حکیم مهر: افزایش ناگهانی قیمت ارز در کشور (حدود 300 درصد افزایش طی چند ماه)، اغلب بخش های اقتصادی کشور را تحت تاثیر قرار داده است.
یکی از مهمترین بخش هایی که در اثر این تغییرات اقتصادی و عوامل مرتبط با آن در حال نابودی می باشد، صنعت دام و طیور کشور بوده است. افزایش شدید قیمت نهاده های دامی و کاهش واردات این نهاده ها، مشکلات ایجاد شده در حمل و نقل نهاده های دامی و افزایش هزینه های باربری ازجمله این عوامل محسوب می شوند.
از موارد دیگری که اخیراً بصورت گسترده در کشور مشاهده شده است، افزایش گسترده قاچاق دام های سبک و سنگین کشور به خارج از کشور می باشد. تا پیش از افزایش قیمت ارز، جهت قاچاق دام اغلب از مرزهای شرقی و غربی کشور و به سمت داخل بود، ولی پس از تحولات اقتصادی اخیر، جهت این قاچاق معکوس شده و سودجویان اقدام به خرید گسترده دام از دامداران و خروج آن از کشور می نمایند.
بر اساس آمار اعلام شده، طی چند ماه اخیر در هر ماه بیش از 100 هزار راس دام بصورت قاچاق از کشور خارج شده و این روند، همچنان بصورت گسترده ادامه دارد. حتی عده ای از صاحبنظران، از اینگونه اقدامات با عنوان پدیده ای برنامه ریزی شده از سوی دشمنان با هدف ضربه به اقتصاد کشور یاد می کنند.
افزایش شدید قیمت گوشت قرمز یکی از تبعات قاچاق دام زنده به خارج از کشور بوده و دولت نیز به منظور کاهش قیمت ها، ناگزیر به افزایش واردات گوشت و دام از کشورهای خارجی گردیده است.
و اما حرفه دامپزشکی از این تحولات که منجر به کاهش جمعیت دامی خواهد شد، چه ضربه ای خواهد خورد؟
دانش آموختگان رشته دامپزشکی در کشور در چندین حوزه مختلف به فعالیت اشتغال دارند که تاثیر قاچاق دام بر این حوزه ها بصورت زیر می باشد:
1. فعالیت درمانی (کلینیک، درمانگاه و بیمارستان دامپزشکی): قاچاق دام، کاهش جمعیت دامی، کاهش تعداد کیس ها، کاهش درآمد
2. فعالیت دارویی (داروخانه های دامپزشکی، شرکت های تولید، واردات، پخش و توزیع واکسن و داروهای دامپزشکی): قاچاق دام، کاهش جمعیت دامی، کاهش مصرف داروهای دامپزشکی، کاهش درآمد
3. مراکز مایه کوبی: قاچاق دام، کاهش جمعیت دامی، کاهش مصرف واکسن، کاهش درآمد
4. آزمایشگاه های دامپزشکی: قاچاق دام، کاهش جمعیت دامی، کاهش نمونه های ارجاع شده به آزمایشگاه، کاهش درآمد
5. مسئولین فنی بهداشتی دامپزشکی: برخی از مسئولین فنی بهداشتی که در صنایعی مشغول به کار هستند که با گوشت وارداتی نیز می توانند به فعالیت خود با همان روند قبلی ادامه دهند، مشکلی نخواهند داشت، ولی بسیاری از مسئولین فنی بهداشتی (شاغل در کشتارگاه، صنایع لبنی، واحدهای پرورشی و ...) بیکار و تعدیل خواهند شد.
6. بخش دولتی: قاچاق دام تاثیری در درآمد آنها نخواهد داشت.
7. بخش دانشگاهی: قاچاق دام تاثیری در درآمد آنها نخواهد داشت.
8. دامپزشکان شاغل در حوزه دام های کوچک: قاچاق دام تاثیری در درآمد آنها نخواهد داشت.
همانگونه که ملاحظه می فرمایید، در صورت ادامه روند قاچاق گسترده دام به خارج از کشور و کاهش جمعیت دامی، کاهش درآمد شدید و یا بیکاری در انتظار شاغلین این حرفه خواهد بود. البته باید به این روند، پذیرش بی رویه و گسترده دانشجوی دامپزشکی در دانشگاه های آزاد و دولتی را نیز بیفزایید تا بیشتر به عمق فاجعه پی ببرید.
باید به این نکته نیز توجه کرد که اقداماتی نظیر واردات دام زنده به کشور نیز نمی تواند از تبعات مشکلات فوق الذکر برای شاغلین حرفه دامپزشکی جلوگیری نماید، زیرا بر اساس برنامه اعلام شده، این دام ها به محض ورود به کشور، کشتار شده و صرفنظر از دو استان ذکر شده (بوشهر و سیستان و بلوچستان) تاثیری در ایجاد اشتغال برای دانش آموختگان رشته دامپزشکی نخواهد داشت.
شایسته است مسئولین کشور در اسرع وقت با تشکیل جلسات اضطراری، ضمن جلوگیری از قاچاق دام زنده به خارج از کشور، با اتخاذ تصمیم های جدی به ادامه این روند که منجر به آسیب جدی شاغلین حرفه دامپزشکی خواهد شد، پایان دهند.