حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «در حال حاضر و با توجه به شرایط اقتصادی کشور، پیشنهاد کمیسیون کشاورزی این بوده که ارز ترجیحی حتی از نهادههای دامی هم حذف شود و یارانه به صورت مستقیم به آخرین زنجیره مصرف یعنی مصرفکننده برسد»؛ این را سخنگوی کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به حکیم مهر میگوید و میافزاید: «با توجه به محدودیتهای ارزی کشور و شرایط ویژه اقتصادی، شاید خیلی نتوانیم روی بحث واکسن دام و طیور از ارز ترجیحی و دولتی استفاده کنیم.»
از نظر «معینالدین سعیدی» وزیران صمت و جهاد کشاورزی تفاهم کردند که اختیارات از دست رفته را بر اساس قانون به وزارت جهاد کشاورزی برگردانند، اما رئیس محترم جمهور این طرح را وتو کردهاند و طبیعتا در این میان باید یک نفر پاسخگوی این موضوع باشد.
حکیم مهر: اعتبارات سازمان دامپزشکی با کمبود مواجه شده است؛ علیالخصوص در شرایط کنونی که بیماری آنفلوانزای فوقحاد پرندگان در پرندههای مهاجر مشاهده شده و از طرفی هزینههای واکسیناسیون و نظارت بهداشتی زیاد شده است. کمیسیون کشاورزی چه برنامهای برای حل این معضل دارد؟
در خصوص اعتبارات هنوز در کمیسیون تشکل جلسه ندادهایم، اما مسائل حوزه دامپزشکی موضوعاتی هستند که به صورت مستقیم با سلامت انسانها در ارتباطند. هر چند شرایط کشور به گونهای است که بودجه انقباضی است و با توجه به مسائل اقتصادی، دولتیها تلاش کردند بخشی از اعتبارات را واقعیتر کنند، اما این مساله به شکل علیالقاعده نباید نظام سلامت مردم را دچار مشکل کند. کمااینکه مباحث مربوط به دامپزشکی مستقیما با سلامت انسانها ارتباط دارد. ما نیز در کمیسیون نشستهایی خواهیم داشت و سعی میکنیم اهم و فیالاهم کنیم و با توجه به اولویتها خیلی جای نگرانی نخواهد بود.
حکیم مهر: واکسن تب برفکی طی سالهای گذشته به شکل رایگان در اختیار دامداران قرار میگرفت اما در یکی دو سال اخیر به دلیل کمبود اعتبارات و همچنین افزایش قیمت، سازمان نمیتواند آن را رایگان عرضه کند و از طرفی روستاییان هم به لحاظ اقتصادی ضعیف هستند و حتی دامداران صنعتی هم در این حوزه مشکل دارند. یکی از دلایل افزایش قیمت دارو و واکسن، عدم تخصیص ارز به آن است. آیا امکان اختصاص ارز دولتی وجود ندارد؟
در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی کشور، پیشنهاد کمیسیون کشاورزی این بوده که ارز ترجیحی حتی از نهادههای دامی هم حذف شود و یارانه به صورت مستقیم به آخرین زنجیره مصرف یعنی مصرفکننده برسد. با توجه به محدودیتهای ارزی کشور و شرایط ویژه اقتصادی، شاید خیلی نتوانیم روی بحث واکسن دام و طیور از ارز ترجیحی و دولتی استفاده کنیم. به هر حال ما نیز باید شرایط اقتصادی کشور را در نظر بگیریم. ما که در شرایط ایزوله تصمیم نمیگیریم. در شرایط فعلی کشور شاید نیاز باشد ارز ترجیحی هم از نهادهها و هم از دارو و واکسن حوزه دام حذف شود.
حکیم مهر: ارزیابی شما از بحث استیضاح وزیر جهاد کشاورزی که اخیرا مطرح شده است، چیست؟
نوسانات حوزه مرغ مشخصا ناشی از ناهماهنگی بین دستگاهها و علت اصلی آن این بود که بر اساس مصوبه شورای هماهنگی سران قوا، بخشی از اختیارات وزارت جهاد کشاورزی به وزارت صمت منتقل شده است. ما معتقد هستیم که این اختیارات حتما باید دوباره به وزارت جهاد برگردد؛ هرچند که وزیران صمت و جهاد کشاورزی تفاهم کردند که این اختیارات بر اساس قانون به وزارت جهاد کشاورزی برگردد، اما رئیس محترم جمهور این طرح را وتو کردهاند.
طبیعتا در این میان باید یک نفر باید پاسخگوی این موضوع باشد. در چنین شرایطی من فکر میکنم که وزیر جهاد کشاورزی عملا قربانی این تصمیم ریاست محترم جمهور مبنی بر عدم واگذاری اختیارات جهاد کشاورزی به این وزارتخانه میشود. با این شرایط طبیعتا نمایندگان مردم هم نمیتوانند خود را نسبت به دردهای فروخفته اجتماع بیتفاوت نشان دهند.
قیمت فرآوردههای دامی و طیور به شکلی شده که به سمتی حرکت میکنیم که این فرآوردهها از سفره مردم حذف شود. طبیعتا در چنین شرایطی مسئولان دولت باید مسئولیت بپذیرند، هرچند که از نظر ما مسئول اصلی خود ریاست محترم جمهور است که تفاهمنامه وزارتین صمت و جهاد کشاورزی را وتو کرد. اما چون در شرایط فعلی چارهای جز این نیست که یک نفر از عزیزان دولت قبول مسئولیت کند و من فکر میکنم که وزیر جهاد کشاورزی قربانی تصمیم ریاست محترم جمهور شود.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.