حکیم مهر - برای نخستینبار در جهان عمل جراحی کاتاراکت (آب مروارید) بر روی یک اردک 9 ساله در تبریز به طور موفقیت آمیز انجام شد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، این عمل توسط «دکتر بهنام غفارزاده» متخصص چشم و «دکتر مهدی زنگباری» متخصص بیهوشی انجام شد.
دکتر بهنام غفاززاده با بیان این که تا کنون عمل کاتاراکت اردک در جهان گزارش نشده است، گفت: این اردک حدود 9 ساله بوده که در اثر ضربه سر، یک چشم بینایی خود را از دست داده و دچار آب مروارید شده بود؛ برای این اردک احتمال گلوکوم وجود دارد و طبق رفتار این اردک متوجه شدیم که درد زیادی را تحمل میکند .
این جراح چشم پزشک با اشاره به اینکه بیمارستان دامپزشکی توانایی انجام عمل اردک را نداشت و از این رو تصمیم بر انجام عمل در بیمارستان انسانی شد، گفت: همانطور که این جراحی برای اولین بار در کشور و حتی جهان انجام شد، از این رو تفاوت زیادی با جراحی انسانی داشت و با توجه به اینکه چشم اردک از انسان کوچکتر است، احتمال استفاده از لنز برای آن نیست.
دکتر بهنام غفاززاده اظهار داشت: این عمل برای اولین بار در جهان است که بر روی اردک انجام میشود و هیچ تجربهای در این باره وجود ندارد.
وی افزود: این عمل توسط تجهیزات دامپزشکی ممکن نبود، از این رو تصمیم گرفته شد تا در این عمل از تجهیزات عمل چشم انسان استفاده شود.
وی تاکید کرد: این قبیل حرکات بسیار قابل تحسین است و این عمل میتواند گام مثبتی در راستای فرهنگسازی مهربانی با حیوانات باشد.
غفارزاده خاطرنشان کرد: نتیجهی عمل تا حدی در همان وهلهی عمل مشخص میشود، اما پس از طی دو الی سه روز و پس از اتجام معاینات در روز یکشنبهی هفتهی آتی نتیجه کاملاً مشخص خواهد شد.
وی با بیان اینکه پزشکان و کادر پزشکی این عمل نسبت به نتیجه خوش بین هستند، گفت: این اردک که مالکانش او را «اودو» نام دادهاند، به دلیل عدم بینایی چشم چپ سر خود را به سمت منبع نور و صدا برمیگرداند و به گفتهی مالک درد نیز دارد و تیم پزشکی نهایت تلاش خود را برای بهبود اودو خواهند کرد .
غفارزاده خاطرنشان کرد: از آنجایی که اردک در حال حاضر توانایی دید نداشته و در خوردن و آشامیدن دچار مشکل بود بعد از عمل بینایی خود را به دست خواهد آورد.
وی بیان کرد: این عمل با تیم متخصص بیهوشی، دامپزشک، متخصص چشم و تکنیسین اتاق عمل و بیهوشی انجام شد.
غفارزاده به اهمیت رسانهای شدن این جراحی در فضای مجازی تاکید کرد و گفت: وقتی کشورهای بیگانه در حال کشف موارد منفی از جمله سگآزاری در یک شهر ایران هستند که سوءاستفاده های زیادی هم میکنند، باید این جراحی بزرگ در جهان هم انعکاس یابد.
غفارزاده در حین عمل اظهار کرد: با توجه به ضعیف بودن مردمک حیوانات احتمال از بین رفتن مردمک بود که خوشبختانه زیر نور متوجه جمعشدگی و حرکت مردمک شدیم که امید بهبود را چندبرابر کرد.
«اودو» به عنوان یک عضو از خانواده پذیرفته شده است
اندرزی، مالک اردک نیز در این رابطه بیان کرد: این اردک که هنگام خرید جوجه اردک بود، اکنون 9 سال است که نزد ما زندگی میکند و به عنوان یک عضو از خانواده پذیرفته شده است.
وی با اشاره به وابستگی اردک به او گفت: محبت بیش از حد ما به او سبب ایجاد دلبستگی محکمی بین او و ما شد و بالاخره این وابستگی مشکل ساز شد و روزی در حالی که اردک به دنبال من می دوید تا از بیرون رفتنم جلوگیری کند، سرش لای لولای در ماند و چشم چپش سفید شد .
وی افزود: به دامپزشک مراجعه کردم که ابراز ناامیدی از بهبود دوباره را داشتند، ولی پس از تحقیق فراوان تصمیم گرفتم تا او را نزد چشم پزشک ببرم که دکتر غفارزاده متخصص چشم با مطالعات در این خصوص امید بهبود دوباره را دادند.
وی افزود: پس از آسیب به چشمش متوجه شدم که او بینایی اش را از دست داده و درد می کشد، از این رو مجبور میشدم تا غذا را با دستم به او بدهم.
وی خاطرنشان کرد: اودو علاوه بر گیاه و دانهی پرندگان، انواع غذاهای انسانی حتی پیتزا و خورشت هم میخورد.
به گفته ی پزشک متخصص این عمل که 30 دقیقه به طول انجامید، سه الی چهار برابر زمان صرف شده برای عمل چشم انسان زمان برد و استرس آن نیز بیش از عمل چشم انسان بود. همچنین عمل موفقیت آمیز بوده و نتیجهی آن روز یکشنبه هفت خرداد ماه سال جاری اعلام خواهد شد.
منبع: ایسنا – فارس