روزنامه جوان نوشت:
در شرايطي كه بخشي از مردم كشورمان محتاج يك وعده غذاي گرم در شبانهروز هستند، در سايه بينظارتي و تدبير اشرافي، يك فروشگاه لاكچري در شمال تهران و به صورت اينترنتي گوشت گوساله را حدوداً كيلويي يك ميليون تومان ميفروشد
در شرايطي كه با «تكرار» و تكثير موج گرانيها روزبهروز سبدغذايي مردم كوچكتر شده است و بسياري از آنان توانايي خريد ارزانترين مواد پروتئيني همچون تخممرغ را هم ندارند، در يكي از برجهاي شمال شهر تهران نوعي گوشت گوساله عرضه ميشود كه قيمت هر كيلو از آن حدود يك ميليون تومان است!
طبق ادعاي شركت عرضهكننده اين گوشتها از گاوهايي با نژاد و تغذيه خاص تهيه ميشوند و ناگفته پيداست مشتريان اين گاوهاي داراي ژن خوب، افرادي با ژن برتر هستند كه براي خريد يك كيلو گوشت معادل يك ماه حقوق يك كارگر را هزينه ميكنند. البته لابد مشتریان این قبیل گوشتها، هنگام طبخ برای دورچین غذا باید از هویج کیلویی 90هزارتومانی موسوم به «هویج ساوهای-امریکایی» استفاده کنند که خبر توزیع آن در فروشگاههای شهروند هفته گذشته رسانهای شد.
شكافهاي اجتماعي در جامعه ايران روزبهروز عميقتر ميشود. در چنين شرايطي هر روز خبر تازهاي از خوراكيها يا كالاهاي لوكس با قيمتهاي نجومي منتشر ميشود تا اين شكاف عميق را بيشتر به نمايش بگذارد. هنوز جامعه از شوك هويجهاي 90 هزار توماني خارج نشده كه خبري جديد درباره فروش گوشت گوساله با قيمتي حدود 900 هزار تومان يكبار ديگر همه را بهتزده كرد.
عمق فاجعه را زماني ميتوان بهتر درك كرد كه به آمار ارقام منتشر شده درباره گسترش فقر در جامعه مراجعه كنيم. به عبارت ديگر در بخش كوچكي از جامعه با انباشت ثروت و در بخش عظيمي از آن با چالش جدي فقر مواجهيم به طوري كه بر اساس آمار بانك مركزي 32ميليون ايراني نميتوانند با حقوق يك ماهشان دو كيلو از گوشتهاي لاكچري بخرند و دهك اول (8 ميليون) با حقوق يك ماه خود از عهده خريد يك كيلو گوشت لاكچري بر نميآيند!
موسيقي، ماساژ و تغذيه با شير مغذي براي گاوها!
اگر به سراغ سايت اينترنتي اين فروشگاه برويد با قيمتهايي از 720 تا 900 هزار تومان براي هر كيلو از گوشت مواجه خواهيد شد كه قيمت 900 هزار تومان به سردست بدون استخوان مربوط است.
اما حتماً براي شما هم جالب است كه چرا اين گوشتها با بهترين و گرانترين گوشتهاي عرضه شده در سطح شهر اين همه تفاوت قيمت دارند. در بخش سؤالات متداول به اين پرسش اينگونه پاسخ داده شده است: اين دامها در محيط فاقد هرگونه باكتري و ويروس پرورش مييابند، بنابراين ايزوله كردن اين محيطها و شرايط بهداشتي آنها بسيار گران است.
آنطور كه اين شركت جياندجي لوكسوري مدعي شده غذاي اصلي اين نوع دامها شيرهاي مغذي است. گويا در دوران پرورش هر دام روزانه توسط متخصصان ماساژ عضلاني ميگيرد تا ساختار اندام، فرمدهي و لطافت بافت گوشت حفظ شود.
همچنين گفته شده روزانه براي دامها موسيقي خاص پخش ميشود تا دامها با نشاط شده و تمامي استرسهاي دام خنثي شود! خلاصه اينكه اين دامها به مدت پنج ماه تحت شرايط فوق پرورش مييابند و متوسط هزينه روزانه اين دامها بنا به نوع پرورش ۵۰ تا ۱۳۰ دلار است.
خلاصه اينكه اين گوشتها با اين قيمتهاي نجومي و اين ويژگيهاي خاص مشتري خاص خود را هم دارند و هم به صورت اينترنتي و هم در فروشگاهي در يكي از مناطق بالاي شهر تهران عرضه ميشوند، آن هم درست پيش چشم مسئولان اداره اماكن و دستگاههاي نظارتي! در كنار اين فروشگاه اما هستند فروشگاههاي اينترنتي عرضه گوشت كه گوشتهایي با شرايط ويژه نظير اين را به دلار ميفروشند و با پست براي خريداران ارسال ميكنند. البته اين فروشگاهها در ايران مستقر نيستند، اما اين يكي ايراني است.
فقر و كوچك شدن سفره عموم مردم
حالا بياييد از اين فروشگاه لاكچري كمي فاصله بگيريم و به واقعيتهاي ملموس جامعه بازگرديم. به گفته پرويز فتاح، رئيس كميته امداد در حال حاضر 11ميليون نفر ايراني زيرخط فقر زندگي ميكنند كه با عنايت به جمعيت 80 ميليوني كشورمان چيزي حدود 14درصد آن را شامل ميشود.
براساس گزارش بانك جهاني، فقر درآمدي ايران در اوايل انقلاب، ۴۰درصد از خانوارهاي ايران را شامل ميشد. در سال ۸۴، فقر مطلق به 10/5 درصد رسيد. براساس هزينه خانوارها، در سال ۹۱ و ۹۲، معادل 33/4 درصد از خانوارهاي شهري و 1/40 درصد از خانوارهاي روستايي زيرخط فقر بودهاند. مطابق آخرين بررسيها ١١درصد مردم ايران زيرخط فقر مطلق و ۳۰درصد زيرخط فقر نسبي قرار دارند.
طبق بررسيهاي انجام شده از سوي بانك مركزي ايران، كاهش قدرت خريد خانوارهاي ايراني در ١٠سال گذشته، سبدغذايي مردم را كوچكتر از قبل كرده است. براين اساس هزينه موادغذايي در سبد خانوار ايراني به حدود يكچهارم رسيده و علاوه براين ميزان مصرف تمامي كالاهاي اساسي به جز مرغ و تخممرغ با كاهش چشمگيري روبهرو بوده است.
بانك مركزي همچنين گزارش ميدهد كه ميزان افزايش قيمت سالانه موادغذايي در ايران بالاتر از متوسط نرخ تورم كالاها بودهاست، بهگونهاي كه با قياس دستمزدها نسبت به هزينهها، خانوادههاي فقير با اختلاف چشمگيري نسبت به قشر مرفه، ناچارند بخش اعظمي از درآمد خود را صرف خريد موادغذايي كنند.
در چنين شرايطي چنين فروشگاههايي در سطح شهر چه معنايي ميتواند داشته باشد؟ و آيا با چنين ساز و كاري ميتوان به كاهش آسيبهاي اجتماعي اميدوار بود؟
خبر تکمیلی: تعزیرات به فروش گوشت 900 هزار تومانی واکنش نشان داد
مدیر کل تعزیرات استان تهران گفت: در حال بررسی موضوع گرانفروشی یک قصابی در شمال تهران هستیم.
به گزارش حکیم مهر به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، «محمدعلی اسفنانی» مدیر کل تعزیرات استان تهران؛ اظهار کرد: اخیرا با خبر شدیم یک واحد عرضه گوشت در شمال تهران اقدام به فروش گوشت گاو و گوساله به قیمت ٩ میلیون ریال میکند که بلافاصله پیگیریهای لازم صورت گرفت و موضوع در حال بررسی است.
وی افزود: قبلا گزارش شده بود که واحدی در حال پرورش دام زنده با تغذیهای خاص است و بعد از گذشت مدتی گوشت گوساله و گاو عرضه میکند.
مدیر کل تعزیرات استان تهران عنوان کرد: قیمت ٩ میلیون ریال برای این گوشت قطعا غیرمتعارف است و به زودی از این واحد بازرسی خواهیم کرد و باید ببینیم که آنها چه توجیهی برای این کار خود دارند.
اسفنانی در پایان بیان کرد: در صورت احراز تخلف قطعا با این واحد برخورد قاطع میشود و نسبت به تشکیل پرونده تعزیراتی اقدام خواهد شد.