حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی اطلاعی از وضعیت آنفلوانزا در کشور ندارد و معتقد است که قصور از جانب سازمان دامپزشکی است، چرا که آنها با کمیسیون در ارتباط نیستند و اخبار و اطلاعات را در اختیار نمایندگان قرار نمیدهند. از نظر «عبدالله حاتمیان» اگر سازمان دامپزشکی به شکل مستقل زیر نظر نهاد ریاست جمهوری فعالیت کند، فساد به بار خواهد آورد.
حکیم مهر: وضعیت ارتباط مدیران دامپزشکی با کمیسیون کشاورزی مجلس چگونه است؟
زمانی هم من کارمند و مدیر بودم و اهمیت مجلس و نمایندگان آن را درک نمیکردم. امروز که نماینده مجلس هستم، میبینم که تا وقتی که اوضاع بر وفق مراد است، هیچ مدیری یاد مجلس نمیافتد، اما روزهایی خواهد آمد که مدیران درک خواهند کرد که گرهگشایی اصلی در حوزه مجلس اتفاق میافتد. من انتظار دارم که دامپزشکی بیشتر از پیش با مجلس و نمایندگان و بهویژه کمیسیون کشاورزی ارتباط داشته باشد. هیچ ضرری ندارد که من به کارتابل خودم مراجعه کنم و نامه رئیس سازمان دامپزشکی را هم در آن ببینم؛ نامهای که مثلا در آن گزارشی از وضعیت دام و طیور کشور باشد.
حکیم مهر: الان شما چقدر در جریان آخرین اخبار و وضعیت آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور هستید؟
واقعیت این است که به شکل کم و بیش در جریان تمام اطلاعات کشور هستم اما هیچ اطلاعی از وضعیت آنفلوانزا در کشور ندارم؛ اینکه آیا این بیماری ریشهکن شده است و در آینده چه وضعیتی خواهد داشت. انتظار بنده این است که یک اطلاعرسانی شفاف و صریح از طریق سازمان دامپزشکی به کمیسیون کشاورزی برسد.
بهعنوان مثال در خیلی از حوزههای انتخابی مثل شهر درگز، بعد از سرشماری، آمارگیری و جمعآوری اطلاعات میدانی، به این نتیجه رسیدیم که آمار سقط جنین و تلفات مربوط به بره، حدود ۳۰ درصد بود. البته ممکن است دوستان دامپزشک من این حرف را نپذیرند و بگویند این رقم در حدود ۶ درصد و ... است. اما بدون تردید حرف من درست است. چون من از دامداریها و کشاورزها سوال کردم. صرف نظر از اینکه رقم چقدر است، اصلا چرا باید تلفات داشته باشیم؟ مگر ما در حوزه انسانی آمار مرگ و میر بعد از تولد را به یک هزارم نرساندهایم؟ چرا در زمینه دامپزشکی باید ۳۰ درصد تلفات بره داشته باشیم؟ اینکه بگوییم وزارت کشاورزی کلاس نگذاشت، واکسیناسیون به این شکل بود و دولت اعتبار نداشت، قبول نیست. دامپزشکی باید به صورت ویژه در خصوص کاهش سقط جنین کار کند. چون حتی آمار یک درصدی آن هم قابل پذیرش نیست.
به طور خلاصه من احساس میکنم که ارتباط دامپزشکی با کمیسیون و اعضای کمیسیون همچنان ضعیف است. هیچ ضرری ندارد که وقتی من در کمیسیون تخصصی هستم، همکار دامپزشکان هستم و درد آنها را میفهمم، به من مراجعه کنند. اگر درد دامپزشکی در محل سازمان برنامه و بودجه باشد، صدای من بهعنوان نماینده به آنها میرسد، اگر در حوزه وزارتخانه باشد، به همین شکل. چرا باید این دردها و مشکلات را به من نگویند؟
حکیم مهر: آیا در این مدت رئیس سازمان دامپزشکی کشور در مجلس حضور داشته است؟
بله. من ایشان را در کمیسیون دیدم و این خیلی خوب است، اما انتظار حضور بیشتر و پررنگتر از ایشان دارم.
حکیم مهر: سازمان دامپزشکی کشور با کمبود بودجه و اعتبارات مواجه است. شما برای سازمان چه کردید؟
همه چیز که بودجه نیست. من معتقدم که مدیر قوی به ابزارهای بالاتر از بودجه رسیده است.
حکیم مهر: مثلاً چه ابزارهایی؟
بزرگترین آن مشارکت مردم است. اگر یک مدیر مشارکت مردم را درک کند، اصلاً نیازی به بودجه ندارد. کافی است سازمان دامپزشکی به مردم بگوید که مطابق آمارگیری، شما ۳۰ درصد سقط جنین دارید و هزینه واکسن به ازای هر گله، ۱۵ هزار تومان است. این کار را انجام دهید. باید با مردم شفاف باشند، نه اینکه آموزش باشد، واکسن مناسب نباشد. واکسن مناسب باشد، زمان واکسیناسیون مناسب نباشد یا واکسیناتور علم کافی نداشته باشد. مجموعهای از عوامل نیاز است که مدیر به قابلیت کشف مشارکت مردمی و سایر مسائل برسد. به این شکل با یک اشاره ۳۰ خودرو از مجموعه دولت به سوی یک شهرستان کوچک حرکت خواهد کرد. دهها دانشجو، کارآموز و دامپزشک بسیج عمومی خواهند شد. هزار نفر واکسیناتور از بین خود مردم آموزش خواهند دید. اصلا پول نیاز نیست. کافی است واکسن مناسب با قیمت مناسب یا رایگان در اختیار مردم قرار گیرد.
حکیم مهر: خب همین واکسن رایگان نیازمند اعتبار است!
باید موسسه سرمسازی رازی را شارژ کنیم تا بتواند واکسن رایگان و مناسب در اختیار مردم قرار دهد.
حکیم مهر: بحث دیگری که وجود دارد، تقاضا برای استقلال سازمان دامپزشکی به شکل یک نهاد زیر مجموعه ریاست جمهوری است. درست مانند سازمان حفاظت محیط زیست. اگر این طرح در مجلس مطرح شود، چقدر از آن حمایت میکنید؟
به نظر من با اجرای این طرح، فساد زیاد خواهد شد. الان اگر کمترین خطایی در حوزه وزارت جهاد کشاورزی اتفاق بیفتد، من نماینده به سرعت وزیر را به مجلس میآورم و او را مواخذه میکنم. اما نهاد ریاست جمهوری حاشیه امنی برای آنها خواهد بود و نمایندگان نمیتوانند بگویند که آقای رئیس جمهور بیا و در مورد آنفلوانزا به من توضیح بده. به این شکل شأن و جایگاه رئیس جمهور پایین خواهد آمد. اگر رئيس جمهور هم پاسخگو نباشد، من نمیتوانم سازمان زیر نظر او را احضار یا استیضاح کنم. الان سازمان محیط زیست خارج از حوزه نظارت کمیسیون است، در صورتی که نام آن روی کمیسیون است. اما خارج از نظارت ماست و از ما حرفشنوی ندارد. به نظر من بهترین حالت همین است که وجود دارد.
حکیم مهر: اما در همین وضعیت هم موارد نارضایتی زیادی وجود دارد.
بله. دوستان دامپزشک من در کمیسیون هستند و همواره اعتراض دارند که اینجا کوتاهی و آنجا قصور شد. اما اگر از وزارت کشاورزی زیر نظر رئیس جمهور بروند، حاشیه امنی برای خود میسازند که به زمین و زمان هم جواب نخواهند داد.
حکیم مهر: آیا شما عملکرد فعلی وزیر جهاد کشاورزی را تایید میکنید؟
بله. عمکلرد وزیر در خیلی از زمینهها قابل قبول است. در خیلی از زمینهها هم با توجه به گستردگی حوزه و خودمدار شدن خیلی از مدیران و روسای سازمانها، عملکرد وزیر قابل قبول نیست.
حکیم مهر: منظور شما از خودمدار شدن مدیران چیست؟
مثلا در شهرستان به من میگویند که ما متخصص سونوگرافی و رادیولوژی نداریم. در حالت عادی شاید اصلا رئیس شبکه به من جواب ندهد. اما به محض اینکه در جایی گیر میکند، به من متوسل میشود. وزیر هم قطعا همین مشکل را در حوزه خواهد داشت. سازمان دامپزشکی در حالت عادی با وزیر همراه نخواهد بود. اما روزی که گیر میکنند، آویزان وزیر میشوند.
حکیم مهر: اگر بخواهید به عملکرد وزیر جهاد کشاورزی نمره بدهید، چه عددی را در نظر میگیرید؟
به نظر من وزارت جهاد کشاورزی در حد ۶۰ درصد عملکرد قابل قبول و به اندازه ۴۰ درصد، جا برای اصلاح و بهینهکردن امور دارد. از آن ۴۰ درصد هم بخش زیادی خارج از حوزه وزارت جهاد کشاوری است. مثلا الان نرخ خرید تضمینی محصولات کشاورزی اعلام نشده است. وزارت جهاد کشاورزی نرخ را به شورای اقتصاد داده و شورای اقتصاد هم به هر دلیلی آن را اعلام نکرده است. لذا تمام آسیبهای آن را وزیر جهاد کشاورزی میبیند، در صورتی که کوتاهی را شخص دیگری انجام داده است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.