حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: برنامههای سازمان دامپزشکی کشور به منظور حل معضل درمانهای غیرمجاز و همچنین علت کمبود شدید واکسن آنتروتوکسمی، موضوع گفتگوی حکیم مهر با معاون تشخیص و درمان سازمان دامپزشکی کشور بود. «دکتر قاسم رضاییانزاده» معتقد است که مجموعهای از عوامل مختلف از جمله عدم آشنایی کامل به تجویز این واکسن، بعضاً استفادههای خودسرانه از این واکسن و همچنین سایر موارد میتواند دست به دست هم دهد که مشکل کمبود پیش بیاید.
حکیم مهر: آقای دکتر، برنامههای سازمان دامپزشکی برای ارتباط بیشتر با بخش خصوصی و علیالخصوص حل مشکل درمان غیرمجاز در سال جدید چیست؟
در سال گذشته جلسات متعددی با تشکلهای مختلف و به ویژه کلینیسینها داشتیم که در همه آن جلسات روی این مساله تاکید شد و دوستان از این مشکل بسیار نگران بودند. در حوزه معاونت تشخیص و درمان در این مدت کوتاهی که خدمت همکاران عزیز هستم، نگاه ویژهای به بحث تشخیص و درمان از نظر ماهیتی شده و توجه به بحث درمان غیرمجاز چه توسط افراد غیرمجاز و چه همکارانی که مجاز به این امر نیستند، در سیاستگذاریهای ما مد نظر است.
حکیم مهر: برونده این نگاه ویژه چه بوده است؟
در بهمن ماه به کلیه استانها ابلاغیهای مبنی بر تشکیل کمیته استانی با حضور مدیر کل دامپزشکی، رئیس نظام دامپزشکی استان، رئیس انجمن صنفی داروخانهداران استان و رئیس کلینیسین داروخانهداران استان و بحث واحدهای حقوقی و ... فرستادهایم. این موضوع توسط سازمان دامپزشکی به دفتر بازرسی و رسیدگی به شکایات منتقل شده که بتوانیم کشور را رصد کنیم و با همکاری خود افراد در استانها و با سیاستگذاریهایی که در سطح ملی میشود، شاهد کاهش درمانهای غیرمجاز باشیم و به طور جدی حمایتهای لازم را بیش از پیش به این صنف اعمال کنیم.
حکیم مهر: آقای دکتر چرا اخیراً واکسن آنتروتوکسمی با کمبود شدید مواجه و در بعضی از استانها نایاب شده است؟
بر اساس پیگیریهایی که با موسسه واکسن و سرمسازی رازی داشتیم، بر اساس گزارش اعلامی این همکاران، از نظر میزان تولید شرایط مطابق سال قبل بوده است، اما در بحث کمبودهایی که در بعضی استانها به شکل مقطعی پیش آمده، خواستهایم که بحث شبکه توزیع را به جد مورد بررسی و نظارت قرار دهند تا بتوانیم شاهد یک توزیع متعادل باشیم. طبیعی است که تولید، توزیع، ویزیتها و کاربریهایی که در خصوص آنتروتوکسمی انجام میشود، باید به جا و مناسب باشد و همه این فاکتورها باید در کنار هم وجود داشته باشد تا شاهد کمبود آن نباشیم.
همانطور که در خصوص بعضی واکسنها مثل تب برفکی کمبودهایی در سالهای گذشته داشتیم، خوشبختانه امسال شاهد این موضوع نیستیم و نخواهیم بود. با توجه به تدابیری که در خصوص ورود این محصولات چه تولید داخل و ... وجود داشته، باید در سال جاری هم صد درصد به بحث آنتروتوکسمی پرداخته شود که شاهد این کمبودها در سطح کشور نباشیم.
حکیم مهر: یعنی کمبود واکسن صرفاً به خاطر توزیع نامناسب بوده است؟
هنوز آمار دقیقی نداریم. سازمان دامپزشکی بررسی خود را در خصوص توزیع از طریق واحدهای نظارتی آغاز کرده اما براساس تجربیات ما در سالهای گذشته، مجموعهای از عوامل مختلف از جمله عدم آشنایی کامل به تجویز این مورد، بعضاً استفادههای خودسرانه از این واکسن و همچنین سایر موارد میتواند دست به دست هم دهد که این مشکل پیش بیاید که بحث نظارت بر این موضوع توسط سازمان دامپزشکی آغاز شده است.
حکیم مهر: اخباری مبنیبر شیوع نسبتاً گسترده تب برفکی در برخی استانها به گوش میرسد.
خیر، طبق پیگیریهای بنده از طریق معاونت بهداشتی و پیشگیری، قبل از آغاز سال و ماههای پایانی سال گذشته شاهد کانونهایی در بعضی از استانهای کشور بودیم که خوشبختانه با وجود به موقع واکسن مربوطه در سطح کشور و استفاده از آن در کانونها الان مشکل خاصی در این خصوص وجود ندارد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
کاش حکیم مهر به زبان غیر علمی و دامدار پسند برای ما دامپزشک ها هم توضیح می دادند.