بهمنظور روشن شدن ابعاد موضوع، با دکتر فتاحیان تماس گرفتیم. وی میگوید اگر شما هم خبرنگار «حکیم مهر» نبودید، پاسخ تماستان را نمیدادم و فرصتی برای شما نمیگذاشتم.
حکیم مهر: آقای دکتر چرا اینقدر عصبانی هستید؟
هرچه انسان صادقتر برخورد کند، وضعیت او بدتر خواهد شد. به برخی باید گفت که اجازه دهید به زندگی خود برسم. بنده بههیچعنوان وقف پلنگ نیستم و هیچ علاقهای هم ندارم که کسی برای من پروپاگاندا انجام دهد. زحمت کشیدم، علم و دانش و اطلاعات خود را برای این کار گذاشتهام تا این پلنگ را نجات دهم و الآن هم خسته شدهام.
حکیم مهر: چه توضیحی درباره این تصاویر دارید؟
وضعیت پلنگ به بنده و مدیرکل محیط زیست مرتبط است و نه به هیچکس دیگری. این خبرنگاری که خود به شکل غیرقانونی وارد محوطه جراحیشده، یک فرد مجهول الهویه است، تنها به دنبال پروپاگاندا میگردد و از حمایتهای فکری و شخصی برخوردار است و خط میگیرد. این خبرنگار فاقد صلاحیت علمی است و مداخلههای طبابتی میکند. مگر بنده در مورد رشته خبرنگاری اظهارنظر میکنم؟ ایشان یک اختلال خودشیفتگی دارد و باعث شده مردمآزار شود و رفتارهای بیمارگونه خود را در جامعه گسترش دهد. من این شخص را نمیشناسم فقط این را میدانم که یک انسان بیکار بوده و به مجموعهای مرتبط است که اقدامات ناشایست آن برای ما روشن است.
بنده کار خود را انجام دادم. برخی به دنبال این هستند که حاشیه برای من ایجاد کنند و من حوصله صحبت کردن در این خصوص ندارم. به این شکل نیست که هر کس به خود اجازه دهد مواردی را در فضای مجازی منتشر کند و بنده زمان و کار خود را و بیمارستان و همه خدمات درمانی خود را وقف یک پلنگ کنم. برای من پلنگ با گربه، سگ، کاسکو و انسان هیچ تفاوتی ندارد. اهمیت پلنگ مربوط به محیط زیست است نه برای من. بنده طبیب هستم. برای طبیب تفاوتی نمیکند که آقای کیارستمی را جراحی میکند یا هر فرد دیگری. اهمیت افراد و موضوع و تبلیغاتی که پشت افراد صورت میگیرد، به طبیب مرتبط نیست.
هر کس وقتی عزیزترین افراد خود را به بیمارستان منتقل میکند، به پزشک اعتماد میکند و بیمارش را به او میسپارد. برای جراح هم تفاوتی نمیکند و همه تلاش خود را به کار میگیرد. طبیب درگیر حساسیتهای موردی نمیشود. من نمیتوانم تمام زندگی خود را وقف پلنگ کنم. یک نفر از بنده کمک خواسته، من هم گفتهام که قادر هستم این ستون مهره را اصلاح کنم.
حکیم مهر: حرف مخالفان شما دقیقاً چیست؟
برای این حیوان شرایطی مثل غیرقابل برگشت بودن ضایعات عصبی و مشکلات بسیار شدید مثل عفونتهای استخوانی و شکستگیهای ممتد در کل مهرههای L4، L5، L6 و ... تشخیص داده شده بود. پلنگ یا محکوم به یوتانایز شده بود یا اینکه قرار بود درمان شود. با این شرایط به من مراجعه کرده و به من گفتند که شما دستور کار، سیستم کار و برنامه کار را برای آن بنویس. من هم نامه نوشتم و آنها نیز پذیرفتند که حیوان را برای جراحی در اختیار بنده بگذارند. آنها از ضایعات غیر قابل برگشت عصبی صحبت کرده بودند و این به معنای عدم بهبودی آن بود. حالا نمیدانم به چه دلیل این افراد نمیپذیرند که آنچه تحت عنوان غیر قابل برگشت از آن نام برده بودند، حالا برگشتپذیر شده است. این مورد درمان شد. مگر فلج نبود؟ راه رفتن روی پای حیوان دیده شد و تمام. بنده به دنبال اثبات مسئله دیگری نیستم. این حیوان چه زنده بماند یا نماند، بنده راه رفتن را به او بازگرداندم. خیلی از افراد تحت عنوان معجزه از آن یاد میکنند، اما بنده این ادعا را ندارم و فقط میگویم که طبابت کردم. یک امر غیرممکن را ممکن کردم. حالا چه تشخیص آقایان اشتباه بوده و چه تصمیم بنده درست، با این موارد کاری ندارم. این مورد با فلجی غیرقابل برگشت، هماکنون راه میرود.
حکیم مهر: پس این زخمهای روی بدن حیوان که در تصاویر مشخص است، چیست؟
زخمهای حیوان مربوط به محل تله است. تله چند ناحیه را پاره میکند. این زخم ایجاد شده و وقتی درمان با درین صورت میگیرد، وسعت زخم روی بدن بیشتر میشود. دلیل آنهم این است که مو و خونابه جمع میشود و دهانه زخم را کوچک میکند. وقتی زخم را شستوشو میدهیم، تازه وسعت زخم خود را نشان میدهد. این حیوان که در روز چهاردهم یا پانزدهم برای بار دوم بیهوش شد، بالا و پایین زخمهایش محل درین ها بود. جای دیگر زخمهایی بود که ناشی از تله بود. مدیریت زخم ما فقط کارگذاری درین بوده است. ما که قادر نبودیم به شکل روزانه برای حیوان پماد و دارو استعمال کنیم. فقط آنتیبیوتیک داخل غذای حیوان ریخته و به او میخوراندیم.
حیوان ضعیف بود و زخمهایش مادامی که درین دارد، جوش نمیخورد. درین اجازه زهکشی میدهد و زمانی که برداشته میشود، پوست روی بافت زیرین میچسبد و ترمیم کامل میشود. آن روز که ما زخم را باز کردیم، دیدم که دهانه درین در لبههای پایینی بسته شده است. بین روز سوم و پنجم اگر درین غیرفعال شود، باید عوض شود. خوشبختانه ما بههیچوجه عفونت ندیدیم و دهانه پایینی درین بستهشده بود. ما آن را برداشتیم، مرتب کردیم و یک درین از بالا به پایین نصب کردیم. این تصویری که منتشر شده، از سوی کسانی است که تصور کردهاند حیوان میمیرد. مرگ حیوان خبر خوش برای خیلیها و خبر ناراحت کننده برای خیلیهای دیگر است. خبر خوش برای کسانی است که مترصد این هستند که این پلنگ بهبود پیدا نکند و مشکلاتی که در تشخیص، درمان یا فرایند درمان اتفاق افتاده است، تائید شود. درمان این را نشان میدهد که بنده یا هر جراح دیگری، حیوان را جراحی کرده و چه با تکنیک یا تشخیص اشتباه و چه با تشخیص صحیح، مورد بهبود پیدا کرده است. این تصاویر به خاطر ضعف حیوان، به خاطر شرایط نامناسب نگهداری حیوان، به خاطر طولانی بودن پروسه التیام زخم است و باعث شده که افراد سودجو بخواهند از آن سوءاستفاده کنند.
حکیم مهر: یعنی جای نگرانی نیست؟
خیر. این زخم هیچ ارتباطی با ستون مهره نداشته و زخم پوست ناشی از تله است. وقتی تمیز میشود، زخم خود را به شکل وسیعتر نشان میدهد. از طرفی زخم باید مدیریت شود. اما غذای حیوان کم و شرایط نگهداری و وضعیت هوا نیز بسیار بد بوده است. غذا متشکل از تمام رژیمهای غذایی نبوده و به همین جهت شرایط زخم نامناسب بوده اما خوشبختانه عفونی نشده است.
حکیم مهر: این تصاویر دقیقاً مربوط به چه زمانی هستند؟
این تصاویر متعلق به چهارشنبه، چهارم اسفندماه و زمان کارگذاری درین ها بوده که حیوان در پردیسان به سر میبرده است. این زخمها زمانی تهدید به شمار میروند که امکان مدیریت آن وجود نداشته باشد. بعد از جراحی من، این ایراد گرفته شد که به حیوان درد واردشده است و جراحی هیچ منفعتی ندارد. بنده هم سکوت کردم. 4 روز بعد فیلم منتشر کردند که این تکنیک و تشخیص اشتباه است. من بارها گفتم که برای تشخیص ابتدا رادیوگراف، بعد MRI و اگر ضایعات استخوانی جابهجایی را نشان دهد، نیاز به بازسازی استراکچر استخوانی دارد و سی تی اسکن میتواند کمک کند. در نامه اول هم نوشتم در رادیوگرافی که انجام شد، یک جابهجایی ناقص در مهره L4 و L5 دیدیم که این را یک پروفسور آمریکایی هم تائید کردند. البته برای من مهم نیست که چه کسی تائید میکند یا نمیکند. بنده در حین جراحی این را دیدم و درمانی به کار گرفتم که منجر به راه رفتن پلنگ شد. پس تشخیص درست بوده که اصلاح شده و پلنگ توانسته روی پای خود بایستند. برای برداشت قطعات جابهجا شده در لامینای استخوان L4 اگر زمان از 8 ساعت بیشتر گذشته باشد، دستکاری آن ناحیه آسیب و آزردگی بیشازحد به نخاع وارد میکند و از آنجاکه در این مورد 20 روز گذشته بود، این امکان وجود نداشت.
در گزارش روز جراحی که به سازمان محیط زیست نوشتم، اشاره کردم که لامینای استخوان مهره حداقل در حد کورتکس خارجی ایمپکت بوده است. یعنی میتوانسته کورتکس داخلی شکسته باشد یا اینکه هر 2 کورتکس شکسته و کورتکس خارجی جوش خورده باشد. این امکان را هم به دلیل اینکه زمان طولانی از جابهجایی شکستگیهای خرد و ریز گذشته بود، جوش خورده بود و در محل زخم باز بود، نمیتوانستم بردارم که اگر برمیداشتم، زخم باز فضایی را پیدا میکرد که به مننژ نزدیک و باعث مننژیت شود.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر ...
گفتنی است عکس های زیر را دکتر حمیدرضا فتاحیان از آخرین وضعیت پلنگ رودسر برای حکیم مهر ارسال کرده اند: