حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی معتقد است که دانشگاه آزاد در گذشته نیز تخلفاتی در زمینه جذب دانشجو انجام داده که به شکل کدخدامنشی حل شده است. از نظر «دکتر محمد قمی» دانشجو را بدون حساب و کتاب گزینش کردن، صرفاً به این خاطر که صندلیهای دانشگاه پر شود، کار درستی نیست. تربیت دانشجو باید به روشی باشد که این فرد بعد از فارغالتحصیلی به درد کشور بخورد و مفید واقع شود.
حکیم مهر: مساله جذب غیر مجاز دانشجو در برخی دانشگاهها، تبدیل به یک معضل آموزشی برای کشور شده است. کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی چقدر نسبت به این مساله حساس است؟
یکی از مشکلات کشور ما این است که تربیت دانشجویان را در بعضی از رشتهها برعهده میگیریم، هزینه میکنیم و زمان دانشجو را هم صرف میکنیم. در نهایت تعدادی فارغالتحصیل داریم که بعداً نه در بخش دولتی و نه در بخش خصوصی به کار گرفته نمیشوند. در صورتی که یکی از اهداف آن همه تاکید نسبت به شورای انقلاب فرهنگی که نقشه راه علمی کشور را ترسیم کند، همین بود. پس ما باید رشتههای تحصیلی را سر و سامان دهیم و دانشگاهها بدانند چه چیزی را و برای چه هدفی تربیت میکنند.
به همین دلیل، هماکنون در بعضی رشتهها فارغالتحصیل زیاد داریم، به شکلی که به هیچوجه جذب نمیشوند و به کارهای غیر تخصصی خودشان مشغول هستند. این مساله برای کشور هزینه دارد و زیانآور است.
حکیم مهر: ارزیابی شما از وجود این معضل در رشته دامپزشکی چیست؟
در رشته دامپزشکی در مقاطع فوق لیسانس و دکترا، طبیعی است که ما تعدادی دامپزشک برای کشور لازم داریم و کسی نمیتواند منکر این قضیه شود. در کشور هم به تکنیسین دامپزشکی و هم دکتر دامپزشک برای فعالیت در دامداریها، مرغداریها، پرورش طیور، پرندگان و ... نیاز داریم. برای پوشش این نیاز باید دامپزشکان را از بین افراد زبده و نخبه انتخاب کنیم، چون اگر یک اشتباه در یک مرغداری یا دامداری رخ دهد، زیان آن بسیار زیاد خواهد بود که علاوه بر کارفرما، متوجه کل کشور میشود. دامپزشکان باید ماهر و متخصص باشند، کارورزی داشته باشند تا بتوانند کارآمد شده و به درد مملکت بخورند، بنابراین شرایط پذیرش رشته دامپزشکی باید استاندارد باشد.
دانشجو را بدون حساب و کتاب گزینش کردن، صرفاً به این خاطر که صندلیهای دانشگاه پر شود، کار درستی نیست. تربیت دانشجو باید به روشی باشد که این فرد بعد از فارغالتحصیلی به درد کشور بخورد و مفید واقع شود.
دانشگاه دولتی استانداردهای خاص خود را دارد اما دانشگاه آزاد در سالهای گذشته در بعضی از رشتهها بیش از ظرفیت دانشجو جذب کرده بود که این مساله مشکلاتی را ایجاد کرد و بعد آنها را به شکل کدخدامنشی حل کردند. اما این مساله از نظر علمی و تخصصی درست نبود. الان هم اگر چنانچه برای رشته دامپزشکی بیش از اندازه نیاز و ظرفیت کشور دانشجو پذیرش کند، با این هدف که صندلیهای خود را پر کرده و از نظر مادی دانشگاه را تقویت کند، طبیعتا این کار مفیدی نیست.
حکیم مهر: میتوانیم بگوییم که این حرکت تخلف است؟
اگر چنانچه خارج از ضابطه عمل کرده باشد، حتماً تخلف است.
حکیم مهر: چه برخوردی میتوان با این تخلف کرد؟ آیا مجلس بازوی اجرایی برای برخورد با چنین تخلفاتی دارد؟
بله. هم وزارت علوم که ناظر بر قضیه است باید برخورد کند و هم مجلس؛ چون وظیفه آنها همین است. طبیعتاً به نظر میرسد که دانشگاه آزاد هم باید بعد از آن قضایایی که قبلاً پیش آمد، مقداری حواس خود را جمع کرده باشد و خارج از ضابطه عمل نکند. اما اگر این کار را کرده باشد باید با آن برخورد شود.
حکیم مهر: به طور مشخص و در مورد دانشگاه آزاد واحد بافت، در رشته دامپزشکی چندین برابر ظرفیت مجاز خود دانشجوی دامپزشکی جذب کرده، تا جایی که رئیس سازمان نظام دامپزشکی کشور بارها اعلام کرده به فارغالتحصیلان خارج از ظرفیت این دانشگاه شماره نظام تعلق نمیگیرد. گویا این مشکل به شکل کتبی و در قالب یک نامه به کمیسیون آموزش مجلس فرستاده شده است. آیا به دست شما رسیده است؟
من از آن نامه مطلع نیستم، شاید آمده باشد. اما به طور کلی اگر این دانشگاه خارج از ضابطه و ظرفیت خود و آنچه وزارت علوم برای آن سهمیه مشخص کرده، اقدام به جذب دانشجو کرده باشد، نقشه علمی را بر هم زده است. طبیعتاً فردا برای این فارغالتحصیلان فرصت شغلی وجود ندارد. اگر دانشگاه آزاد بافت چنین کاری کرده باشد، باید با آن برخورد شود، کمااینکه مجلس با هر رویهای خلاف رویه وزارت علوم، مخالف است.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.