حکیم مهر: استاد فارماکولوژی و مدیر گروه علوم زیستی مقایسه ای دانشگاه تهران، با بیان اینکه مصرف آنتی بیوتیک ها در کشور نظارت شده نیست، تصریح کرد: استفاده از آنتی بیوتیک ها در دام و طیور، مقاومت دارویی را توسعه می دهند و انسان را هم بی سلاح می کنند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از اگنا، «دکتر گودرز صادقی» افزود: مشکل اصلی در زمینه استفاده از آنتی بیوتیک ها این است که کشور ما دارونامه رسمی دامپزشکی ندارد؛ حتی اگر دامپزشک یا دامپروری تخلف کند، معیاری برای رسیدگی به عملکرد او و تخلف های انجام شده، وجود ندارد.
استاد فارماکولوژی و مدیرگروه علوم زیستی مقایسه ای دانشگاه تهران، تولیدکنندگان را در قبال دز استفاده از دارو مسئول دانست و تصریح کرد: بنابراین لازم است که مرجعی برای تعیین دز آنتی بیوتیک ها در کشور وجود داشته باشد؛ لازمه این امر ایجاد یک دارونامه رسمی توسط سازمان دامپزشکی، سازمان نظام دامپزشکی یا کارشناسان این حوزه که به عنوان مشاوران قوه قضاییه فعالیت دارند، به عنوان یک مرجع است.
برگزاری همایش مقاومت های آنتی بیوتیکی با همکاری OIE
صادقی گفت: پیشنهاد کرده ایم که در تابستان سال آینده با همکاری سازمان بین المللی بهداشت حیوانات (OIE )، همایش یا کارگاه آموزشی با محوریت دانشگاه تهران و همکاری سازمان دامپزشکی و سازمان OIE در این زمینه برگزار کنیم.
او افزود: برخی از آنتی بیوتیک ها برای انسان بسیار استراتژیک هستند یا مانند کلرامفنیکل عوارض شدیدی در انسان دارند که نباید در خوراک دام استفاده شوند.
وی ادامه داد: براساس شواهد موجود، کلرامفنیکل که البته برای انسان دیگر یک داروی محوری محسوب نمی شود، در ایران با وجود ممنوعیت به عنوان محرک رشد در طیور استفاده می شود.
سهم ناچیز داروهای دامی در اقتصاد کشورها
صادقی درباره سهم تولید و تجارت داروهای دامی در اقتصاد کشورها، گفت: داروهای دامی در مقایسه با داروهای انسانی سهم بالایی ندارند، اما برای هر داروی دامی که در دنیا مجوز دریافت می کند، بیش از ۳۰ میلیون دلار هزینه می شود.
او افزود: میزان تولیدات داروهای دامی در برخی کشورها مانند هلند، بلژیک، امریکا و آلمان و همچنین تا حدودی در کشورهایی مانند اسلواکی و مجارستان قابل توجه است.
وی ادامه داد: هر چقدر که میزان صنایع شیمیایی، دارویی و دامپروری در کشورها پیشرفته تر باشد، به همان میزان سهم تولید و تجارت داروهای دامپزشکی در اقتصاد ملی شان بالاتر است.
این استاد تمام دانشگاه تهران با بیان اینکه بیشتر داروهای دامپزشکی کشور وارداتی هستند، درباره وضعیت تولید و تجارت این داروها، اظهار کرد: با توجه به مشکلات پیش آمده در زمینه واردات مواد اولیه و تغییرات نرخ ارز، مشکلات بسیاری را برای شرکت های دارویی ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: در درجه اول، افزایش قیمت ارز و غیرقابل پیش بینی بودن آن و سپس تحریم ها در این موضوع اثرگذار هستند.
جلوگیری از ورود داروهای بی کیفیت با نظارت سازمان دامپزشکی
این متخصص فارماکولوژی از دانشگاه اوترخت هلند، کیفیت داروهای دامی تولید شده در کشور را مطلوب ارزیابی و اظهار کرد: با توجه به نظارت سازمان دامپزشکی و کمیته ای که در این سازمان برای بررسی و تصویب داروهای دامی وجود دارد، تا حدود زیادی از ورود داروهای بی کیفیت به کشور جلوگیری شده است.
او افزود: سازمان دامپزشکی در بیشتر موارد این کمیته را ملزم به انجام کارآزمایی بالینی حتی در خصوص داروهای وارداتی از کشورهای مطرح که مراحل کامل آزمایش های استانداردسازی را پشت سر گذاشته اند، می کند؛ به ویژه در زمینه داروهایی که در کشور تولید می شوند، این سختگیری ها بیشتر است.
استاد فارماکولوژی و مدیرگروه علوم زیستی مقایسه ای دانشگاه تهران همچنین درباره برگزاری نخستین دوره نمایشگاه تخصصی داروهای دامپزشکی (فارماکوپه) نیز اظهار کرد: این نمایشگاه لازم و ضروری است اما زمان برگزاری آن با توجه به مشکلاتی که صنعت داروهای دامی کشور از آن رنج می برد، مناسب نیست.