دبیر انجمن صنایع لبنی ایران ضمن اشاره به دوره پرشیری کشور، عنوان میکند که به دلیل رقابت شدید بین واحدهای تولیدی لبنی، بیش از ۴۰۰ واحد در حاشیه زیان قرار دارند .
به گزارش حکیم مهر به نقل از بولتن نیوز، «رضا باکری» دبیر انجمن صنایع لبنی ایران در این گزارش گفت: ضمن اشاره به دوره پرشیری کشور، عنوان میکند که به دلیل رقابت شدید بین واحدهای تولیدی لبنی، بیش از ۴۰۰ واحد در حاشیه زیان قرار دارند.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود به مسئله صادرات محصولات لبنی به کشور روسیه اشاره کرده و میگوید: با سختگیریهای طرف روسی، تنها چهار شرکت برای صادرات محصولات لبنی به روسیه قادر به دریافت گواهی صادرات شدهاند که از بین این چهار شرکت تنها یک شرکت در بورس حضور دارد .
وی در ادامه میافزاید: پیشبینیها حاکی از آن است که طی یک سال آینده روند صادرات به روسیه افزایش پیدا کرده و حجم این صادرات، رقمی بالغ بر ۵۰۰ میلیون دلار را در بر گیرد.
1. نرخ شیر خام به چه صورت تعیین میشود؟
شیرخام در شرایط حاضر با توجه به این مسئله که در حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد مازاد بر نیاز مصرف داخل و حتی صادرات تولید میشود، بنابراین نرخ آن در عمل تابع عرضه و تقاضا است. همواره دو عامل در تعیین نرخ شیر خام اثر میگذارد؛ دولت و عرضه و تقاضا. دولت به طور معمول در زمانی در تعیین نرخ شیر خام دخالت میکند که ما در دوران کم شیری به سر ببریم، بنابراین طبیعی است که دخالت دولت در آن مقطع در این فرآیند اثرگذار است.
اما در شرایط فعلی که ما در دوران پرشیری و فراوانی به سر میبریم، عرضه و تقاضا نقش اصلی را در این فرآیند ایفا میکند .
2. آیا دولت میتواند به توسعه بازار مصرف داخلی و خارجی شیر خام کمک کند؟
دولت بعد از انقلاب ۵۷ به امروز همواره در تمامی مقاطع در جهت توسعه تولید شیر خام یارانه داده و هزینه کرده است، هیچ زمانی نبوده که دولت از هزینه کردن در بخشهای کشاورزی و دامداری خودداری کرده باشد، اما با این وجود در حال حاضر محرومیتهای مالی که پس از تحریمها رخ داد و مشکلاتی که از آن ناشی شد، مانع رشد صادرات شده، بنابراین اگر این محدودیتها برداشته شود، دولت حمایتهای خود را دریغ نخواهد کرد.
3. نحوه قیمتگذاری فرآوردههای لبنی به چه صورت است؟
قیمت فرآوردهها تابع یک دستورالعمل قیمتگذاری کالاهای تولید داخل است که به نام قانون بهای تمام شده یاد میشود، بنابراین طبق این فرمول کارخانجات بهای تمام شده محصولات تولیدی خود را براساس اقلام تشکیل دهندهاش محاسبه کرده و طبق قانون مجاز هستند که ۱۴ درصد بر روی آن بها، اعمال سود کنند.
گفتنی است که سالها است که این حاشیه سود برای میانگین سود این صنعت در حول و حوش ۱٫۵ تا ۱٫۷ درصد بوده و این حاشیه سود برای واحدهای کوچک نیز همواره در زیان قرار داشته است. برای همین هم مسئله که از سال ۸۹ بیش از ۴۰۰ واحد تا به امروز تعطیل شده و از چرخه تولید کنار رفتهاند.
4. با توجه به اعلام خبر صادرات محصولات لبنی ایرانی به روسیه، این مسئله از چه زمان آغاز خواهد شد و این صادرات دارای چه حجمی است؟
طی سالهای گذشته با وجود شرایط تحریم در حدود ۶۴۰ میلیون دلار صادرات محصولات لبنی به عراق، افغانستان و برخی از کشورهای خلیج فارس داشتیم، درحال حاضر هم که بحث روسیه مطرح شده، این نکته عنوان میشود که روسیه، بازاری مبتنی بر تجارت آزاد ندارد و شرکتهای ایرانی نمیتوانند با این کشور به راحتی به فعالیت تجاری بپردازند. گرچه با تلاشهایی که سازمان دامپزشکی کشور پیگیری کرده پارهای از موانع انجام این تجارت را برطرف کرده است، اما این نکته هم مطرح میشود که ما باید بتوانیم در آن کشور بازاریابی کنیم و مشتریان خود را پیدا کنیم .