برطبق طرح توجیهی با احداث شش آزمایشگاه PCR در شش استان کشور و 30 آزمایشگاه تشخیص سرمی در 30 استان کشور و نیز آزمایشگاه مرجع «دوک مازندران» که با آزمایشگاه مرجع پادوای ایتالیا دو قلوست، باعث شده به عنوان مرجع تشخیص بیماری آنفلوانزا در سطح منطقه خاورمیانه شناخته شود و این امر به تصویب کمیته فنی OIE در بهمن ماه سال 86 رسیده است.
فاز اول این مجتمع شامل احداث 1700مترمربع فضای آزمایشگاهی که در چارچوب عملیات موافقتنامه اجرا خواهد شد و دارای آزمایشگاه ویروس شناسی استیل و غیراستریل، بخش PCR، ساختمان دریافت نمونه و کالبد شناسی، فارم مصنوعی (سالن ایزولاتور)، محوطه سازی و سیستم فاضلاب است.
اعتباری که برای تجهیز و خرید دستگاه های مورد نیاز این مرکز اختصاص داده شد و با خرید تجهیزات موردنیاز که اغلب وارداتی از کشورهای دیگر است، این مرکز قادر خواهد بود از حالت فعالیت آزمایشی خارج شود.
این پروژه در قالب طرحهای عمرانی پیش بینی شده برای اجرا در طول برنامه پنج ساله دوم و سوم تحت عنوان احداث و تجهیز مرکز تشخیص بیماریهای طیور از محل درآمد عمومی مطرح شده است.
این مرکز با بازدیدهای صورت گرفته از سوی کارشناسان سازمان جهانی بهداشت از بزرگترین مرکز تشخیص بیماریهای طیور کشور به شمار رفته که هزینه تجهیز این مرکز قرار بود که توسط این سازمان جهانی پرداخت میشود.
این مرکز در چند مرحله مورد بازدید کارشناسان سازمان جهانی بهداشت و سازمان جهانی خوار و بار (فائو) قرار گرفته است و براساس طرح توجیهی با افتتاح این مرکز آزمایشهای مربوط به طیور کلیه کشورهای همسایه و آسیای مرکزی با انتقال به کیاکلا در آزمایشگاههای مدرن این مرکز انجام میشود.
شروع کار اجرایی پروژه مرکز تشخیص بیماریهای طیور کشور به عنوان طرح عمرانی ملی از سال ۱۳۷۶آغاز شد و برای اجرای این پروژه تاکنون بیش از ۱۲میلیارد و ۹۰۰میلیون ریال اعتبار هزینه شد و برای تکمیل آن به ۱۸میلیارد ریال اعتبار دیگر نیاز است.
این خلاصه مطالب و اطلاعاتی است که در سه سال اخیر از سوی مسئولان استانی در خصوص این پروژه بینالمللی عنوان شده است، اما اظهارنظری که اکنون از مدیرکل دامپزشکی استان در خصوص این پروژه ارائه میشود با برنامههای گذشته تفاوتی اساسی دارد.
مدیرکل دامپزشکی استان مازندران در جلسه پیگیری مصوبات سفر هیئت دولت به مازندران از تعطیلی این مرکز به علت نبود اعتبارات جاری مورد نیاز خبر داد و گفت: تاکنون حدود پنج میلیارد و 500 میلیون تومان در این پروژه هزینه شده است.
تعطیلی تنها راه پیش روی پنجمین مرکز تشخیص بیماریهای طیور
مجید مختاری با بیان اینکه باتوجه به هزینه های صورت گرفته بهره برداری خاصی از این مرکز نمی شود، تصریح کرد: مسئولان وزارتخانه انتظار دارند که از اعتبارات استانی نیز در پروژه هزینه شود.
وی با اعلام اینکه این پروژه در وضعیتی قرار گرفته است که راهی جز تعطیل شدن ندارد، یادآور شد: تاکنون به علت قرار داشتن این طرح در مصوبات سفر هیئت دولت به مازندران از تعطیلی آن جلوگیری شده است.
مدیر کل دامپزشکی استان مازندران با اشاره به اینکه 9 ماه از راه اندازی مرکز تشخیص بیماری های طیور دوک می گذرد، ادامه داد: اداره کل دامپزشکی مازندران در هزینه های جاری مشکلات فراوانی دارد ولی در این 9 ماه کلیه هزینه های این مرکز را تقبل کرده است.
وی با بیان اینکه در سال گذشته سه دستگاه خودرو به این مرکز اختصاص یافت، تصریح کرد: این مرکز در جهت بهره برداری نیازمند چارت سازمانی و تجهیزات است.
مختاری خاطرنشان کرد: این پروژه در دو فاز طراحی شده بود و به علت طولانی شدن اجرای مرحله اول، طبق تصمیم گیری در مصوبه دور اول هیئت دولت به مازندران تجهیزات و توسعه طرح در حد فاز اول کافی تشخیص داده شد.
به گفته وی، به علت کمبود اعتبارات مسئولان مربوطه اجرای فاز دوم این طرح را ضروری ندانستند.
مدیرکل دامپزشکی استان مازندران با بیان اینکه در خصوص اجرای فاز دوم و تجهیزات مورد نیاز هیچ گونه پیش بینی در مصوبات نشده است، گفت: دو سال است که در جلسات ملی و استانی مختلف این موضوعات را مطرح می کنم و تاکنون نیز به نتیجه خاصی نرسیده ام.
وی با اشاره به اینکه این مرکز در حال حاضر تنها کارهای استانی را انجام می دهد، اظهار داشت: باتوجه به عدم تکمیل پروژه و نرسیدن به اهداف مورد نظر طرح، این مرکز توانایی انجام طرحهای ملی و بین المللی را ندارد.
تنها از یک صدم ظرفیت مرکز تشخیص بیماریهای طیور استفاده می شود
به گفته وی، در حال حاضر تنها از یک صدم ظرفیت این مرکز بهره برداری می شود.
معاون برنامه ریزی استاندار مازندران نیز در این جلسه بر تکمیل پروژه مرکز تشخیص بیماری های طیور دوک به عنوان یکی از مصوبات سفر اول هیئت دولت تاکید کرد و اظهار داشت: این پروژه به عنوان یک طرح ملی و بین المللی اهمیت ویژه ای دارد و مسئولان مربوطه وزارت جهاد کشاورزی باید در خصوص تامین اعتبارات مورد نیاز تلاش کنند.
به گفته ولیالله فرزانه، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به ویژه سازمان دامپزشکی کشور به عنوان متولی اجرای این پروژه باید در راستای طرح توجیهی و اعتبارات پیش بینی شده این طرح را به پایان برسانند.
فرزانه تصریح کرد: اجرای مرکز تشخیص بیماریهای طیور دوک یکی از مطالبات مازندران است و مسئولان وزارتخانه نیز به عنوان یک طرح بین المللی باید از آن حمایت ملی کنند.