حکیم مهر - برنامه زنده تلویزیونی کلید شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران، عصر شنبه 30 مرداد ماه به موضوع چالشهای عرضه مرغ بصورت بستهبندی شده در استان تهران پرداخت.
مهمانان این برنامه دکتر داریوش جهانپیما معاون فنی اداره کل دامپزشکی استان تهران و مهندس مظفر حکمتی رئیس هیأت مدیره انجمن کشتارگاههای صنعتی طیور بودند.
در این برنامه حکمتی با اشاره به اینکه اولین بار مرغ در تهران بستهبندی و سپس بارها این طرح با شکست مواجه شده گفت : استان تهران به دلیل حجم بالای مصرف روزانه مرغ که الآن 800 تا 850 تن و 14 سال قبل نصف این میزان بوده موفق به عرضه مرغ بصورت بستهبندی نشد و علیرغم آنکه اولین بار عرضه مرغ بصورت بستهبندی در تهران تجربه شد اما بعد از مدتی به دلیل حجم بالای مصرف توسط سازمان دامپزشکی لغو شد و از 14 سال قبل تاکنون شش بار این طرح با شکست مواجه شده است.
وی افزود : از 5 سال قبل سازمان دامپزشکی کشتارگاهها را برای تجهیز و آمادهسازی نظیر تأمین اتاق سرد و غیره موظف کرد و اکنون در تهران متجاوز از 25 کشتارگاه صنعتی طیور برای بستهبندی آمادگی کامل دارند.
رئیس هیأت مدیره انجمن کشتارگاههای صنعتی طیور در ادامه برنامه درباره علل شکست مکرر عرضه بستهبندی مرغ گفت : به نظرم این کار به دلیل حجم بالای مصرف و درگیر بودن ارگانهای مختلف در قد و قواره سازمان دامپزشکی به تنهایی نیست و باید ارگانها از مقام بالاتری دستور بگیرند تا این کار کاملاً عملیاتی شود.
وی افزود : آخرین بار که این طرح با شکست مواجه شد متولی آن استانداری تهران بود اما تا قیمت مرغ بالا میرفت میگفتند علت آن بستهبندی است و این در حالی است که 80 تا 100 تومان فقط در صورت بستهبندی افزایش قیمت رخ میدهد.
حکمتی با بیان اینکه باید ترس افزایش قیمت در صورت بستهبندی که کاذب است از بین برود گفت : الآن از حدود 800 تن مرغ مصرفی استان تهران بین 300 تا 400 تن از استانهای همجوار وارد میشود.
وی افزود : در استانهای همجوار تهران باید مرغ بصورت بستهبندی عرضه شود ولی متأسفانه حتی مازاد تولیدشان را بدون بستهبندی به تهران میفرستند و حتی بستهبندیهای فروش نرفته را از کیسه نایلون خارج کرده و به تهران میفرستند و اینجاست که باید سازمان دامپزشکی آنان را موظف کند تا برای اول مهر حتماً مرغ را بصورت بستهبندی شده به تهران بفرستند.
رئیس هیأت مدیره انجمن کشتارگاههای صنعتی طیور افزود : اگر در 25 کشتارگاه فعال تهران هر شب 20 تن مرغ بستهبندی شود به تنهایی 500 تن مرغ بستهبندی شده تأمین می شود و این وقتی هر شب 60 تن ذبح داریم کار مشکلی نیست.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر آنکه مزایای عرضه مرغ بصورت بستهبندی شده چیست هم گفت : وقتی مرغ را بصورت فله خریداری میکنید به کشتارگاه امکان میدهید که خرخره یا شش مرغ را باقی بگذارد و یا پا را روی لاشه باقی بگذارد که اینها خلاف است و وقتی هم مرغ از کشتارگاه بصورت فله بیرون آمد دیگر معلوم نیست از کدام کشتارگاه آمده است.
حکمتی افزود : مرغ بستهبندی شده زمان تولید مشخص ، برچسب، شناسنامه و پروانه بهداشتی دارد و چون اسم کشتارگاه روی آن است هیچ کشتارگاهی به خود اجازه نمیدهد مرتکب تخلف شود و حتی بال شکسته و کبود هم در آن نمیگذارد، چون پیگیری و رسیدگی به شکایت مصرفکننده در این صورت آسان است.
وی در ادامه گفت : حتی الآن بین مردم شایع است که مرغها را در آب میگذارند اما در صورت بستهبندی آب در نایلون مشخص میشود و لذا کشتارگاه مجبور است آنرا کاملا ًخشک کند.
معاون فنی اداره کل دامپزشکی استان تهران نیز در این برنامه درباره علت تأخیر در عرضه مرغ بصورت بستهبندی در استان تهران گفت : از آنجایی که استان تهران بیشتر واردکننده مرغ است تا تولیدکننده لذا بهتر بود استانهای دیگر ابتدا مرغ را بصورت بستهبندی عرضه کنند و سپس در استان تهران که 70 مرغ مورد نیاز خود را از آنان تأمین میکند این طرح اجرا شود.
دکتر داریوش جهانپیما افزود : امروز سازمان دامپزشکی در تولید ، توزیع و عرضه مرغ نظارت بهداشتی را انجام میدهد و این توانایی را دارد و حتی اخیراً در این موضوع از بخش خصوصی در قالب شرکتهای ممیزی استفاده شده است.
وی در پاسخ به سؤال مجری برنامه که پرسید مزایای عرضه مرغ بصورت بستهبندی شده چیست گفت : بهداشت نسبی است و نباید این واهمه ایجاد شود که مرغ فله تاکنون آلوده بوده است و اگر اینطور بود باید بیمارستانها مملو از بیماران مبتلا در اثر مصرف مرغ فله میشد!
جهانپیما افزود : قصد ما این است که بهداشت را در حد بهینه ایجاد کنیم و بنابراین وقتی در مورد مرغ فله احتمال آلودگی ثانویه هست و حتی مرغ آلوده میتواند سایر مرغها و محیط را آلوده کند در عرضه بصورت بستهبندی شده این احتمالات از بین میرود و ضمناً مرغ دارای شناسنامه بهداشتی و قابل شناسایی خواهد بود.
مجری برنامه در این هنگام با اشاره به مشاهدات خویش گفت : بعضاً ماشینهای حمل گوشت مرغ در شهر دیده میشوند که یخچال ندارند و یا یخچال آنها کار نمیکند و مرغ را در پودر یخ حمل میکنند و این مسئله از نظر بهداشتی اگر برای ماشین مشکلی پیش آید و یخ آب شود مخاطرهآمیز است.
دکتر جهانپیما در پاسخ به اظهارات مجری برنامه گفت : روزی بود که پشت وانت نهایتاً با یک برزنت محافظتی و در یک پاتیل فرآورده خام دامی حمل میشد اما امروز یقیناً این اتفاق نمیافتد و حمل با پودر یخ هم چه از نظر علمی و چه از نظر قانونی بلااشکال است.
مجری برنامه مجدد بر مشاهدات خود اصرار کرد و گفت : چرا وقتی ماشین حمل مرغ یخچال دارد باید در پودر یخ حمل و نقل را انجام داد؟
معاون فنی اداره کل دامپزشکی استان تهران در پاسخ گفت : همانطور که در مورد آبزیان امروز این شیوه استفاده میشود در مورد مرغ هم مشکلی نیست و ممکن است صاحبان ماشینهای حمل فرآوردههای خام دامی بدلیل مشکل کمبود بنزین یخچال خود را روشن نکنند و ما اکنون بر این مسئله از طریق شرکتهای ممیزی نظارت داریم!
وی افزود : یکی دیگر از مزایای بستهبندی مرغ این است که خطر تهیه پودر یخ از آب آلوده و تماس آن با مرغ در صورت بستهبندی از بین میرود.
این اظهارات در حالی بیان شد که سید جواد تقوی رئیس ستاد تنظیم بازار ماه مبارک رمضان اخیراً گفته بود : اطلاعیه سازمان دامپزشکی مبنی براینکه مرغ نباید در پودر یخ عرضه شود موجب بروز برخی مشکلات برای آن گروه از عرضهکنندگان که فاقد دستگاههای برودتی بودند شد و همین امر عرضه را دچار اختلال کرد و با توجه به چنین وضعیتی، سازمان دامپزشکی اجرای اطلاعیه خود را به پس از ماه مبارک رمضان موکول کرد.
گفتنی است برابر اعلام سازمان دامپزشکی کشور قرار است از ابتدای مهرماه سالجاری مرغ در استان تهران بصورت بستهبندی شده عرضه شود و تاکنون نیز در همه استانهای کشورمان این طرح به اجرا درآمده است.