حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: استاد اپیدمیولوژی گروه بهداشت و کنترل مواد غذایی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران معتقد است که تمام دانشکدههای دامپزشکی فاقد استاندارد باید تعطیل شوند. از نظر «دکتر سعید بکایی» ما باید به نقطهای برسیم که به کشورهای دیگر دامپزشک صادر کنیم.
حکیم مهر: آقای دکتر، جایگاه آموزش دامپزشکی را چطور ارزیابی میکنید؟
آموزش دامپزشکی به دو بخش دولتی و آزاد تقسیمبندی میشود. در بخش دولتی، آن دسته از دانشکدههایی که سابقه طولانی دارند، تشکیلات آنها منسجم است و سالهاست که آموزش را به عهده دارند، در امر آموزش موفقتر هستند. دانشکدههای جدید اعم از دانشگاه آزاد و دولتی، اگرچه دانشکدههای قدیمیتر دانشگاه آزاد وضع بهتری دارند، اما به طور کلی فاقد کادر لازم هستند؛ آموزش از این نظر دچار اشکال است.
به طور کلی آنچه که نیازمند برنامهریزی و فکر است، یک نوع آیندهپژوهی است تا ببینم در عرصه دامپزشکی سالانه به چه تعداد دامپزشک نیاز داریم و بر مبنای آن اولویتبندی کنیم. با این کار میتوانیم دانشگاههایی را که به استاندارد نزدیک هستند، حفظ کرده و مابقی آنها را تعطیل کنیم. مشابه همان کاری که در دنیا میکنند.
حکیم مهر: فکر میکنید اگر این اتفاق بیفتد و این برنامه اجرایی شود، چه تعداد دانشکده باقی میمانند؟
احتمالا ۶ یا ۷ دانشکده و واقعا نیازی به تعداد بیشتر از این نیست.
حکیم مهر: کشورهایی مثل کانادا و آمریکا با مساحت خیلی زیاد، در حدود ۴ تا ۵ دانشکده دامپزشکی دارند.
دقیقا همینطور است. اما این مساله در کشور ما تحتالشعاع برخی تصمیمات کلان کشور قرار گرفته است، مبنیبر اینکه عدهای مشغول به کار باشند، نسل جوان را به شکلی درگیر کنند و به آنها فرصت کار دهند. به همین دلیل چنین تصمیمگیریهایی نظیر تعطیلی دانشکدههای دامپزشکی، با مخالفتهای زیادی روبرو میشود. اما واقعیت این است که اگر بخواهیم درست فکر کنیم باید به این سمت برویم.
حکیم مهر: نظر شما در مود الحاق آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت چیست؟
از این نظر که خیلی از مسائل دامپزشکی شبیه پزشکی بوده و این دو رشته سنخیت زیادی با هم دارند، لذا بهتر است که این انتقال انجام شود. اتفاقا یکی از مشکلات ما در وزارت علوم همین است. ما در دانشگاه تهران با دانشکدههایی مثل ادبیات و به طور کلی علوم انسانی در یک جا قرار داریم و در برخی مسائل مثل درخواست هزینه برای طرحهای تحقیقاتی با مخالفت روبرو میشویم. کمااینکه معمولا برای یک پایاننامه تخصصی با درخواست هزینه یک میلیون و دویستهزار تومان موافقت میشود. این رقم ممکن است برای دانشکده ادبیات کافی باشد اما برای رشته دامپزشکی به هیچوجه کافی نیست. ما از این حیث مشکلات تحقیقاتی داریم و گروههای پزشکی این مساله را به خوبی درک میکنند، لذا بنده بسیار موافق انتقال دامپزشکی به وزارت بهداشت هستم اما میدانم که این کار را انجام نمیدهند.
حکیم مهر: چرا این تصور را دارید؟
تجربه من در گذر ایام این را ثابت کرده که پزشکان تمایلی ندارند که دامپزشکان به وزارت بهداشت منتقل شوند. آن درک لازم و کافی از حرفه دامپزشکی، حتی برای پزشکی وجود ندارد. در نتیجه بعید میدانم که چنین اتفاقی بیفتد، اما اگر این مساله اتفاق بیفتد بسیار پسندیده و خوب است. دامپزشکی طب پیشگیری است و اگر در عرصه دامپزشکی به آن جایگاههایی که کشورهای پیشرفته رسیدهاند برسیم، بسیاری از مشکلات بهداشتی ما هم حل میشود.
حکیم مهر: تکلیف دانشجویانی که در دانشکدههای غیر استاندارد تحصیل میکنند چیست؟
اگر آموزش دامپزشکی در همه جای کشور استاندارد نیست، همه دانشجویان دامپزشکی بدانند که با چه حرفه مهمی سروکار دارند و سعی کنند سطح خود را بالا بیاورند. اگر دامپزشکان توانمند و خودساخته داشته باشیم، حتی اگر فرصت شغلی برای آنها در کشور وجود نداشته باشد، میتوان آنها را به کشورهای دیگر صادر کرد. لذا توصیه من این است که تمام دانشجویانی که در دانشکدههای محروم از آموزش استاندارد تحصیل میکنند، به شکل خودجوش تمام تلاش خود را برای یادگیری هرچه بهتر به کار گیرند.
بهعنوان حرف آخر...
از پایگاه خبری حکیم مهر تشکر میکنم که تلاش زیادی میکند تا با اطلاعرسانی، فرهنگسازی لازم را در این زمینه انجام دهد.