رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه دلایل علمی عدم خرید شیر از لبنیاتیهای سنتی را تشریح کرد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «دکتر مهدی ظفری پور» با بیان اینکه به دلایل علمی خرید شیر از لبنیاتیهای سنتی را قبول نداریم، گفت: شیر یک محیط خیلی خوب برای آلایندهها است و خیلی زود دچار آلودگی میشود، لذا خرید آن از لبنیاتیهای سنتی به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
ظفری پور با بیان اینکه جوشاندن مستقیم شیر برای از بین بردن آلودگیهای شیر راهکار خوبی است، گفت: با این وجود شیر جوشیده شده ارزش غذایی خیلی کمتری در مقایسه با شیر پاستوریزه دارد، چون در اثر جوشاندن شیر پروتئینها و قند شیر شکسته می شود و همین موضوع ارزش غذایی آن را به شدت پایین میآورد.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه تاکید کرد: شیر پاستوریزه هم ارزش غذایی بیشتری در مقایسه با شیر فله ای دارد و هم از سلامت بالاتری برخوردار است، لذا در انتخاب بین شیر پاستوریزه و فله ای به صراحت انتخاب شیر پاستوریزه ارجحیت دارد.
ظفریپور اضافه کرد: به خانوادهها توصیه می شود از خرید شیر از لبنیاتیهای سنتی صرف نظر کرده و تنها شیر پاستوریزه بخرند، اما اگر ناچار به خرید شیر فله ای شدند باید آن را به مدت پنج دقیقه پس از رسیدن به مرحله قُل خوردن (مرحله جوش) بجوشانند.
رئیس اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان کرمانشاه در ادامه با بیان اینکه نظارت بر عرضه شیر خام در حوزه نظارتی دامپزشکی است، گفت: بار میکروبی شیر استان در 10 سال گذشته خیلی پایین آمده و شیر تولیدی در دامداریهای استان یک شیر سالم است، هر چند این شیر ممکن است در فرآیند حمل و نقل و جابجایی دچار آلودگیهایی شود که همین موضوع خرید شیر و فرآورده های لبنی پاستوریزه را توجیهپذیر میکند.
ظفری پور با اشاره به نظارت مستمر دامپزشکی بر کارخانههای خوراک دام، گفت: برای ارتقای سلامت شیر تولیدی در استان یک گام از دامداریها پا را فراتر گذاشتهایم و روی خوراک دام هم نظارت داریم، چراکه به طور مثال اگر دامی نان کپک زده حاوی سم آفلاتوکسین مصرف کند، این سم در شیر دام وجود دارد و در صورت مصرف به انسان منتقل میشود.
پاستوریزاسیون 75 درجه 15 تا 21 ثانیه است در حالی که شیر هنگامی که می خواهد به نقطه قل زدن برسد دمای آن 93 تا 97 درجه است هنگامی که زیر گاز را خاموش می کنیم بلافاصله شیر به دمای 25 درجه که نمیرسد و حد اقل 3 تا 5 دقیقه در حجم کم زمان طول می کشد تا شیر سرد شود.بسته به هدفی که از حرارت دادن شیر داریم ( پنیرسازی و نوشیدن حرارت پاستوریزاسیون. تولید ماست 95 درجه به مدت 5 دقیقه) باید به آن حرارت بدهیم. الان 30 سال پیش نیست که بهورزها در روستاها می گفتن شیر را 20 دقیقه بجوشانیم دکترجان ناسلامتی شما اسم دکتر یدک می کشی.
لطفا حکیم جان در مطالبی که نشر می دهید کمی دقت فرمایید.