حکیم مهر - محسن طاهرمیرزایی: اجرای ماده 19 آییننامه بهداشتی سازمان دامپزشکی کشور، یکی از قوانین مغفول مانده مجموعه دامپزشکی است که هر از گاهی در سیبل توجه منتقدان و مسئولان قرار میگیرد، اما دوباره به فراموشی سپرده میشود. «دکتر عبدالمحمد نجاتی» مدیرکل دامپزشکی استان چهارمحال و بختیاری، توافقات پنهانی میان مسئولین فنی و کارفرما را مشکل اصلی بر سر راه اجرای این قانون میداند و خواستار افزایش اختیارات اداره کل دامپزشکی استان برای برخورد با متخلفان است.
حکیم مهر: آقای دکتر، شما در یکی از مصاحبههای اخیر خود، توصیه کرده بودید که مسئولین فنی نباید خارج از چارچوب و ضوابط قانونی، وارد مذاکره با کارفرمایان شوند. ما چقدر میتوانیم شرایط را برای مسئولین فنی مهیا کنیم تا این مشکل اصلی آنها برای همیشه حل شود؟
این شرایط در استان ما مهیاست. چراکه اگر یک کارفرما نتواند مسئول فنی بگیرد، ما محصولات او را مورد تائید قرار نمیدهیم و درنتیجه محصولات وی نمیتواند وارد بازار مصرف شود. اما متأسفانه مسئولین فنی از ترس اینکه بیکار نشوند، بعد از انعقاد قرارداد قانونی، در خود کارخانه یک قرارداد داخلی با کارفرما با قیمتی پایینتر میبندند. به این شکل هم چون هر دو طرف راضی هستند، نه ما با خبر میشویم و نه سازمان نظام دامپزشکی. اما همین مسئولین فنی زمانی که در جلسات شرکت میکنند، از این گلایه دارند که کسی از آنها حمایت نمیکند.
موضوع دیگر اینکه گاهی مسئولین فنی رقیب یکدیگر نیز میشوند، به این شکل که یک دکتر با کمترین شرایط قرارداد میبندد و کار مسئول فنی را خراب میکند. کارفرما نیز به ما میگوید که ما این فرد را نمیخواهیم چراکه فرد دیگری را سراغ داریم که حاضر است با قیمت پایینتر با ما همکاری کند. ما باید چارهای بیندیشیم و با کارفرمایان و مسئولین فنی که قانون را دور میزنند و با حقوق کمتری مشغول به کار میشوند، برخورد کنیم. گاهی مسئولین فنی پول را باز میگردانند. یعنی حتی اگر قرارداد داخلی هم نبندد، ملزم میشوند که مابقی پول را به کارفرما بازگردانند که اینها از نقاط ضعف قانون است.
حکیم مهر: در این میان آیا میتوانیم به خاطر شرایط متزلزل کاری، به مسئولین فنی بابت این رفتار حق بدهیم؟
این هم بهنوعی درست است. اما به نظر من اگر مسئولین فنی باهم متحد باشند، رقیب یکدیگر نشده و قانون را دور نزنند، کارفرما مجبور است برای اینکه محصولش تائید سلامتی را از دامپزشکی بگیرد، گواهی حمل محصول و صادرات آن را به خارج از کشور و استانهای دیگر اخذ کند، طبق قانون رفتار کند.
حکیم مهر: تا حدودی به مشکلات قراردادهای غیر قانونی اشاره کردید. لطفاً این مسئله را بیشتر باز کنید. اصلیترین مشکل قراردادهای غیرقانونی بین کارفرما و مسئول فنی چیست؟
بر اساس فرم قانون، این افراد قرارداد را میبندند و کارفرما نیز آن را امضا میکند اما بعداً مسئولین فنی یک قرارداد داخلی با کارفرما منعقد میکنند که حقوق و مزایای کمتری بگیرند. حتی مقداری از مابهالتفاوت را نیز به کارفرما پرداخت میکنند.
حکیم مهر: شما به چه شکل از این موارد مطلع میشوید؟
به ما اطلاعرسانی میکنند که حقوحقوق خود را نگرفتهاند. ما هم سؤال میکنیم که مگر قرارداد نبستهاید، جواب آنها هم این است که مجبوریم به خاطر اینکه ما را اخراج نکنند، این کار را بکنیم. چراکه فارغالتحصیل زیاد است و اگر ما این کار را نکنیم، شخص دیگری وارد عمل میشود.
حکیم مهر: اما در این میان نهاد دیگری تحت عنوان نظام دامپزشکی استان وجود دارد. این نهاد دقیقاً چه کار میکند؟
از دست نظام دامپزشکی هم کاری بر نمیآید. ما بهعنوان متولی سلامت و متولی گواهی حمل فراوردههای خام دامی که قانون در این زمینه داریم، میتوانیم با متخلفین برخورد کنیم، اما خیلی نمیتوانیم کاری در این زمینه انجام دهیم. چراکه گاهی کارفرما نیز تهدید میکند که کلیه کارگرهایش را اخراج و کار را تعطیل میکند و دست ما را میبندد.
حکیم مهر: اگر اداره کل به این قراردادهای غیرقانونی برخورد کند، اولین کاری که انجام میدهد چیست؟
ما بر اساس قانون فرد متخلف را به هیئت بدوی نظام دامپزشکی معرفی میکنیم تا با آنها برخورد شود. اما وقتی طرفین باهم توافق میکنند، چون هر دو راضی هستند، کمتر متوجه این تخلف میشویم.
حکیم مهر: تا الآن چند پرونده ارجاع شده است؟
ما سالهای قبل هم دستورالعمل ماده 19 اجرا میکردیم، اما متأسفانه مسئولین فنی به شکل پنهانی قرارداد داخلی دیگری میبستند و قانون را نقض میکردند.
حکیم مهر: خب، الآن دقیقاً چند پرونده غیر قانونی به هیئت بدوی ارجاع شده و حکم آنها چه بوده است؟
ما بیشتر مشکلاتی که در هیئت بدوی داریم، بحث اعتراض درمانگاهها، داروخانهها و مشکلاتی بود که بین پزشکان دامپزشک و دامداران به وجود میآید و بحث مسئولین فنی کمتر پیش آمده است. چون مسئولین فنی خود قرارداد میبندند و اعتراض نمیکنند که مزایای کمی میگیرند.
حکیم مهر: اگر بهعنوان یک کارشناس و نه در جایگاه مدیرکل، بخواهید یک راهکار برای حل این مشکلات بدهید، به چه چیزی اشاره میکنید؟