دامپزشکی به پزشکی نزدیکتر است تا به کشاورزی
دکتر گودرز صادقی
استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران و رئیس دانشگاه محقق اردبیلی
سازمان دامپزشکی در ایران از همان ابتدای تاسیس در خانواده وزارت کشاورزی به یک کودک سرراهی شباهت داشته است تا به یک عضو حقیقی خانواده. تا به حال هیچ وزیر کشاورزی کشور چه پیش و چه پس از انقلاب از بین دامپزشکان انتخاب نشده است و شک دارم که آیا دامپزشکان تاکنون در پست معاونت حضور داشته اند یا نه. این موضوع آیا ناشی از عدم توانایی دامپزشکان در اداره این وزارتخانه بوده است؟ یعنی به طور تصادفی هم از این قشر فردی مناسب برای پست وزارت یا معاونت وزارت در یک قرن گذشته وجود نداشته است؟
ظاهرا هر چه دامپزشکان خواسته اند خودشان را در این خانه غریبه احساس نکنند، دست های دیگر ساکنان خانه آنها را پس زده است. واقعیت هم این است که نه نحوه آموزش و تحصیلات دامپزشکان، نه دانشکده های آنان، نه نوع نگاه آنان و نه ماهیت کار آنان با متخصصین کشاورزی مانند متخصصین زراعت و اصلاح نباتات، اقتصاد کشاورزی، ماشین آلات کشاورزی، باغبانی، دامپروری، مهندسی آب و... تناسبی نداشته و ندارد.
علوم پایه دامپزشکی تشابه حداکثری را با علوم پایه پزشکی دارد و در گذشته بسیاری از دروس مانند فیزیولوژی، باکتری شناسی، ویروس شناسی، بیوشیمی و امثال آن به صورت مشترک به دانشجویان پزشکی و دامپزشکی ارائه میشد. نوع آزمایشگاهها و تجهیزات این دو رشته با هم شبیه هستند. بیماری های بسیار زیادی در بین انسان و حیوانات مشترک بوده، میکروارگانیسم های درگیر کننده انسان و حیوان تشابه زیادی با یکدیگر دارند. داروهای مورد مصرف در انسان و حیوان در اکثر موارد مشابه یکدیگر هستند. عملیات بالینی و کلینیکی که این دو انجام می دهند بسیار به یکدیگر شبیه هستند. در کنار کارهای بالینی، پزشکی و و دامپزشکی دقیقا نقش برابری در بهداشت عمومی دارند. کارخانجات داروسازی در کنار داروهای انسانی داروهای دامی نیز تولید میکنند و داروخانه های انسانی بسیاری از مایحتاج دارویی حیوانات به ویژه حیوانات همدم را تامین میکنند. دامپزشکان نقش اساسی تری در تامین نیروی هیات علمی گروههای علوم پایه و پاتوبیولوژی دانشکده های پزشکی ایفا کرده و میکنند. پزشکان و دامپزشکان زبان یکدیگر را بهتر میفهمند و بیشتر از هر قشر دیگری احساس همکار بودن با یکدیگر را دارند.
ادغام آموزش پزشکی و دامپزشکی منجر به صرفه جویی در تجهیزات آزمایشگاهی و پرسنل آموزشی در دانشکده ها می شود. در عرصه اجرا هم آزمایشگاههای تشخیص پزشکی و دامپزشکی عملا کارهای مشترک و مشابهی انجام می دهند و اگر این دو با هم یکی باشند سینرژی بالایی ایجاد خواهد شد. احساس می شود که ارزش خدمات دامپزشکی در قالب وزارت بهداشت بهتر درک خواهد شد تا در قالب وزارت جهاد کشاورزی. از همین رو، به نظر من ایده انتقال آموزش و خدمات دامپزشکی به دانشگاههای علوم پزشکی و وزارت بهداشت ایده مثبت و مفیدی است. به همان میزان که ما دامپزشکان از چنین اقدامی سود خواهیم برد جامعه پزشکی نیز منتفع شده، بهداشت عمومی در کشور به مرحله بالاتری از رشد و تعالی ارتقا خواهد یافت.
منبع: کانال دنیای صادق
احسنت
ای کاش ..........