حکیم مهر - وزارتخانه های جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تفاهم نامه همکاری مشترک در زمینه پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر و عوامل خطر مرتبط مبادله کردند.
در این تفاهم نامه همکاری که در 4 ماده و 3 بند امروز شنبه به امضای «مهندس محمود حجتی» وزیر جهاد کشاورزی و «دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی» وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسید بر سلامت جامعه، سلامت غذا، پیشگیری و ارتقای مداخلات کنترلی بیماری های غیر واگیر تاکید شده است.
در مراسم امضای این تفاهم نامه همکاری، وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که در گذشته سازمان، ساختار، برنامه و نظارتی در زمینه تولید و واردات، توزیع و مصرف سموم و کود کشاورزی وجود نداشته است، گفت: برای ساماندهی و نظارت بر سموم، برنامه هایی در دستور کار سازمان حفظ نباتات قرار گرفته و کودهای مورد نیاز در اراضی کشاورزی نیز توسط یک ستاد هماهنگی بررسی و شناسایی شده است.
وی افزود: تاکنون، بیش از چهار هزار فروشگاه که بدون نسخه به کشاورزان سموم عرضه می کردند، شناسایی و بیش از سه هزار فروشگاه مجوز دریافت کرده و شناسنامه دار شده اند.
حجتی ابراز امیدواری کرد که امضای این تفاهم نامه همکاری موجب شود در حوزه های حفظ نباتات و دامپزشکی و همچنین سلامت غذای مردم گام های بلند تری برداشته شود.
پیشنهاد انتقال تولید واکسن های انسانی از موسسه رازی به انستیتو پاستور
وزیر جهاد کشاورزی در ادامه خواستار انتقال تولید واکسن های انسانی از موسسه واکسن و سرم سازی رازی در یک فرآیند قابل قبول به انستیتو پاستور و شرکت های دانش بنیان شد.
وی در عین حال پیشنهاد داد یک کارگروه مشترک به منظور اقدام عملی برای تولید، مدیریت، نظارت و واگذاری واکسن های انسانی به بخش خصوصی و زیر نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تشکیل شود.
نمی توان از کنار تولید خمیر مرغ گذشت
حجتی به موضوع خمیر مرغ نیز اشاره کرد و گفت: با توجه افزایش تقاضای مردم برای خرید مرغ های قطعه بندی شده، نمی توان از کنار تولید خمیر مرغ گذشت.
وی افزود: ما با توجه به نیاز مردم از شرکت پشتیبانی امور دام خواسته ایم که مرغ ها را به صورت قطعه بندی شده به بازار عرضه کند و از این رو بخشی از قطعات کوچک کنار گذاشته شده در فرآیند تهیه تولید خمیر مرغ قرار می گیرد و نمی توان انتظار داشت که به خاطر بعضی سوء استفاده ها، این قطعات کوچک به ضایعات تبدیل شوند.
حجتی با اذعان به این که امسال بیش از 10 درصد نسبت به سال گذشته افزایش تولید محصولات کشاورزی خواهیم داشت، تصریح کرد: ایران در تولید میوه جزو 10 کشور نخست جهان است و اکثر این محصولات در داخل مصرف می شود هر چند که بد مصرفی هم داریم.
وی ادامه داد: ما حدود یک درصد جمعیت جهان و 4 درصد تولید جهانی مرکبات را داریم که بیشتر آن در داخل مصرف می شود.
وزیر جهاد کشاورزی خاطر نشان کرد: ایران ظرفیت های زیادی برای تولید سبزیجات دارد و توسعه تولید این محصولات در گلخانه ها در برنامه های ما در راستای سلامت مردم قرار گرفته است.
وی در همین حال با اشاره به پایین بودن مصرف شیر و آبزیان به عنوان غذای سالم بر ترویج مصرف این محصولات تاکید کرد.
سفره ایرانی ها به غذاهای مضر و فست فود آلوده شده است
در این مراسم، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، رفتار و تصمیم گیری های دولت، مجلس و حاکمیت را برای نشان دادن سبک درست زندگی مهم خواند و در عین حال گفت: مردم خود نیز باید مراقب سلامت و غذای خود باشند، زیرا این روزها سفره ایرانی ها دیگر رنگ و بوی گذشته را ندارد و به غذاهای مضر و فست فود آلوده شده است.
قاضی زاده هاشمی با اشاره به اینکه فست فودها و غذاهای فرنگی در سفره ایرانیان نفوذ کرده است، افزود: علت اصلی بیماری شایع کبد چرب مصرف فست فودها و نوع تغذیه امروزی مردم است.
مصرف سرانه شیر در سفره ایرانیان یک سوم متوسط جهانی است
وی به مصرف پایین شیر و فرآورده های لبنی اشاره کرد و گفت: خیلی بد است که بگوییم متوسط مصرف سرانه شیر در سفره ایرانیان یک سوم متوسط جهانی است.
وزیر بهداشت و درمان افزود: جای تأسف است که سفره رنگین تر و گران تری داریم در حالی که سالم نیست باید بتوانیم از شیر و لبنیات و سبزیجات بیشتر استفاده کنیم.
قاضی زاده هاشمی گفت: باید بتوانیم هزینه و قیمت تمام شده محصولات سالم مانند شیر و لبنیات را به گونه ای مدیریت کنیم که مردم بتوانند این مواد غذایی را راحت تر تهیه کنند.
وی افزود: باید سبد غذایی را سالم کنیم همانطور که سالانه حدود 10 هزار میلیارد تومان را با سیگار کشیدن دود می کنیم در غذا خوردن هم به همین صورت عمل می کنیم.
وزیر بهداشت و درمان بر نظارت دقیق در واردات، تولید و مصرف سموم و کودهای شیمیایی در بخش کشاورزی تاکید کرد و گفت: اقدامات وزارت جهاد کشاورزی برای ارزیابی کیفی در تولید و واردات کودهای شیمیایی و سموم جای تقدیر دارد؛ همین که تعداد فروشگاه های غیر مجاز فروش سم و کود شیمیایی را شناسایی کردند و در کمتر از دو سال به سه هزار فروشگاه مجوز دادند اقدام بسیار خوبی است.
قاضی زاده هاشمی افزود: تولید و عرضه سموم شناسنامه دار قدم موثری در تولید محصولات سالم است و با این ترتیب دیگر بهانه ای برای وجود سموم غیر شناسنامه ای و مضر در بازار وجود ندارد.
لزوم واردات سم و کود از شرکت های کاملاً معتبر
وی گفت: با توجه به رفع تحریم ها سموم و کودهای شیمیایی باید از شرکت های کاملاً معتبر وارد شود.
وزیر بهداشت و درمان تاکید کرد: باید از کودها و سمومی استفاده شود که مصرف کمتر و ضرر کمتری دارد.
قاضی زاده هاشمی افزود: درباره کیفیت و نوع سموم و کودهای شیمیایی تولید وارداتی هر چه سخت بگیریم به نفع مردم است.
وی گفت: هم اکنون شرایط استفاده از سموم و کودهای شیمیایی نه بحرانی است و نه نگران کننده بلکه باید کار را رها نکنیم و گلوگاه های جلوگیری از ورود سموم و کودهای شیمیایی بی کیفیت و غیر مجاز را شناسایی کنیم.
وزیر بهداشت و درمان افزود: باید اطلاعات را صادقانه به مردم بدهیم اما برخی قصد دارند از حساسیت مردم در حوزه غذا سوءاستفاده کنند و مردم را نگران سازند.
اگر دو وزارتخانه در بخش دامپزشکی همکاری کنند، به نفع مردم است/ نباید فرافکنی شود
قاضی زاده هاشمی گفت: در بخش دامپزشکی اگر دو وزارتخانه همکاری کنند به نفع مردم است نباید فرافکنی شود و وظیفه را به گردن یکدیگر بیندازیم.
وی افزود: رقابت و فرافکنی عملکرد دستگاه هایی است که نمی خواهند کار درست را انجام دهند.
استقبال وزیر بهداشت از پیشنهاد توقف تولید واکسن های انسانی در موسسه رازی
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از پیشنهاد انتقال تولید واکسن های انسانی به حوزه این وزارتخانه و انستیتو پاستور استقبال کرد و گفت: در بخش تولید واکسن انسانی و انتقال نظارت آن از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت بهداشت و درمان امیدوارم این اتفاق به زودی رخ دهد.
وی افزود: ما بهتر است کار تحقیقات و پژوهش را در مورد واکسن ها انجام دهیم و تولید را به بخش خصوصی و شرکت های دانش بنیان واگذار کنیم.
وی یادآور شد: تا کنون 30 شرکت دانش بنیان در حوزه وزارت بهداشت (انستیتو پاستور) راه اندازی شده است.
اقدامات لازم برای غذای مردم و آشامیدنیها عمدتاً در وزارت جهاد کشاورزی انجام میشود
دکتر قاضی زاده هاشمی با بیان اینکه مصوبات و تصمیمات شورایعالی سلامت و امنیت غذایی که با ریاست رییس جمهور برگزار میشود را پیگیری میکنیم، گفت: یکی از دستگاههای بسیار مهم و ارزشمند در کشور، وزارت جهاد و کشاورزی است. چرا که اقدامات لازم برای غذای مردم و آشامیدنیها عمدتاً در این وزارتخانه انجام میشود.
وی با بیان اینکه اقدامات وزارت جهاد کشاورزی با سلامت گره خورده است، افزود: امروز در کنار وزیر محترم جهاد کشاورزی، مهندس حجتی و همکارانشان بودیم و تفاهمنامهای میان وزرات بهداشت و وزارت جهاد کشاورزی امضا شد. بطوریکه اقدامات چند ماهه گذشته که کاری فشرده در قالب کارگروههای متعدد بوده، در قالب یک تفاهمنامه امضا شد و اجرا میشود. بر این اساس امیدواریم در قالب اجرای مصوبات این تفاهمنامه، شاهد اجرای مصوبات شورایعالی سلامت و امنیت غذایی هم در حوزه مواد غذایی پروتئینی و هم در حوزه غلات و نباتات باشیم و توافقات انجام شده، عملیاتی شود.
هاشمی، هدف از این تفاهم را حفظ سلامت مردم و پیشگیری از بیماریها دانست و ادامه داد: البته بخشی از این کار هم در دست خود مردم است که باید سفرهشان را به سفره نیاکان نزدیکتر کنند. در حال حاضر بسیار بد است که مصرف شیر ما در کشور یکسوم دنیا باشد یا از سبزیجات و غلات کمتر استفاده کنیم. باید توجه کرد که لبنبات به رشد کودکان و کاهش بیماریها کمک میکند و غذا بسیار مهم است.
مردم باید باور کنند که ما دروغ نمیگوییم
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی درباره شایعاتی که در حوزه مواد غذایی در کشور مطرح می شود، اظهار کرد: درباره سلامت مواد غذایی، نکته مهم این است که مردم باید باور کنند که ما دروغ نمیگوییم. در این صورت شایعه اثرگذار نیست. ما نهایت تلاشمان را انجام دادهایم تا به مردم دروغ نگوییم وآنچه را که واقعا وجود دارد را به مردم اعلام کنیم.
هاشمی ضمن ابراز امیدواری نسبت به ایجاد این باور در مردم، گفت: البته شایعه در حوزه غذا همواره وجود دارد. به طوریکه همواره یکی از مشکلات عمده در اروپا و آمریکا شایعات حوزه غذا است. در عین حال باید توجه کرد که بسیاری از شایعات صحت ندارند؛ چرا که وزارت جهاد و کشاورزی، وزارت بهداشت، سازمان استاندارد و ... نظارتهایشان را در این حوزه اعمال میکنند.
درست نیست که بگوییم اصلاً مشکلی وجود ندارد
وی با بیان اینکه البته این هم درست نیست که بگوییم اصلا مشکلی وجود ندارد، بلکه مشکل هست و افراد متخلف هستند، ادامه داد: در این حوزه قاچاق وجود دارد، اما تلاش دستگاهها، مراقبت از سلامت مردم بوده و مصوبات شورایعالی سلامت و امنیت غذایی نیز در همین راستا است.
هاشمی با اشاره به تلاش وزارت جهاد کشاورزی هم در قالب سازمان دامپزشکی و هم در جهت دفع آفات و حفظ نباتات، اظهار کرد: در عین حال مسوولیت این وزارتخانه درباره نوع سمومی که استفاده میکند، میزان آنها و منبع تهیه سموم بسیار سنگین است و این اقدامات کمک میکند تا مردم نگرانی نداشته باشند.
50 درصد مردم کشور اضافه وزن دارند
وزیر بهداشت با بیان اینکه مردم باید در زمینه رفتار و سبک زندگیشان نگران باشند، گفت: اینکه 50 درصد مردم کشور اضافه وزن دارند، تقصیر وزارتخانه نیست و دست خود مردم است.
هاشمی در پاسخ به سوال دیگری درباره محصولات تراریخته و چگونگی واردات آنها به کشور، گفت: اولا باید توجه کرد که محصولات تراریخته به طور کل در دنیا محکوم نیست، بلکه علمی است که فواید و معایب خاص خود را دارند. در عین حال این محصولات هم مزایا و موارد مصرف حمایتی دارند و هم دارای مضراتی هستند که باید از آنها جلوگیری شود. به عنوان مثال مخازن ژنتیکی ما در حوزه غلات کاملا طبیعی است و اجازه نمیدهیم که آلودگی برای آنها ایجاد شود.
وی افزود: البته ممکن است کارهای تحقیقاتی در این زمینه انجام شود که ما این تحقیقات را روی حیوانات و وزارت کشاورزی روی گیاهان و نباتات انجام میدهیم و برای حرکت در مرزهای دانش باید این مطالعات تحقیقاتی را انجام دهیم. اما نباید به دروغ بگوییم که اینها را سر سفره مردم آوردهایم.
واردات محصولات تراریخته کاملا تحت کنترل است
هاشمی با بیان اینکه واردات محصولات تراریخته کاملا تحت کنترل است، ادامه داد: سازمان غذا و دارو به جز روغن، ذرت و سویا، اجازه ورود محصول تراریخته دیگری را نمیدهد و این محصولات هم به صورت مکرر آزمایش میشوند. در سطح عرضه نیز فقط در مورد یک نوع پنبه محصولات تراریخته وجود دارد.
وی تاکید کرد: بنابراین درباره تراریختهها ما حتما با افرادی که مخالفند، همراهیم با موافقان این محصولات نیز به صورت مشروط همراه میشویم. بر این اساس نه وزارت بهداشت و نه وزارت جهاد و کشاورزی و نه دولت، به طور عام این محصولات را نفی یا حمایت نمیکنیم و در مواردی که استفاده از این محصولات مفید است اجازه ورودشان را میدهیم، اما در موارد مضر آنها را منع میکنیم.
درباره محصولات تراریخته طی هشت تا 10 سال گذشته هیچ اتفاق جدیدی در کشور رخ نداده است
هاشمی با بیان اینکه از 10 سال پیش روغن، ذرت و سویا وارد کشور میشده و حالا اگر بخواهیم این محصولات را به صورت غیرتراریخته وارد کنیم، ممکن است پیدا نکنیم و یا به چندین برابر قیمت باشد، گفت: درباره محصولات تراریخته طی هشت تا 10 سال گذشته هیچ اتفاق جدیدی در کشور رخ نداده است. از طرفی در سال 2005 تحقیقی در زمینه برنجهای تراریخته انجام شد، اما به این معنی نیست که این محصولات را وارد بازار کردهاند. بلکه در طی 10 سال گذشته هیچ اتفاق جدیدی در حوزه تراریخته در کشور رخ نداده است.
وزیر بهداشت در پایان در پاسخ به سوالی درباره پیشنهاد وزارت بهداشت مبنی بر کاهش قیمت محصولات زیانباری چون شکر، گفت: پیشنهاد دکتر دیناروند بود که محصولات زیانآور را ارزان در اختیار مردم قرار ندهیم. در این زمینه اگر بنا باشد اقدامی را آغاز کنیم باید اول از سیگار شروع کنیم.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی وزارت جهاد کشاورزی، خبرگزاری صدا و سیما، ایسنا