً از روش دلفی استفاده شد و طبق توصیه این روش با همکاری متخصصین رشتههای مختلف بیماریهای عفونی دانشکدههای دامپزشکی کشور، سازمان دامپزشکی و کارشناسان مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و تکمیل پرسشنامهها برای اولین بار در کشور تعداد این بیماریهای تعیین شد تا بتوان با اولویتبندی و انجام اقدامات لازم سیر روند آینده آنها را پیشبینی کرد و راهکارهای مناسب را پیشنهاد نمود.
طبق گزارشات منتشر شده تعداد 190 بیماری عفونی در حیوانات مختلف ایران وجود دارد. این فهرست میتواند مورد استفاده مؤسسات آموزشی، پژوهشی و اجرایی در سطح ملی و بینالمللی قرار گیرد. برای اولویتبندی این بیماریها از معیارهای توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) ، سازمان خواروبار کشاورزی (FAO) ، سازمان جهانی بیماریهای همهگیر حیوانات (OIE) و سازمان تجارت جهانی (WTO) به شرح زیر استفاده شد :
1 – دارای گسترش سریع و فرامرزی باشند.
2 – اهمیت اقتصادی و اجتماعی داشته باشند.
3 – جزء بیماریهای مشترک بین انسان و دام باشند.
4 – در تجارت بینالمللی حیوانات و فرآوردههای آنها با اهمیت باشند.
بر این اساس 190 بیماری به چهار گروه با اهمیت زیاد (ز) ، متوسط (م) ، کم (ک) و نادر (ن) تقسیم شدند.
در گروه (1) با شیوع و اهمیت زیاد 28 بیماری وجود دارد که اسامی تعدادی از آنها : سل ، بروسلوز (تب مالت) ، کزاز، شاربن، طاعون نشخوارکنندگان ، آنفلوآنزای طیور، هاری ، نیوکاسل و غیره میباشد.
در گروه (2) با شیوع و اهمیت متوسط 77 بیماری وجود دارند که لپتوسپیروز ، تورم قانقاریایی کبد، آرتریت و آنسفالیت بزان، آبله طیور ، پسیتاکوز، بیماری رئوویروس ماهی علفخوار و لیگولوز تعدادی از آنها هستند.
در گروه (3) با شیوع و اهمیت کم 67 بیماری عفونی قرار دارد که پاستورلوز، شاربن علامتی، هاری کاذب، کم خونی عفونی طیور ، آمیبیازیس زنبور عسل و غیره از آن جملهاند.
در گروه (4) 18 بیماری جزء بیماریهای عفونی نادر میباشند. برای آنکه بتوان مطابق با معیارهای آیندهنگاری، چشمانداز آینده بیماریهای عفونی حیوانات و خطرات آنها را حتیالامکان ترسیم نمود و راهحلهای آیندهنگارانه برای آنها پیشنهاد کرد، توجه و رعایت اصول زیر مورد توجه قرار گرفت :
1 - جستجو و تشخیص بیماریهای عفونی :
هرگونه اقدام عملی در مبارزه با بیماریهای عفونی در زمان حال و آینده مستلزم تشخیص سریع و به موقع آنهاست. در این راستان مجهز کردن آزمایشگاههای تشخیص، تخصصی شدن آزمایشگاههای تشخیص بیماریها، تأسیس آزمایشگاههای اختصاصی بیماری مهمتر مانند سل ، بروسلوز و هاری که انسان هم در معرض ابتلای به آنهاست و ایجاد آزمایشگاههای کنترل واکسنها و مواد بیولوژیک میتواند کمک زیادی به تصمیمگیری درباره این بیماریها بنماید.
2 - استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) :
این سامانه شامل سختافزارها و نرمافزارها است. دادهها و افرادی که دادهها را ثبت و پردازش میکنند اطلاعات مفید و دقیق در مورد روند و وضعیت بیماریهای دامی را در اختیار تصمیمگیرندگان میگذارند. استفاده از این سامانه در سازمان دامپزشکی کشور شروع شده است و امید زیادی به کارآیی آن در 77000 واحد اپیدمیولوژیک شناختهشده در کشور شامل : کشتارگاهها ، میادین دام، ادارات ، ستادهای دامپزشکی، مراکز آموزشی و تحقیقاتی دامپزشکی ، مراکز تلقیح مصنوعوی و واحدهای متعدد دامداری وجود دارد.
3 - طرح ملی واکنش سریع :
اساس این تشکیلات مقابله سریع با تهدیدات زیستی – دامی شامل گروههای تخصصی تشخیص به خاطر حضور سریع در واحدهای اپیدمیولوژیک، انجام معاینات درمانگاهی و جمعآوری اطلاعات لازم پیرامون تاریخچه بیماری است. چنین تشکیلاتی در وزارت جهاد کشاورزی و سازمان دامپزشکی شکل گرفته و در حال تکمیل و پیشرفت است.
4 - پیشگیری با استفاده از واکسیناسیون :
یکی از راههای مهم کنترل بیماریهای عفونی واکسیناسیون به موقع با استفاده از واکسنهای مؤثر، بهبود روشهای تولید واکسن و استفاده از واکسنهای نسل جدید با استفاده از مولکولهای ایمونولوژیک و محافظتکننده و پپتیدهای محافظتکننده است. در حال حاضر از واکسنهای زنده و تخفیف حدت یافته و غیرفعال استفاده میشود. تاکنون در جهت تهیه واکسنهای نسل جدید اقدام عملی صورت نگرفته است.
5 - توجه به نظرات سازمانهای بینالمللی :
سازمانهای بینالمللی مرتبط با بیماریهای عفونی حیوانات و انسان شامل سازمان جهانی بیماریهای واگیر (OIE)، سازمان جهانی بهداشت (WHO) ، سازمان خواروبار و کشاورزی جهانی (FAO) و سازمان تجارت جهانی (WTO) میباشند که هر یک راهکارهایی را جهت جمعآوری و پردازش اطلاعات پیرامون بیماریهای عفونی از کشورهای مختلف و انجام اقدامات عملی در سطح ملی و بینالمللی برای مبارزه با این بیماریها توصیه میکنند. نکات مشترک بین توصیههای این سازمانها شفافسازی وضع بیماریهای واگیر دام و بیماریهای مشترک بین انسان و دام با ارائه اطلاعات دقیق، تهیه استانداردهای بینالمللی باری مواجهه با این بیماریها، تهیه و تنظیم موازین یکنواخت برای کنترل مواد غذایی، مواد بیولوژیک و داروها و بطور کلی کنترل، پیشگیری و ریشهکنی این بیماریها است.
6 - مشکلات آیندهنگاری بیماریهای عفونی :
تغییرات شرایط جوی که در حال افزایش است ، بیماریهای نوپدید و بازپدید ، توسعه ناهنجاریهای ژنتیکی در جمعیت حیوانات ، خشکسالی، بیماریهای فرامرزی، بیوتروریسم، مقاومت عوامل عفونتزا در برابر داروها و مواد شیمیایی، تغییرات ژنی پاتوژنها و عدم نظارت کافی در محصولات غذایی دریایی میتواند آیندهنگاری بیماریهای عفونی را با مشکلاتی مواجه سازد که با امکانات موجود و آینده برای هریک راهکارهای مناسبی توصیه شده است.
7 - بیماریهای مشترک :
از 190 بیماری عفونی موجود در بین حیوانات ایران، 50 عامل (26%) مشترک بین حیوان و انسان هستند. این بیماریها به دو گروه هشداردهنده و تحت مراقبت تقسیم شدهاند. از این تعداد 9 بیماری جزء بیماریهای هشداردهنده و 41 بیماری جزء بیماریهای تحت مراقبت میباشند. از گروه اول میتوان بروسلوز (تب مالت)، هاری، سیاه زخم (شاربن)، سالک، هیداتیدوز و غیره را نام برد و در گروه دوم بیماریهایی مانند پاستورلوز، سالمونلوز، آسکاریازیس ناشی از آسکاریسهای سگ و گربه، آمیبیازیس ، آسپرژیلوزیس وغیره قرار دارند. آیندهنگاری بیماریهای مشترک انسان و حیوانات بستگی کاملی با اقدامات انجام شده در مورد منشاء ایجاد کننده این بیماریها یعنی حیوانات دارد.
نتیجهگیری :
با برنامهریزی صحیح میتوان آینده بیماریهای عفونی را تا حدودی پیشبینی کرد و به موقع جهت کنترل، پیشگیری و ریشهکنی آنها اقدامات لازم را بعمل آورد. اما رسیدن به این هدف، مستلزم برخورداری از نیروهای متخصص کافی و تأمین امکانات و اعتبارات لازم است تا در جامعهای با امنیت اجتماعی و فارغ از تأثیر حوادث جاری بر مسائل راهبردی جامعه و با رعایت اخلاق علمی – اجرایی و صرف وقت کافی به توصیهها عمل نمود و به این اهداف تعیینشده دست یافت و از نتایج قابل توجه آن که ارتقای سطح بهداشت جامعه ، رفاه بیشتر اقتصادی و تعامل با جامعه بینالمللی است برخوردار گردید.