اگر در مورد نگهداری و یا عدم نگهداری از حیوانات خانگی به خاطر فرزندتان شک دارید، بهتر است از تاثیر حیوان خانگی بر کودکان اطلاعاتی کسب کنید.
به گزارش حکیم مهر به نقل از هنر زندگی، نگرانی درباره بهداشت و سلامت حیوان بسیار طبیعی است. اما بهتر است بدانید که اگر در نگهداری و بهداشت حیوان خانگی خود توجه لازم را داشته باشید خطر قابل توجهی سلامت شما و کودکتان را تهدید نمیکند. در این شرایط وجود حیوان خانگی نه تنها تهدیدی برای سلامت فرزندتان نیست بلکه از لحاظ روانشناختی فوائد متعددی میتواند داشته باشد و به رشد زبان و بهبود روابط اجتماعی او کمک میکند .
نگهداری از حیوان علاقه ای قدیمی
انسان ها معمولا به طور طبیعی به برقراری ارتباط با حیوانات و نگهداری از آن ها علاقه نشان می دهند. این علاقه از حدود سه یا چهار سالگی شروع به شکل گرفتن میکند و معمولا در سنین کودکی پررنگتر است. روانشناسان این سن را سن بازیهای دامپروری میدانند و باور دارند که کنجکاوی و بازی کودکان با موجودات زنده مثل مورچهها، جوجهها، پرندگان و گوسفندان در این سن بسیار پررنگتر است.
به عقیده روانشناسان علاقه به حیوانات خانگی بر خلاف این باور که پدیدهای مدرن و جدید در غرب است؛ علاقهای قدیمی است که به انسان در زندگی چند هزار سال گذشته کمک کرده است. انسانها با علاقه به نگهداری از حیوانات هم مهارتهای لازم برای مراقبت از فرزندانشان را آموزش میدیدند و هم میتوانستند از محصولات این حیوانات استفاده کنند. همین علاقه قدیمی است که امروزه به شکل نگهداری از گونههای مختلف حیوانات خانگی در آمده است .
تاثیر حیوان خانگی بر کودکان تمرین زندگی
یکی از اصلی ترین مزایای نگهداری حیوانات خانگی برای کودکان تمرین زندگی و مسئولیت پذیری لازم آن ها است. کودکی که مسئولیتهای مختلف حیوان خانگی مانند غذا دادن، تمیز کردن، بیرون بردن و قدم زدن و برطرف کردن دیگر نیازهای یک حیوان خانگی را میآموزد؛ حس مسئولیت پذیری در کودک رشد میکند. بدین صورت کودک متوجه میشود که دیگران نیز به رفتار آنها وابسته هستند .
تاثیر حیوان خانگی بر کودکان یک دوست خوب
کودکانی که تک فرزند هستند و یا همبازی هم سن و سال خود ندارند میتوانند با حیوان خانگی خود همراه شوند، با او بازی کنند و یا با او درد دل کرده و ارتباط برقرار کنند. پژوهشها نشان داده که حضور یک حیوان خانگی میتواند احساس تنهایی افراد را کاهش دهد. همچنین درک نیاز یک حیوان خانگی که دوست کودک شما هم هست و احساس مسئولیت او برای رفع نیاز حیوانش، به او کمک میکند تا در مراحل بعدی زندگی ارتباط احساسی پختهتری را با دوستانش برقرار کند .
تاثیر حیوان خانگی بر کودکان رشد و درک احساسات
حیوانات برای بیان احساسات و هیجانهای خود از کلام بیبهره هستند. بنابراین آنها به وسیله رفتار غیرکلامی احساس و نیاز خود را به شما میفهمانند. جالب است بدانید ما انسانها نیز هفتاد درصد ارتباطی که با دیگران برقرار میکنیم غیرکلامی بوده و تنها سی درصد آن کلامی است. شما معمولا از ظاهر دیگران و لحن کلامشان احساسشان را میفهمید. از نظر روانشناسان هرچقدر افراد در تشخیص احساسات دیگران به وسیله رفتارهای غیرکلامی قویتر باشند، میتوانند ارتباط با کیفیتتری را در روابط خود با دیگران داشته باشند. نگهداری کردن و ارتباط داشتن با یک حیوان خانگی در کودکی، احساسات را در او تقویت میکند و باعث میشود کودک ارتباط هیجانی پختهتری را در آینده برقرار کند .
تاثیر حیوان خانگی بر کودکان کنار آمدن با مرگ
حیوانات مختلف عمر متفاوتی دارند. جوندهها نهایتا 6 سال، سگها و گربهها نهایتا 18 سال و اسبها حداکثر 25 سال عمر میکنند. این مسئله به این معنی است که اگر انسانی یکسوم عمر طبیعی خودش را هم داشته باشد مرگ یک حیوان خانگی خود را تجربه میکند. تجربه مرگ یک موجود زنده برای کودکی که به آن حیوان احساس دلبستگی دارد و از او مراقبت میکرده تقریبا همان واکنشهایی را در پی دارد که یک فرد نسبت به مرگ یک عزیز نشان میدهد. کودکی که سوگ و فقدان یک حیوان خانگی را تجربه میکند، برای پذیرش مرگ یک عزیز در بزرگسالی آمادگی بیشتری دارد .
در انتخاب حیوان مناسب توجه کنید
نکته مهمی که باید در نهایت به آن توجه داشته باشید انتخاب حیوان خانگی مناسب سن و شرایط کودکتان است. اگر فرزند شما کمتر از چهار یا پنج سال سن دارد معمولا توانایی نگهداری از حیواناتی مانند سگ و گربه را ندارد و در این کار نیاز به کمک شما دارد. در تصمیم نگهداری از حیوانات توجه کنید که فرزندتان پیش از این به آلرژی و حساسیت مبتلا نبوده باشد، سپس برای خرید یک حیوان خانگی اقدام کنید. نگهداری از حیواناتی مانند سگ که حالات احساسی متنوعتر و توانایی شناختی بالاتری را دارند میتوانند انتخاب مناسبتری نسبت به پرندگان و جوندگان و خزندگان در سنین کمی بالاتر باشند.
سوالات متداول
آیا داشتن حیوان خانگی می تواند به رشد زبان کودک کمک کند؟
مسلما بله و این مسئله هنگامی که شما تک فرزند هستید بیشتر خود را نشان خواهد داد. در واقع کودکان معمولا زمان زیادی را با حیوانات خود سپری میکنند و با آنان نیز شروع به صحبت مینمایند. از آنجایی که حیوانات شروع کننده مکالمات هستند کودک را مجاب میکنند که به صحبت با آنان ادامه دهند و رشد زبان کودک به خوبی شکل خواهد گرفت. در کنار این مسئله کودک دوست دارد که به دیگران اعلام کند که در منزل حیوانی خانگی دارد و این موضوع به رشد زبان و شکل گیری روابط اجتماعی بیشتر نیز کمک کننده است.