بسمه تعالی
جناب آقای دکتر رفیعی پور
ریاست محترم سازمان دامپزشکی کشور
با سلام و احترام، به استحضار می رساند بازنگری پنجم دستورالعمل اجرایی ماده 19 آیین نامه اجرایی نظارت بهداشتی دامپزشکی در زمان مسئولیت ریاست سابق سازمان دامپزشکی کشور در فروردین ماه سال گذشته از سوی این سازمان جهت اجرا ابلاغ شد. متاسفانه این دستورالعمل، بنا به دلایل متعددی به هیچ عنوان نتوانست به اهداف از پیش تعیین شده خود دست یابد و همچنان شاهد قربانی شدن بهداشت عمومی جامعه و همچنین حقوق اولیه بیش از 6 هزار مسئول فنی بهداشتی دامپزشکی در کشور هستیم.
به جرأت می توان گفت یکی از عواملی که در بی اثر نمودن آخرین بازنگری دستورالعمل اجرایی ماده 19 آیین نامه اجرایی نظارت بهداشتی دامپزشکی تاثیرگذار بوده است، تلاش ریاست وقت سازمان دامپزشکی کشور برای راضی نمودن همه ذینفعان ازجمله کارفرمایان از مفاد این دستورالعمل بوده است که با وقت کشی رخ داده از سوی نمایندگان کارفرمایان، منجر به ابتر شدن آن گردید.
بر اساس نظرسنجی انجام شده اخیر حکیم مهر (اینجا)، 86.6 درصد از مسئولین فنی بهداشتی شرکت کننده در نظرسنجی اعلام داشتند که حقوق و مزایای دریافتی آنها بر اساس ماده 18 آیین نامه نظارت بهداشتی دامپزشکی و مطابق تعرفه اعلام شده پرداخت نمی شود و تنها 13.3 آنها اعلام کردند که حقوق و مزایایی طبق تعرفه دریافت می کنند .
عدم استقلال مالی مسئولین فنی بهداشتی از کارفرما که بنا به اذعان بسیاری از مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی، همچنان ادامه دارد، خود به عاملی جدی در عدم اقتدار این همکاران در اجرای وظایف محوله و صیانت از بهداشت و سلامت جامعه تبدیل شده است.
خوشبختانه رویه جدید سازمان دامپزشکی کشور و فراخوان معاونت محترم بهداشتی و پیشگیری این سازمان در نظرسنجی از اعضای جامعه دامپزشکی کشور برای تدوین دستورالعملی جدید، امیدها را برای دستیابی به یک دستورالعمل اجرایی جامع و کامل افزایش داده است که در جای خود، شایسته تقدیر و تشکر است.
حکیم مهر نیز به عنوان بزرگترین رسانه تخصصی دامپزشکی فعال در کشور، وظیفه خود می داند که در راستای پاسخ به این فراخوان و به پشتوانه جمعی از صاحبنظران این حرفه، نظرات و پیشنهادات خود را در این خصوص در اختیار مسئولین دامپزشکی کشور قرار دهد.
1. ضمن احترام به کلیه تولیدکنندگان و کارفرمایان قانون مدار و محترم، باید عنوان نماییم که اغلب کارفرمایان به دلایل مختلف، نظارت بهداشتی جامع بر فرآیند تولید را مانعی در انجام فعالیت های خود می پندارند و با استقلال کامل مسئولین فنی بهداشتی موافق نیستند. هر چند بهره مندی از نظرات کارفرمایان در تدوین این دستورالعمل امری شایسته محسوب می شود، ولی حضور ایشان در جلسات تدوین دستورالعمل، مانعی جدی در تهیه این دستورالعمل به شمار آمده و شایسته است این جلسات، تنها با حضور مسئولین دامپزشکی (که قانونگذار مشخص نموده است) تشکیل گردد.
2. پیشنهاد می شود که 5 صندوق در 5 منطقه از کشور تشکیل شود و سه نفر شامل مدیرکل دامپزشکی استان (منطقه)، رئیس شورای نظام دامپزشکی استان (منطقه) و نماینده انجمن مسئولین فنی بهداشتی استان (منطقه) به عنوان اعضای هیأت مدیره این صندوق انتخاب و هیأت مدیره صندوق بر اساس شرایط هر منطقه بر روند فعالیت آن نظارت نمایند (ایجاد این صندوق در کلیه 31 استان کشور به دلیل افزایش هزینه های جاری و پرسنلی و وجود استان هایی با تعداد مسئولین فنی بهداشتی اندک، مقدور نیست).
کلیه کارفرمایان تنها موظف به انعقاد قرارداد با مسئولین فنی بهداشتی معرفی شده از سوی این صندوق باشند و کلیه حقوق و مزایای مسئولین فنی بهداشتی، بر اساس تعرفه ماده 18 به این صندوق واریز شده و از این طریق به ایشان پرداخت خواهد شد.
3. درخصوص تعداد این صندوق ها در هر منطقه دامپزشکی، بهتر است یک صندوق و انحصاری باشد، زیرا افزایش تعداد صندوق ها می تواند منجر به رقابت ناسالم بین آنها شده و با توجه به ازدیاد روزافزون دانش آموختگان رشته دامپزشکی، مجدداً استثمار مسئولین فنی بهداشتی و تضییع حقوق ایشان را به همراه داشته باشد؛ ضمن اینکه رقابت در چنین موضوعات سلامت محوری، خود ممکن است زمینه ساز چشم پوشی مسئولین فنی بهداشتی از موازین بهداشتی گردد.
4. سود و منافع مالی احتمالی این صندوق، تنها در راستای رفاه مسئولین فنی بهداشتی قابل هزینه باشد، به عنوان مثال، چنانچه به هر دلیلی یک شرکت تولیدی تعطیل گردد، می توان از طریق این صندوق تا چند ماه حقوق مسئول فنی بهداشتی بیکار شده را پرداخت نمود.
5. جابجایی کلیه مسئولین فنی بهداشتی در بین واحدهای تولیدی، تنها با نظارت و تایید هیأت مدیره این صندوق ها قابل انجام باشد.
در پایان ضمن تشکر از رویکرد آن سازمان در نظرخواهی از اعضای جامعه دامپزشکی کشور، لازم می دانم به نمایندگی از کلیه مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی کشور از جنابعالی که خود، سال ها در مناطق محروم کشور به فعالیت های اجرایی و مدیریتی اشتغال داشتید، درخواست نمایم که با نظارت مستقیم به روند تدوین یک دستورالعمل کامل و جامع، یک بار برای همیشه ضمن ارتقاء سلامت جامعه و بهبود وضعیت معیشتی بیش از 6 هزار تن از همکاران، باقیات صالحاتی را توشه راه خود سازید.
دکتر محمدحسن کاظمی
مدیرمسئول پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر
ولی یه پیشنهاد دارم:
در کنار این کار اگر کارفرما مجبور باشه مسئول فنی رو بر اساس تعرفه بیمه کنه کمتر شاهد استثمار و یا حتی تبانی میتونیم باشیم.
چون کارفرما موظف به پرداخت حدود ۲۳درصد حقوق به بیمه و سایر مزایا مثل عیدی و پاداش و سنوات و ... میشه که دیگه در اینصورت در رفتن از پرداخت کامل حقوق و یا تبانی برای اونها به صرفه نخواهد بود.