حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: همان روز که نامه لغو نظارت بهداشتی در کشور مبداء وارد کننده گوشت از سوی وزیر جهاد کشاورزی به رئیس سازمان دامپزشکی ابلاغ شد، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نسبت به آن واکنش نشان داد.
«جلال محمودزاده» معتقد است که این ابلاغیه یک تصمیم غیر فنی است که به هیچ عنوان مورد تایید کارشناسان بهداشتی، دامپزشکان کشور و کسانی که در امر بهداشت دام فعالیت میکنند، نیست. از نظر او تعدادی از شرکتهای خاص که گوشت یا کالاهای اساسی یا نهادههای کشاورزی را وارد میکنند، با ارتباطات خاص خود در وزارت کشاورزی، به بدنه این وزارتخانه نفوذ کرده و برخی تصمیمات غیرکارشناسی را به معاونین وزیر و کارشناسان ذیربط القا میکنند.
حکیم مهر: اخیرا وزیر جهاد کشاورزی طی یک ابلاغیه، نظارت بهداشتی در کشور مبداء را لغو کردهاند. نظر شما در این خصوص چیست؟
این نامه مربوط به ۲ ماه پیش بود. لازمه واردات گوشت از کشور مبداء این است که ابتدا گوشت را مورد ارزیابی بهداشتی قرار دهیم، کمااینکه اگر این کار انجام نشود، معمولا گوشت و دامی که وارد کشور میشود، با خود بیماریهای غیربومی را وارد خواهد کرد. این مساله باعث میشود که دامهای بومی کشور دچار بیماری شوند و بیماری غیر بومی وارد کشور شود.
یکی از مشکلاتی که همین الان در مبارزه با بیماری تب برفکی داریم، همین است. در سالهای ۹۵ و ۹۷ تلفات سنگینی در منابع دامی از بابت بیماری تب برفکی مشاهده کردیم. این بیماری غیر بومی بود که وارد کشور شد و کشور ما آمادگی مبارزه با آن را نداشت. دامها واکسینه نشده بودند و لذا تلفات سنگینی دادیم.
بنابراین ضرورت دارد دامپزشکان ما در کشور مبداء مستقر شوند و گوشت را از نظر سلامتی و بیماری ارزیابی کنند و بعد اجازه واردات آن را به کشور دهند، لذا این ابلاغیه یک تصمیم غیر فنی است و به هیچ عنوان مورد تایید کارشناسان بهداشتی، دامپزشکان کشور و کسانی که در امر بهداشت دام فعالیت میکنند، نیست. به خاطر وجود بیماریهای مشترک بین انسان و دام، ضرورت دارد که لاشههای گوشت و دام زنده بررسی شوند، پس لغو نظارت بهداشتی یک تصمیم کارشناسی نیست و به نظر من کاری که وزیر جهاد کشاورزی انجام داده، کاملا غیرکارشناسی است و باید اصلاح شود.
حکیم مهر: شما چه قدمی برای اصلاح این ابلاغیه برداشتید؟
همان زمان که این نامه را نوشتند، ما در کمیسیون کشاورزی مجلس به آن اعتراض کردیم و قول دادند که آن را به روال قبل برگردانند.
حکیم مهر: چه کسی قول داد؟
آقای بخشنده، معاون وزیر جهاد کشاورزی. ما توضیح دادیم که این تصمیم از دید ما کاملا غیر فنی است. ایشان هم قول دادند که موضوع را بررسی کنند و آن را به روال قبل برگردانند، اما گویا تا الان انجام نشده است.
حکیم مهر: توجیه آنها برای ابلاغ نامه چه بود؟
آنها میخواستند بگویند که ما برای تسهیل در کار و واردات به موقع گوشت به کشور، نظارت بهداشتی را لغو میکنیم تا گوشت با سرعت بیشتری وارد بازار شود و این افزایش قیمتی که الان در بازار وجود دارد، کنترل شود. در صورتی که لغو نظارت بهداشتی کمکی به افزایش سرعت نمیکند و فقط بهداشت مردم کشور را به مخاطره میاندازد و باعث میشود که ما در کشور مبداء نتوانیم گوشت را از نظر بهداشتی کنترل کنیم و این گوشت در سردخانههای گمرکات باقی بماند. بعضا وزارت بهداشت اجازه واردات گوشت به کشور از مرزها را نمیدهد. همین امر باعث شده که همین الان حداقل ۲۷۰ تن گوشتی که با پول بیتالمال خریداری شده، از حدود ۳ سال پیش در گمرک سرخس تلنبار شود و در حال از بین رفتن باشد. همین عدم دقتها باعث شده که ما پول را به واردات محصولی بدهیم که قبلا کیفیت آن در کشور مبداء چک نشده است. اگر مشکل بهداشتی داشته این مشکل بهداشتی را یا برطرف نکردیم یا گوشت سالم را جایگزین گوشت بیمار نکردیم. این باعث میشود که گوشت به گمرکات بیاید و وزارت بهداشت اجازه واردات آن برای مصرف را ندهد و تلنبار شود.
حکیم مهر: چقدر مافیای گوشت را در ابلاغیه حذف نظارت بهداشتی از مبداء تاثیرگذار میدانید؟
به طور کلی در واردات نهادههای کشاورزی از جمله گوشت و کالاهای اساسی، انحصار شدیدی وجود دارد و من بارها در مورد این مساله در صحن علنی مجلس تذکر دادم. حتی اخیرا مصوبهای را در مجلس در رابطه با تخلفات واردات محصولات کشاورزی و گوشت و توزیع نهادهها برای تنظیم بازار به تصویب رساندیم.
حکیم مهر: این انحصار در اختیار کیست؟
تعدادی از شرکتهای خاص که گوشت یا کالاهای اساسی یا نهادههای کشاورزی را وارد میکنند. همین افرادی که دارای ارتباطات خاصی در وزارت جهاد هستند و در بدنه جهاد کشاورزی نفوذ میکنند و برخی تصمیمات غیرکارشناسی را به معاونین وزیر و کارشناسان ذیربط القا میکنند. ما به شدت از این مساله گلایهمند هستیم. حتی تعدادی از نمایندگان بحث استیضاح وزیر را مطرح کردند و در حال پیگیری هستند و تا الان نزدیک به ۴۰ امضا در این زمینه جمعآوری شده است. اگر روند انحصار در واردات و تنظیم بازار در کشور اصلاح نشود، مطمئنا نمایندگان ساکت نخواهند نشست و برخورد جدی خواهند کرد.
حکیم مهر: خود شما نامه استیضاح وزیر را امضا کردید؟
بله. امضا کردم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.