حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس سازمان دامپزشکی کشور که چندی است تاکتیک افزایش رایزنی با وزرا به منظور ارتقای عملکرد سازمان تحت مدیریت خویش را در پیش گرفته، بعد از دیدار با وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، این بار با «دکتر فرهاد دژپسند» وزیر امور اقتصاد و دارایی دیدار و گفتوگو کرد. «دکتر علیرضا رفیعیپور» در گفتوگو با حکیم مهر، از جزئیات این گفتوگو میگوید:
حکیم مهر: آقای دکتر، هدف شما از دیدار با وزیر امور اقتصادی و دارایی چه بود؟
ما خیلی از دیدارهای در این سطح را با این رویکرد انجام میدهیم که مسائل مربوط به دامپزشکی را به شکل خیلی ریزتر و جزئیتر به مسئولان و مقامات کشوری منتقل کنیم. مسئولان وزارتخانه امور اقتصادی و دارایی در حوزه اعتبارات تصمیمگیرنده هستند و این دیدار با این هدف عمده انجام شد که جایگاه واقعی دامپزشکی کشور برای شخص وزیر تبیین شود. ایشان نیز خیلی خوشحال شدند و اتفاقا نگاه جالبی در موضوع دامپزشکی داشتند. دکتر دژپسند قائل به این بودند که هر دستگاهی بر اساس سهمی که در حوزه سلامت کشور دارد، باید به همان اندازه هم حمایت شود.
حکیم مهر: از نظر شما سهم دامپزشکی در تامین سلامت کشور چقدر است؟
تفسیر من این است که همان طور که بیش از ۵۰ درصد بیماریها بین انسان و دام مشترک است، پس اگر بخواهیم به شکل درصدی محاسبه کنیم، حداقل ۵۰ درصد حوزه سلامت کشور نیز به دامپزشکی برمیگردد. شخص وزیر بهداشت هم در یکی از مصاحبههای خود گفتند که وزارتخانه عریض و طویل بهداشت، درمان و آموزش پزشکی حدود ۳۵ درصد حوزه سلامت را مدیریت میکند.
بنده در دیدار با وزیر امور اقتصادی و دارایی این خواسته را مطرح کردم که ما برای تامین آن ۵۰ درصد، فقط اقدامات بهداشتی میکنیم و اقدامات حوزه پیشگیری در اختیار ماست. این اقدامات پیشگیرانه و بهداشتی نیز صد درصد اعتبارمحور است. از طرفی این را باید در نظر گرفت که برای رفع هر مشکلی در حوزه سلامت، از پیشرفتهترین جراحیهای قلب گرفته تا درمان یک سرماخوردگی ساده، حتما باید هزینه کرد تا بهبودی رسید، در حالی که نقش اصلی دامپزشکی این است که قبل از اینکه این هزینهها در حوزه درمان و برای مردم ایجاد شود، از وقوع آنها پیشگیری میکند.
در حوزه اپیدمیها از دو سال قبل آقای وزیر گفتند که آنفلوانزای فوق حاد پرندگان بیش از هزاران میلیارد تومان خسارت به صنعت طیور وارد کرد. این بیماری خطر مشترک بودن دارد و اگر خدایی نکرده اقدامات کنترلی دامپزشکی در این زمینه نمیبود، خطرات جنبه انسانی آن را نمیشد محاسبه کرد.
حکیم مهر: اصلیترین خواستهای که از آقای وزیر داشتید، چه بود؟
اینکه تمام پروژههای بهداشتی دامپزشکی در حوزه سلامت، شامل تامین، صیانت و سلامت دام، صیانت از غذا و همچنین در حوزه بهداشت عمومی جامعه و هم در بحث تامین مولفههای صادرات، تخصیص اعتبارات دامپزشکی صد درصد باشد. قطعا دامپزشکی نیز مانند همه دستگاهها در حوزه ملی و استانی با رشد یا کاهش اعتبارات مواجه میشود، اما نظر ما تخصیص همان عدد تصویب شده است.
مثلا در حوزه تامین واکسن و پیشگیری از بیماریهای دام، طیور، آبزیان و زنبور عسل، در ۲ سال گذشته یک اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومانی در ردیف بودجه سازمان آمده است. در لایحه اشاره شده که این رقم به شکل ۱۰۰ درصد به ما تعلق گیرد و مجبور نباشیم هر بار برای دریافت یک رقم ۱۰، ۲۰ یا ۳۰ میلیون تومانی وارد مذاکره با دستگاههای متبوع ازجمله سازمان مدیریت و برنامهریزی و در نهایت خزانه باشیم.
حکیم مهر: از این اعتبار ۱۰۰ میلیارد تومانی، چند درصد تخصیص پیدا کرده بود؟
خوشبختانه طی ۲ سال گذشته، در سال اول ۵۰ درصد و در سال دوم که توفیق حاصل شد بنده حضور داشته باشم، بیش از ۷۵ درصد تخصیص پیدا کرد. این اتفاق مبارکی بود اما به دنبال این هستیم که تخصیص به شکل ۱۰۰ درصدی باشد. دکتر دژپسند صمیمانه این موضوع را پذیرفتند، بیش از ۴۵ دقیقه فرصت دادند و صحبت های ما را شنیدند. تسلط این بزرگوار بر حوزه دامپزشکی و اینکه اعتقاد داشتند ما هم باید در حوزه عملکردی، آموزش، تحقیقات، بحث پیشگیری و بهداشت، جایگاهی مثل جایگاه وزارت بهداشت داشته باشیم، بسیار جالب بود. یعنی شرایط ما باید در همه حوزهها کمک کند تا بتوانیم در این مسئولیت خطیر در حوزه پیشگیری موفق باشیم. این دیدگاه جناب وزیر و ادامه دیدارها هم با ایشان و هم با روسای سازمانهای تابعه وزارتخانه، به پیشبرد اهداف عالی دامپزشکی کمک خواهد کرد.
جدای از این دیدار، چند هفته پیش نیز دیداری با وزیر علوم در ارتباط با موضوع خاص ظرفیت پذیرش دانشجو داشتیم که آنجا هم توانستیم مسائل حوزه دامپزشکی را به شکل پررنگ پیگیری کنیم. اینجا هم به همین شکل است و این دیدار را ادامه خواهیم داد. خیلی از وزرای عزیز محبت میکنند و زمانی که ما درخواست میکنیم، ما را به حضور میپذیرند.
این رفتار و همراهی بزرگواران خیلی مهم است. کمااینکه خیلی از اعتبارات دامپزشکی از جمله اعتبار صد میلیارد تومانی، باید توسط وزرا در هیات دولت رأی بیاورد. وزیر جهاد کشاورزی یک نفر است و صد البته به سهم خود از این مساله دفاع خواهد کرد. اما این مهم است که وزرای دیگر هم همراهی کنند. بودجه سال ۹۸ سازمان دامپزشکی که بسته شده، اما باید تلاش کنیم تا برای سال بعد از آن ردیفهای جدید ایجاد کنیم.
حکیم مهر: آیا برای داشتن سهمی از اعتبارات طرح تحول نظام سلامت تلاش نکردید؟
اتفاقا چرا. یک مورد که هنوز هم روی آن اصرار داریم این است که به دلیل همان مسئولیت حداقل ۵۰ درصدی در حوزه سلامت کشور، بتوانیم یک تا ۲ درصد از اعتبارات طرح تحول نظام سلامت را برای دامپزشکی بگیریم. این خواسته جدی ما از آقای وزیر بود و امیدوارم حمایتهای ایشان و دیگر وزرا هم کمک کند تا ما به این یک تا ۲ درصد که قبلا پیشنهاد آن را دادیم از اعتبارات طرح تحول سلامت برای دامپزشکی در حوزه پیشگیری و کنترل بیماریها تخصیص پیدا کند.
حکیم مهر: ای کاش درخواست ۱۰ درصدی میدادید که درنهایت با ۵ درصد آن موافقت شود.
عددی که ما در آن جلسه روی آن صحبت کردیم، ۵ درصد بود، اما در سالهای قبل عدد یک تا ۲ درصد را پیشنهاد کتبی دادیم، درحالی که اعتقاد ما همان ۵ درصد است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.