به بهانه واژه "دامپزشک - مدیران وزارت نشین" مدیر موسسه انتشارات تیمورزاده
دکتر حسین یاوری
دامپزشک، متخصص بهداشت و بیماریهای آبزیان
به کارگیری واژه " دامپزشک -مدیران" وزارت نشین بهداشت و درمان در نامه دکتر تیمورزاده مدیر مسئول انتشارات تیمورزاده خطاب به وزیر محترم بهداشت، بهانه ای شد تا با نگارش چند سطر پیرامون حواشی اخیر به وجود آمده، نکاتی را به این دوست عزیز و دیگر همکاران خودم یادآور شوم.
در ابتدا از دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی که خط مشی تحول سلامت را با تدبیر و امید سرلوحه خدمات ارزنده خود قرار داده است، قدردانی می کنم و امیدوارم این طرح گرانسنگ با رفع برخی عیوب موجود، در دولت دوازدهم استمرار یابد و مردم حلاوت خدمات نظام ج.ا. و دولت خدمتگزار را بیشتر بچشند.
اما بعد؛ مایلم بدین گونه نگاه آقای تیمورزاده را به نقد بکشیم که: جناب دکتر! ای کاش حداقل وجه تسمیه نام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را بیشتر مورد مداقه قرار می دادید که چرا ابتدا، واژه بهداشت آمده است؛ سپس پاسخ این سوال را در ذهن واکاوی و پس از آن، پاسخش را در قلمتان جاری و ساری می کردید که چرا خطاب نشده است درمان و بهداشت؟ به واقع، شاید نیتی بر مقدم بودن بهداشت بر درمان است؟ این طور نیست؟
به زعم نگارنده و احتمالا غالب پیشکسوتان آینده نگری که این وزارتخانه را با این ساختار و شکل و شمایل و شرح وظایف قانونی اش پایه ریزی کرده اند، قطعا در هر جامعهای به ویژه جوامع توسعه یافته امروزی، اگر بهداشت را محور و اساس در اولویت های نظام سلامت بدانیم، ضرورت تاسیس درمانگاه و بیمارستان ها کاهش خواهد یافت و تخت های بیمارستانی به تخت های هتلی تغییر کاربری خواهند داد.
جناب دکتر تیمورزاده! امروز سیزدهم تیرماه، روز ملی مقابله با بیماری های قابل انتقال بین انسان و دام است. بنا ندارم مصادیق آمار 75 درصدی بیماری های مشترک و قابل انتقال بین انسان و دام را دراین مرقومه تک تک یادآوری کنم اما این نکته را به ناچار عنوان می کنم اگر دیدید شمار مبتلایان سیاه زخم، هاری، تب مالت، تب کریمه-کنگو، آنفلوانزای فوق حاد و نظایر آن ها در جامعه انسانی شیوع یافت، بدانید "دامپزشکان وزارت نشین" به قول شما، بر تعدادشان افزوده شده و احیانا، کیفیت کارشان تحت شعاع قرار گرفته است.
جناب مدیر موسسه انتشارات تیمورزاده! یقین بدانیم اگر جامعه دامپزشکی، در انجام وظایفش اندکی کوتاهی داشته باشد، آمار مراجعان به درمانگاه های همقطاران شما به مراتب افزون خواهد شد، تعیین تیتر مبتلایان به تب مالت در آزمایشگاه های شما روتین خواهد شد و وحشت جامعه از شیوع آنفلوآنزا یا تب کریمه کنگو را نمی دانم چگونه توصیف می شد!
جناب تیمورزاده که دستی هم بر قلم دارید! ای کاش می نوشتید چرا آمار آرتروز یا عوارض دیسک های بین مهره ای رو به فزونی است و چرا سن مبتلایان این دسته بیماری های اسکلتی حتی به دوران جوانی و نوجوانی رسیده است. آیا می توان مدعی شد احتمالا وظیفه ای در راستای بهداشت محوری وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی در سازمانی دیگر همچون دامپزشکی انجام نمی گیرد؟
اما اگر می خواهید منصفانه و فارغ از حب و بغض احتمالی، کارنامه مدیریت دکتر قاضی زاده هاشمی در تعیین خط مشی وزارتخانه تحت مدیریتشان را بر اساس رضایت مندی ارباب رجوع بسنجید، بین مردم کوچه و بازار حاضر شوید آن گاه می بینید که در عالم واقعیت، یکی از محبوب ترین وزرای دولت تدبیر و امید و شاید به گزاف نگوییم یکی از برگ برنده های آن در انتخابات اخیر، عملکرد و محبوبیت وزیر بهداشت در سطح جامعه به ویژه مناطق محروم کشور بود. زیرا در همه ادوار وزارتخانه بهداشت و درمان شاید مردم این گونه مدیریت جهادی و خردگرایانه و مردم مدار را شاهد نبودند.
اما این که فریاد وا مصیبتا و وا اسفا در نامه خود به واسطه تصویب مجاز دانستن حضور دامپزشکان در آزمون های شاخه علوم آزمایشگاهی انسانی سر داده و خواستار لغو آن شده اید، باید پرسید آیا حضور 15 یا حداکثر 20 دامپزشک که شرایط شرکت در آزمون های پاراکلینیکی وابسته به وزارت بهداشت شما را با ابلاغیه آن وزارتخانه به دست آورده و می توانند خود را در معرض سنجش دانسته هایشان در قیاس با همتایان پزشک خود بنهند، باید هراس در دلتان بیندازد و عبارتی مثل "دامپزشک- مدیران وزارت نشین" را در نامه خود منتشر کنید؟ جای بسی تعجب است، چون قرار به حضور در آزمونی علمی است و اگر دامپزشکان هم مانند دیگر شرکت کنندگان در این میدان رقابت اطلاعات كمترى داشته باشند، همان ابتدا از گردونه رقابت حذف خواهند شد و نیاز به نگرانی نیست.
سخن به درازا کشید بنابراین از پرداختن به این موضوع که از نقش دامپزشکی در چرخه نظارت بهداشتی از مزرعه تا سفره چقدر آگاهی دارید، صرف نظر می کنم.
اما در پایان؛ جناب دکتر تیمورزاده آیا می دانید جامعه دامپزشکی با این که هیچ سهمی از بودجه سلامت ندارد و هنوز تعرفه های خدمات درمانی بخش خصوصی اش بر اساس تعرفه های 10 سال قبل است، بدون کمترین چشمداشتی کمر به خدمت در راستای بهبود و ارتقای شاخص های سلامت و بهداشت و اقتصاد جامعه بسته و در این مسیر پرتکاپو در حال حرکت است؟!
بیایید همه با هم از خوی و خصلت های برج عاج نشینی فاصله بگیریم و نه فقط منافع فردی و گروهی خود، بلکه منافع عمومی جامعه در درازمدت را مدنظر داشته باشیم که توسعه پایدار جوامع، مستلزم پذیرش همه دیدگاه ها و زمینه سازی برای نقش آفرینی موثر همه اقشار، صنوف و گروه هاست.
مستدام و پایدار باشید و مجدد، سیزدهم تیر ماه را که یادآور نقش و اهمیت همکاری های فرابخشی در مبارزه با بیماری های مرگبار زئونوز است، به همه همکاران جامعه دامپزشکی و پزشکی عزیز تبریک می گویم.
کسی که اناتومی مقایسه ای را درک نمیکند چگونه میخواهد با یک دامپزشک علمی صحبت کند.