رضا ملکزاده افزود: رفلاکس اصولا بیماری آزاردهندهای است که علائم رفلاکس فرد مبتلا را آزار میدهد و میتواند در فعالیتها و کارهای روزانه او اختلال ایجاد کند.
وی گفت: برخی علائم رفلاکس با بیماریهای دیگر اشتباه میشود مثلا درد قفسه سینه ناشی از رفلاکس با دردهای قلبی اشتباه گرفته میشود و در چنین مواردی حتما باید بیماری خطرناکتر یعنی بیماری قلبی را در نظر گرفت و اگر از نبود مشکلات قلبی مطمئن شدیم سپس به رفلاکس معده بپردازیم چرا که همانطور که گفته شد رفلاکس بیماری آزاردهنده و خطرناک نیست.
این فوقتخصص کبد و گوارش افزود: هنوز به درستی علت رفلاکس مشخص نشده است اما برخی عوامل باعث بروز و تشدید رفلاکس میشود که مهمترین آن عوامل پرخوری، سریع غذا خوردن و کامل نجویدن غذا یا غذا خوردن با استرس و نگرانی، مصرف غذاهای بسیار چرب، تند و شور، مصرف ادویه و فلفل زیاد، سیبزمینی سرخکرده، مصرف غذاهای حاوی ادویه، سیر، پیاز، نگهدارندهها نظیر سوسیس و کالباس، مصرف سسهای چرب و پرنمک بخصوص سس قرمز، مصرف مرکبات ترش مثل پرتقال و نارنگی ترش و مصرف کافئین زیاد مثل شکلات، قهوه و نسکافه است.
ملکزاده اضافه کرد: مصرف زیاد چای بخصوص اگر پررنگ بوده و تازه دم هم نباشد، مصرف نانهایی که خمیر آنها به خوبی نمیپزد مثل نان باگت، نان سفید، نان بربری و چاقی و افزایش وزن، دراز کشیدن در فاصله کوتاه پس از غذا خوردن، مصرف الکل و نوشابههای گازدار، سیگار کشیدن، استرس و فشارهای روانی و پوشیدن لباسهای تنگ میتواند باعث رفلاکس شود.
داروهای امپرازول، مفید برای رفلاکس
ملکزاده گفت: امروزه داروهای بسیار موثری برای درمان رفلاکس وجود دارند. مهمترین داروهایی که به این منظور به کار میروند داروی امپرازول و همخانوادههایش نظیر پانتوپرازول، رابیپرازول و لانسوپرازول هستند. علاوه بر اینها داروهایی نظیر رانیتیدن و فاموتیدین نیز میتوانند در برخی موارد موثر باشند.
وی اضافه کرد: پزشک معالج درمان را شروع میکند و بر حسب نیاز آن را ادامه خواهد داد. در بیش از نیمی از موارد فرد مبتلا به رفلاکس نیاز به درمان درازمدت (سالها) با دارو دارد. داروهایی نظیر امپرازول را میتوان برای مدت طولانی (حتی سالها) استفاده کرد. اگرچه عوارض معدودی با این داروها گزارش شده است اما در مجموع کنترل علائم رفلاکس در درازمدت با این دسته داروها بسیار موفقیتآمیز و مطمئن است.