حکیم مهر: هشدارهای بهداشتی روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان مازندران در خصوص آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان:
- آنفلونزای پرندگان یکی از مهمترین بیماری مشترک بین پرندگان و انسان است.
- پرندگان آزاد پرواز و مهاجر بهویژه از رده اردک و غاز و پرندگان ساحلزی مخزن ویروس های آنفلوانزای پرندگان می باشند.
- از شکار و صید پرندگان پرندگان وحشی و مهاجر جدا خوداری کنید.
- بیماری آنفلوانزای فوق حاد پرندگان علاوه بر خسارت اقتصادی قابل توجه به صنعت طیور، از جنبه بهداشت عمومی واجد اهمیت می باشد.
- بیشترین فراوانی عفونت آنفلوانزا در ماکیان، اردک و بوقلمون می باشد.
- از عوامل مهم در انتشار و وقوع آنفلوانزای پرندگان، پرورش نیمهرهای اردک در شالیزارها و عرضه زنده طیور در بازارچه های محلی (همراه با جابجایی زیاد) می باشد.
- تماس مستقیم و غیرمستقیم پرندگان آبزی بومی (اردک و غاز) با پرندگان آبزی وحشی احتمال انتقال آنفلوانزا به آنها را افزایش می دهد.
- با توجه به ساختار ژنتیکی ویروس، احتمال جهش ویروس های آنفلوانزای با حدت کم به ویروس های با حدت و بیماریزا زیاد همواره وجود دارد.
- پرورش طیور روستایی بصورت محصور و عدم رها سازی آنها (بهویژه اردک) در مزارع سبب کاهش احتمال مواجهه آنها با پرندگان مهاجر وحشی و یا آبهای آلوده به مدفوع آنها شده و از شیوع فصلی آنفلوانزا جلوگیری می کند.
- ویروس آنفلوانزا از طریق ترشحات چشم، بینی و مدفوع پرندگان بیمار به محیط دفع می شود.
- تماس مستقیم و یا غیرمستقیم با ترشحات چشم، بینی، دهان و مدفوع، پر و گوشت خام پرندگان بیمار سبب انتقال ویروس آنفلوانزا به پرندگان حساس و یا انسان می شود.
- ویروس آنفلوانزای پرندگان به آسانی توسط انسان (کفش و لباس آلوده)، استفاده از وسایل مشترک در مزارع پرورش و حمل طیور زنده از محل های آلوده به سایر مناطق انتقال می یابد.
- از دست زدن مستقیم به پرندگان اهلی و وحشی بهویژه پرندگان بیمار خوداری نمایید.
- در صورت تماس مستقیم با پرندگان اهلی و یا وحشی مهاجر، دستهایتان را با آب و صابون شستشو دهید.
- یک گرم مدفوع آلوده به ویروس آنفلوانزا پرندگان می تواند یک میلیون پرنده حساس را آلوده کند.
- حرارت، محیط اسیدی (اسیدیته بالا) و خشکی سبب از بین رفتن ویروس آنفلوانزا می شود.
- ویروس آنفلوانزا در کود در دمای 4 درجه سانتی گراد بمدت 30 روز و در دمای 20 درجه سانتی گراد تا 7 روز زنده می ماند.
- پختن گوشت مرغ (احتمالا آلوده) سبب از بین رفتن ویروس آنفلوانزا می شود.
- پختن گوشت مرغ در صورت رسیدن دمای عمق آن به 74 درجه سانتیگراد و به مدت 6 دقیقه سبب از بین رفتن ویروس آنفوانزای احتمالی می شود.
- بیشتر شوینده ها و مواد ضد عفونی کننده متداول (ترکیبات فنلی، چهارتایی آمونیوم و هیپوکلریت سدیم) ویروس آنفلوانرا را از بین می برند.
- در صورت مشاهده هرگونه تلفات غیرعادی در پرندگان بهویژه پرندگان آزاد پرواز وحشی موضوع را به اداره دامپزشکی شهرستان اطلاع دهید.