حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: به پشت میز نشینی اعتقادی ندارد و ادعا میکند از روزی که مسئولیت مدیر کلی دامپزشکی را گرفته، در حال گشتزنی در روستاهای مختلف استان کردستان است. وقتی شنیدیم که معاون وزیر جهاد کشاورزی از «دکتر مجتبی ورمقانی» تقدیر به عمل آورده، با مسئول دفترش تماس گرفتیم تا با گفتوگویی را با وی انجام دهیم، اما در دفتر کارش حضور نداشت. شماره همراهش را گرفتیم و در همان حال که مشغول انجام نظارت در یک روستا بود، جویای احوالش شدیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، دلیل تقدیر از شما از سوی معاون وزیر جهاد کشاورزی چه بود؟
اولاً در خصوص موضوع تقدیر آقای دکتر صالحی، بنده لازم می دانم از این تریبون به طور ویژه از محبت ایشان تشکر و قدردانی کنم و تقدیر ایشان وظیفه بنده را سنگین تر کرده است. از قبل برخی اختلافات میان اداره شیلات و دامپزشکی استان کردستان وجود داشت که این موضوع البته در همه جای ایران دیده میشود. ادعای شیلات این است که در راستای سیاستهای اقتصادی، آبزیپروری در استان باید توسعه پیدا کند. حرف دامپزشکی هم رعایت برخی ضوابط بهداشتی مثلاً در خصوص شرایط آبی که مورد استفاده قرار میگیرد و فضای پرورش و ... است. در این میان آبزی پروران و تولید کنندگان کردستان، متضرر اصلی به شمار میرفتند، چراکه بلاتکلیف بودند. مدیریت جدید دامپزشکی استان با تشکیل یک تیم، جلسات مختلفی را با اداره شیلات و همچنین سازمان جهاد کشاورزی برگزار کرد.
یکی از موضوعاتی که اختلاف نظر زیادی روی آن وجود داشت، عدم صدور پروانه برای پرورش ماهی در قفس بود که توسعه آن کاملا در راستای سیاستهای مقام معظم رهبری و ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی بود. ما مشکلات آن را به شکلی اصلاح کردیم که منجربه آغاز به کار پرورش ماهی در قفس در استان کردستان شد. این اتفاق خوبی بود که اشتغالزایی قابل قبولی هم به همراه داشت و مسئولین استان هم دیدند که چنین اتفاقی در حال رخ دادن است.
از سوی دیگر تولیدکنندگان نیز مشکلاتی را با برخی مجموعهها از جمله اداره شیلات داشتند که آنها هم حل شد و امروز تعامل مثبتی میان مجموعه شیلات یا جهاد و مجموعه دامپزشکی کردستان وجود دارد. اتفاق دیگر این بود که در سال ۹۵ با اتخاد تدابیر مختلف، از جمله برگزاری کلاسهای آموزشی، همه اساتید برجسته در حوزه آبزیان را وارد استان کردیم و از طریق آنها، بحث آموزش مجمتعهای مهم تولید آبزیان استان را پیگیری کردیم. این مهم باعث شد بیماری VHS در استان کردستان که قبلا وضعیت خوبی نداشت، کنترل شود. اگرچه این بیماری در سایر نقاط کشور هم وجود داشت، اما در سالهای گذشته خسارات زیادی به مجمتعهای تولید آبزیان در استان کردستان وارد آورده بود.
ما در سال ۹۵ به سرعت ورود کرده و بیماری را کنترل کردیم تا جایی که معاون بهداشتی سازمان دامپزشکی نیز به صورت ویژه از کردستان تقدیر کرد. به طور خلاصه، در عین حال که ما معتقد هستیم تولید آبزیان در کردستان میتواند گسترش پیدا کند اما ضوابط بهداشتی آن را نیز لحاظ کردیم. مجموعه این عوامل باعث رضایت تولید کنندگان شد و امروز تولید آبزیان در کردستان با رعایت استانداردها و ضوابط در حال انجام است که این هم به اطلاع معاون محترم وزیر جهاد کشاورزی رسید و ایشان هم لطف کردند و از ما تقدیر به عمل آوردند.
حکیم مهر: استان کردستان در مرز کشور واقع شده و لذا همواره در تهدید مساله قاچاق دام است. چه برنامههایی برای مدیریت این معضل دارید؟
با توجه به بروز و شیوع برخی بیماری های نوپدید در منطقه، جلوگیری از قاچاق دام از مرزهای کشور اهمیت به سزایی در حفظ سرمایه دامی کشور دارد و اداره کل دامپزشکی تمام تلاش خود را برای مقابله با این معضل از طریق همکاری با دستگاههای مرتبط، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی در سطح جامعه انجام خواهد داد و البته در حال حاضر عزم جدی و تعامل بین دستگاهی خوبی در کردستان در خصوص برخورد با قاچاق دام وجود دارد.
زمانی که محمولهای توقیف میشود، بلافاصله از ما کسب تکلیف میکنند و ما نیز سریعا به آنها پاسخ میدهیم و خوشبختانه تا جایی که من اطلاع دارم، نیروهای مرزبانی حساسیت و نظارت خوبی در نقاط مرزی نسبت به بحث قاچاق دام دارند. از طرفی دیدگاه ما این است که اگر بتوانیم بیماریها را در نقاط مرزی کشور کنترل کنیم، بیماری به سایر نقاط کشور منتقل نمیشود. ما در سال ۹۴ تلفات گستردهای از بیماری تب برفکی داشتیم و اگر میتوانستیم آن را به خوبی کنترل کنیم، این بیماری به عمق کمتری از کشور میرسید. به مدد واکسیناسیون گسترده و تماماً رایگانی که در سال ۹۵ انجام شد، بیماری تب برفکی هم کنترل شد. همین الان هم همکاران مشغول بحث واکسیناسیون بیماری تب برفکی هستند و فاز اول آن به صورت رایگان در نقاط مختلف استان در حال انجام است.
حکیم مهر: آیا واکسیناسیون را با کمک نیروهای بخش خصوصی انجام میدهید؟
لازم است این را بگویم که در طول یک سال گذشته خدمات بزرگی در مجموعه دامپزشکی کردستان انجام شده اما در گمنامی است. واکسیناسیون تب برفکی و پوشش بروسلوز و ... همواره به دلیل کمبود اعتبار به شکل کامل انجام نمیشد، اما ما پوشش جمعیت دامی حساس خود را از ۳۰ درصد در سالهای گذشته به نزدیک ۹۰ درصد در سال جاری رساندیم، کمااینکه بیش از ۷۰ درصد از این رقم را به بخش خصوصی واگذار کردیم. از سوی دیگر تعرفه را نیز نزدیک به صد درصد افزایش دادیم. نکته دیگر اینکه قبلا پرداختیهای بخش خصوصی با وقفه انجام میشد و معمولاً چند ماه تاخیر داشت، اما الان همه مطالبات بخش خصوصی را پرداخت کردیم و حتی به صورت پیش پرداخت هم انجام میدهیم. همین الان که در حال انجام واکسیناسیون تب برفکی هستیم، نزدیک به ۸۰ درصد تعهداتی که به ما ابلاغ شده را به بخش خصوصی واگذار کردیم. مورد آخر اینکه با پیگیریهای مختلف ما، مبلغ یک میلیارد تومان به صورت ویژه از طریق سازمان برنامه و بودجه به اعتبار کردستان در بحث تب برفکی تخصیص داده شد.
حکیم مهر: شما یکی جوانترین مدیران کل دامپزشکی کشور هستید. در این خصوص چه احساسی دارید؟
اولاً از حسن اعتماد ریاست محترم سازمان دامپزشکی کشور و استاندار محترم کردستان نهایت تشکر و قدردانی دارم، چون زمانی که این مسئولیت به بنده واگذار شد نزدیک به سی سال سن داشتم. ثانیاً این موضوع وظیفه بنده را سنگین تر می کند و البته خوشحال هستم که در دوران جوانی مسئولیتی به این مهمی به بنده واگذار شده و بنده باید تمام توانم را برای خدمت به جامعه در طبق اخلاص بگذارم.
کردستان خیلی مهم است و مردم این دیار خیلی محروم هستند. بارها در جلسات به فرمایش آیت الله طالقانی اشاره میکنم که میفرمایند: «زیر آسمان کبود هیچ خدمتی بالاتر از خدمت به مردم کردستان نیست.» اینجا مانند اصفهان، مرکزی یا تهران نیست. وقتی وارد روستاها میشوید تمام سرمایه مردم همین ۳ یا ۴ راس دام است. خیلی باید توجه کنیم از اینها مراقبت کنیم و در سال گذشته هم مراقبت کردیم و مشکل خاصی در بحث بیماریهای دامی در استان کردستان نداشتیم. به طور کلی خوشحال هستم که در این مملکت به جوانان اعتماد میشود و هر جا به جوانان اعتماد شده، نتیجه خوبی داده است.
حکیم مهر: یکی از نقاط مثبت عملکرد شما استفاده از توان مدیران قبلی اداره کل دامپزشکی است. شما به عنوان یک مدیر جوان، چقدر به استفاده از ظرفیت پیشکسوتان اعتقاد دارید؟
ما در تیم مدیریت جدید مجموعه دامپزشکی استان، از همه ظرفیتهای گذشته و امروز استفاده کردیم. در حال حاضر معاون فنی بنده، شخصی است که نزدیک به ۱۵ سال مدیرکل بوده است. ایشان بسیار خوب کار میکنند. در کنار ایشان مدیر کل قبلی استان، به عنوان رئیس اداره قرنطینه در حال فعالیت هستند. اما در کنار استفاده از افراد پیشکسوت، جوانگرایی را هم در دستور کار قرار دادیم و در شهرستانها از نیروهای جوان هم استفاده کردیم. مهمتر اینکه در همه انتصابهای شهرستانها، از نیروهای بومی خود شهرستان استفاده کردیم. در نهایت استفاده از جوانی و تجربه، کارها را در دامپزشکی کردستان به خوبی جلو میبرد.
حکیم مهر: سرانجام کشتارگاه دیواندره تعطیل شد یا نه؟
در هفته گذشته جلسه ساماندهی کشتارگاه را برگزار کردیم. در کل مخالفتهای جدی برای تعطیلی کشتارگاهها در سطح شهرستان وجود دارد و دیدگاه این است که اینها را تبدیل به کشتارگاههای صنعتی یا نیمه صنعتی کنیم. از آنجاکه دیواندره وضعیت نامناسبی به لحاظ بهداشتی دارد، مقرر شد حداکثر تا پایان ماه مبارک رمضان تعطیل شود یا به کشتارگاه صنعتی سنندج یا به کشتارگاه نیمه صنعتی سقز منتقل شود.
حکیم مهر: نظر شما در خصوص فعالیتهای پایگاه خبری حکیم مهر چیست؟
بنده شخصاً و همواره از اخبار پایگاه خبری حکیم مهر استفاده میکنم، مطالب آن را میخوانم و از آن بهره میگیرم. گاها از نظراتی که ذیل اخبار مربوط به خود من درج میشود، استفاده میکنم. دوستان شاید نتوانند به هر علت نظرات خود را منتقل کنند اما در آنجا به راحتی نظرات بیان میشود و من استفاده میکنم. حکیم مهر تا حد زیادی توانسته خدمات گستردهای را که دامپزشکی در سراسر کشور دارد، پوشش دهد که این مهم جای تشکر دارد.