حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: صبح روز گذشته، «دكتر عباس فتوتی» پژوهشگر دانشكده پزشكی دانشگاه بريتيش كلمبيای كانادا یک سخنرانی تحت عنوان نقش كليدي دامپزشكان در طراحي مدلهای حيوانی برای تحقيقات زيست پزشكی در سالن اجتماعات دکتر حامدی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران انجام داد.
وی در این سخنرانی به نقش فارغالتحصیلان دامپزشکی و دامپزشکان در تحقیقات زیستپزشکی اشاره و برخی مدلهای حیوانی را در این زمینه ارائه کرد و در پایان اظهار امیدواری کرد که هر یک از مطالب ارائه شده، تبدیل به یک سررشته برای دامپزشکان شود تا بعدها از آن برای کار تحقیقاتی در زیستپزشکی استفاده کنند.
حکیم مهر: آقای دکتر، شما سالها در خارج از کشور در بخش آموزش دامپزشکی فعال بودید. از نظر شما آموزش دامپزشکی ایران در چه جایگاهی است؟
واقعیت این است که من احساس خوبی نسبت به آموزش دامپزشکی در ایران دارم. البته کمبودهایی در این زمینه وجود دارد و این غیر قابل کتمان است، اما در مجموع احساس میکنم آنچه در سالهای دانشجویی در دانشکده دامپزشکی تهران آموختم، همان چیزی بود که در خیلی از تحقیقات و پروژهها با آن مواجه شدم. اگرچه خودم هم مطالعات زیادی داشتم، اما پایه مطالب همان چیزهایی بود که در دانشکده دامپزشکی یاد گرفتم. اگرچه مقداری بینشها متفاوت است، اما در مجموع آنچه در طول این سالها در دانشکده تهران تدریس میشده، قابل قبول است.
حکیم مهر: منتقدان یکی از چالشهای اساسی آموزش دامپزشکی ایران را تعدد دانشکدههای دامپزشکی و تعداد زیاد فارغالتحصیلان این رشته میدانند. نظر شما چیست؟
این مشکل را قبول دارم. کشور کانادا با تمام وسعت خود، فقط ۵ دانشکده دامپزشکی دارد. آمریکا هم به همین شکل است. ایجاد دانشکده دامپزشکی نیازمند امکانات زیادی است. مثلا بعد از مدتها که قصد داشتند در کانادا این کار را انجام دهند، به این راحتی تشکیل نشد. من به هیچعنوان با تعدد دانشکدههای دامپزشکی موافق نیستم چون تعدد بیرویه دانشکده اصلا خوب نیست. وقتی امکاناتی وجود نداشته باشد، نمیتوان کاری کرد. دامپزشکی رشتهای است که باید به شکل عملی و تئوری آموزش داده شود. بخش تئوری آن را البته خود دانشجویان هم میتوانند جلو ببرند اما در بخش عملی نیازمند امکانات هستیم، لذا تعداد بیرویه آن کاری بدون حساب است و این یک معضل است.
حکیم مهر: آقای دکتر، معضل بعدی در خصوص جایگاه کنونی آموزش دامپزشکی در وزارت علوم است. تجربه سایر کشورها در این حوزه چیست؟
در بعضی از مناطق آمریکا، آموزش دامپزشکی زیر نظر وزارت بهداشت است. در بعضی کشورها نیز بخش اجرایی دامپزشکی در وزارت کشاورزی قرار گرفته است. نظر من این است که با توجه به ساختار رشتهها، نزدیکی زیادی بین پزشکی و دامپزشکی وجود دارد، قرارگیری آن زیر مجموعه وزارت بهداشت، عملکرد آن را ارتقا خواهد داد و منجر به بهبود کیفیت آموزشی آن به سطح استانداردی که باید در آموزش یک رشته پزشکی باشد، خواهد شد، کمااینکه دامپزشکی یک رشته از پزشکی است و به نظر من قرارگیری آن زیر نظر وزارت بهداشت منطقیتر به نظر میرسد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.