رئیس سابق سازمان دامپزشکی کشور گفت: وزارت جهاد کشاورزی در دو سال گذشته برخلاف نظر پرورشدهندگان مرغ گوشتی مجوز ورود نژاد مرغ گوشتی راس به کشور را به شکل حاکمیتی و دستوری تحت عنوان "تنوع نژادی" کاهش داده است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از تسنیم، «دکتر مجتبی نوروزی» اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی برای بهبود شرایط تولید مسئولیت تولید بهترین سویهای مرغ گوشتی برای توزیع در میان مرغداران دارد تا با توجه به بازده مناسب آن نژادها مرغداران بتوانند با کمترین هزینه به عملکرد مورد نظر دست یابند.
وی افزود: آمارهای وزارت جهاد کشاورزی نشان میدهد که در سال ۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون قطعه جوجه برای تولید ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گوشت مرغ نیاز است.براساس فعالیتهای مرغ اجداد در کشور و کارهایی که خود جهاد کشاورزی بانی آنبوده است که اکنون به سویه خاص رسیدهایم.
وی تصریح کرد: در ۱۰ سال اخیر به چند نژاد (مرغ اجداد برای تولید مرغ مادر و جوجه یک روزه) رسیده ایم که عملکرد خود را نیز برای تولیدکنندگان (مرغداران) از خود نشان دادهاند. بر اساس آمار نامههای انجمن جوجه یکروزه در سال ۸۴ تا ۹۴ قاطبه مرغ پرورشیافته در کشور از نظر مرغ مادر و جوجه یکروزه نژاد راس ۳۰۸ بوده است.
نوروزی گفت: وزارت جهاد کشاورزی پرورشدهندگان مرغ گوشتی و تولیدکنندگان به این نتیجه رسیدند که بهترین نژاد با بازدهی مناسب نژاد راس است.
وی تاکید کرد: اقداماتی که در یک تا دو سال گذشته در وزارت جهاد کشاورزی روی داده است اما برخلاف نظر پرورشدهندگان مرغ گوشتی است. سویه نژاد راس به شکل حاکمیتی و دستوری اجازه واردات آن کاهش یافته است.
مدیرعامل گروه سرمایهگذاری کشاورزی کوثر گفت: در مقایسه با سالهای گذاشته که ما (نژاد مرغ راس) حدود ۹۰ درصد بازار را در اختیار داشتیم، اکنون به ۴۵ درصد کاهش یافته است.
وی تأکید کرد: سویههای جایگزین که در گذشته وجود داشته اما با ورود به مرحله تولید با شکست منتهی نشده است و از بازار حذف شدند.نژاد راس که بازارپسندی و تولید مناسبیداشته است چرا اکنون باید به شکل دستوری سهم آن از بازار کاهش یابد.
رئیس سابق سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: پشت در شرکت اجداد ما صفهای طولانی برای خرید وجود دارد و ما نمی توانیم پاسخگوی نیاز بازار باشیم. از معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی باید سوال کرد که دلیل محدودیت واردات چه بوده است؟
وی تصریح کرد: حاضریم که برای تنظیم میزان واردات با حضور تولیدکنندگان جلسه برگزار کنیم و در آنجا مصرفکنندهها خود اظهار کنند که نیاز به خرید چه نژادی دارند و رای گیری انجام شود.
نوروزی اظهار داشت: نژاد هوبارد سالها به بازار ما آمده بوده اما عملکرد مناسبی نداشته است. مصرفکنندگان خود باید تشخیص دهند که تمایل به خرید چه نژادی دارد و باید به انتخاب آنها احترام گذاشت.
وی تصریح کرد: به تنظیم بازار محصولات و تولیدات کشاورزی توسط وزارت جهاد کشاورزی معتقدیم اما آنکه تعیین شود از چه نژادی چقدر باید وارد شود کار درست و علمی نیست به تولید کشور ضربه وارد میکند.
نوروزی گفت: معاونت امور دامی وزارت جهاد کشاورزی میگوید که قصد ایجاد تنوع نژادی در بازار دارد و به همین دلیل واردات نژاد مرغ راس را محدود کرده است، اما باید در نظر داشت که این امر نباید منجر به انحصار شود.
وی با بیان اینکه به صورت حقوقی پیگیر این موضوع هستیم، افزود: با اهرام واردات جلوی تولید بیشتر ما را گرفتهاند که این امر منجر به کاهش جوجهریزی شده است.
نوروزی یادآور شد: یک میلیارد و دویست میلیون قطعه جوجه درسال تولید میشود که ناشی از واردات ۲۵۰ هزار خط D مرغ اجداد است.
وی افزود: هر قطعه خط D مرغ اجداد منجر به تولید ۵۰ مرغ مادر میشود و از هر مرغ مادر ۱۳۵ جوجه گوشتی به دست میآید. در نهایت میتوان نتیجه گرفت از هر مرغ اجداد ۱۳ تن گوشت تولید میشود.
وزارت جهاد کشاورزی در سالهای گذشته به دلیل فشارها و اعتراضاتی که درباره به وجود آمدن انحصار در بازار مرغ اجداد(یک نژاد انگلیسی) و در نهایت جوجه یک روزه ایجاد شده بود (با در اختیار داشتن ۹۰ درصد از سهم بازار) اقدام به اجرای طرح "تنوع نژادی" در واردات مرغ اجداد کرد.