حکیم مهر: در آخرین روزهای اسفند، خبر رسید که پس از سالها پیگیری، سرانجام عملیات تلقیح مصنوعی به حیطه وظایف خانواده دامپزشکی بازگشت.
به گزارش حکیم مهر، بر این اساس، رییس سازمان نظام دامپزشکی طی نامهای دستورالعمل تبصره ۲ ماده ۲ قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی را که پیشتر توسط وزیر جهاد کشاورزی ابلاغ شده بود و در آن عملیات تلقیح مصنوعی به حیطه وظایف خانواده دامپزشکی بازگشته بود را جهت اجرا به شوراهای نظام دامپزشکی در سراسر کشور ابلاغ کرد.
در این دستورالعمل، تخصص، تعداد و ترکیب نیروهای انسانی مورد نیاز مراکز تلقیح مصنوعی به شرح زیر تعیین گردیده است:
به دنبال ابلاغ این دستورالعمل، همانگونه که پیشبینی میشد، مهندسین علوم دامی که پیش از این برخلاف قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی و قانون سازمان دامپزشکی کشور، عملیات تلقیح مصنوعی را از آن خود کرده بودند، شروع به کارشکنی در اجرای این دستورالعمل نمودند.
در جدیدترین مورد، «ناصر صداقت» رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی در نامهای به رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، ضمن ابراز نگرانی از تعریف کاردان و دکترای حرفهای دامپزشکی به عنوان نیروهای انسانی مورد نیاز مراکز تلقیح مصنوعی، با ادعای فقدان علم و دانش کافی فارغالتحصیلان دامپزشکی، خواستار پیگیری لازم جهت ملغی شدن این دستورالعمل شده است.
به گزارش حکیم مهر، متن این نامه به شرح زیر است:
در پی ارسال این نامه، «دکتر بهروز کبیری» رئیس انجمن صنفی درمانگاههای دامپزشکی استان اصفهان که از همکاران مسلط به قوانین، آییننامهها و دستورالعملهای حرفه دامپزشکی محسوب میشوند، طی یادداشتی به پاسخ به این نامه پرداخت.
متن یادداشت دکتر کبیری (با اندکی ویرایش) به شرح زیر است:
«باید به ایشان و دوستان همراه آن چند نکته را متذکر شد:
۱- قانون افزایش بهرهوری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوب سال ۱۳۸۹ و قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب سال ۱۳۵۰ است.
۲- در تبصره ۲ ماده ۲ قانون افزایش بهرهوری، تلقیح مصنوعی متعلق به حرفه دامپزشکی میباشد.
۳- در بند «ز» ماده ۳، ۷، ۸، ۹ و ۱۰ قانون سازمان دامپزشکی کشور، از تهیه اسپرم تا تلقیح آن و شرکتهای زیرمجموعه در حیطه وظایف سازمان دامپزشکی کشور قرار گرفته است.
۴- در دروس تدریس شده در دانشکدههای دامپزشکی، بیماریهای تولید مثل، مامایی، آناتومی تولید مثل و تلقیح مصنوعی جزو موارد درمانگاهی و در حیطه وظایف درمانگران دامپزشکی میباشد.
۵- نگاهی به تاسیس سازمان نظام دامپروری بیندازید و خود را با حرفه دامپزشکی یکی ندانید.
۶- برخی از درمانگران غیرمجاز افرادی هستند که مدرک سوم راهنمایی دارند، دیپلم دارند و در گاوداریهای صنعتی فعالیت دارند و با یک آموزش مقطعی از سازمان نظام مهندسی، مدرک تلقیح مصنوعی میگیرند و علاوه بر این موضوع، اقدام به درمان و تشخیص بیماریها و تست آبستنی نیز میکنند. شما یک درمانگر دکتر دامپزشکی را با چند فرد تجربی و لیسانس مقایسه میکنید؟!
نگاهی به مجموعه تحت فرمان خود بیاندازید که نه تنها قانونی مصوب مجلس شورای اسلامی برای ورود به این حیطه ندارید، بلکه به یک حرفه و صنف دیگر دستدرازی کردهاید و حتی اقدام به تخلف حرفهای در آن حرفه نیز نمودهاید. امروز از حقخواهی چه موضوعی دم میزنید؟!
اگر مدیران قبلی دامپزشکی کشور مثل بعضی از مدیران کنونی، متعصب حرفهای بودند و نگران میز و جایگاه خود نبودند، تاکنون اکثر فعالین غیرقانونی زیرمجموعه شما طبق مواد ۱۱ و ۱۲ قانون سازمان دامپزشکی کشور به حداقل سه تا شش ماه حبس محکوم میشدند و دارای سابقه محکومیت و مجرمیت بودند.
یادآوری میکنیم چه کسانی تلقیح مصنوعی و سازمان انتقال اسپرم و انتقال جنین را در ایران و اسپرم تولید داخل را به اضافه گسترش گاوداری صنعتی در کشور را راهاندازی کردند؟ به تاریخچه انتقال اسپرم در کشور مراجعه نمایید تا متوجه شوید که آیا مهندسین دامپرور پایهگذار آن بودهاند یا دامپزشکان خدوم بیمنت این کشور.»
.................................
تلقیح مصنوعی و تشخیص آبستنی چه ربطی به کارشناس کشاورزی داره
همین الان مرغدار بیچاره مجبوره هزینه زیادی سالیانه برای تمدید پروانه مرغداری خود به کارشناس کشاورزی مرغداری ندیده بده به کسانی که فرق ............ و .......... نمیدونند
اگر قرار بر اعمال نظر شخصی باشه که مطمئنا هر صنفی بخاطر منافع مالی هم که شده به نفع خودش نظر میده!!!
شما یه نگاهی به همون مرغدار بنده خدا بندازی متوجه میشی به خاطر نبود دارو و ...... برخی دوستان دامپزشک .............. به چنین روزی گرفتار شده و همونطور که در نامه ی بالا آمده تلقیح مصنوعی یک مهارت نیست یک علم که به دلایل ذکر شده در اختیار مهندسین علوم دامی میباشد نه کشاورزی!!!!
سوالاتی داشتم که خوشحال می شوم ابتدا به آنها پاسخ مستدلی دهید و سپس نظر خود را در زمینه مقایسه بین دامپزشک و مهندس علوم دامی بقرمایید. استدلالاتی هم دارم که خوشحال می شوم پاسخ و نقیض آنها را هم به بنده ارائه کنید. (ضمن اینکه توصیه می کنم قبل از همه یک بار دیگر نکات یادداشت دکتر بهروز کبیری را هم مرور بفرمایید):
اولا احتمالا دامی که دچار آنستروس باشد یا تخمدان های غیرفعال داشته باشد، سالپنژیت، التهاب خفیف اندومتر و...، یا مثلا گاوی که به قول شما بوقه نمی آید، گاو آبستن در سنین پایین آبستنی و الی آخر، اگر یک چنین گاوی را به هر دلیلی از روی نا آگاهی، اشتباه و یا ... بسپارند به دست یک، بقول شما، مهندس علوم دامی که تلقیحش کند تکلیف کار چیست؟ بنظرتان مشکل دام را تشخیص داده، درمان مناسب نموده و سپس تلقیح انجام می دهد؟ اگر پاسخ بله است که این کار غیر قانونی و غیر علمی و غیر شرعی است و اگر خیر است پس چه توجیهی برای عرایض خود دارید و از بالاتر بودن کیفیت کار آنها چگونه می توانید دفاع کنید؟
آیا علمش را دارند یا تجربه عملیات درمانی را؟ بنظر میاید خیر. ضمن اینکه چه کسی می داند که اگر این جماعت هورمون های مصذفی در دامپزشکی را بدست بگیرند و شروع به درمان کنند، چقدر اشتباهات جبران ناپذیر داشته باشند که بدلیل دستمزد پایین مالک دام سنتی از اشکالات کارشان ممکن است صرفنظر کند و یا با هزار زبان چرب؛ عدم نتیجه مطلوب را بخواهند توجیه کنند. چه دامهایی را بدلیل دو یا سه بار عدم نتیجه، بجای درمان روانه کشتار کنند، چه بسیار عوارض ناشی از سوء مصرف هورمون ها و آنتی بیوتیک های مختلف سازگار و ناسازگار، مجاز و غیر مجاز و ... در حین اشتغال به امور مهندسی!!! علوم دام!!!!؟؟ را (از طریق انتقال به شیر) به صورت تهدید سلامت عمومی به جامعه انسانی تحمیل کنند و ... .
بعلاوه اینکه اگر و تنها اگر بتوانید فقط ادعا کنید که این مهندسین بطور تجربی در کار تلقیح تبحر یافته اند، پس در این صورت؛ هر که بصورت تجربی ممارست و تمرین کند و دستمزد کمتر از نرخ مصوب بگیرد، قطعا و حتما می تواند در این کار متبحر گردد ولی فرقش این است که یک کاردان دامپزشکی یا دامپزشک حداقل آناتومی می داند، مقداری داروشناسی و موارد ارجاع موارد لازم به دامپزشک، تشخیص آبستنی و ... می داند. اصلا من همیشه در دوره دانشجویی که در درس بیماری های تولید مثل دام مشغول آموزش بودم همیشه به این نکته فکر می کردم که چرا نباید قبل از تلقیح یک کعاینه مطلوب از دستگاه تناسلی دام انجام شود و صرفا پس از اجازه تلقیح توسط دامپزشک، این اقدام انجامم شود؟
پرسشی که هنوز به پاسخی درخور از آن نرسیده ام و حتی اوضاع کنونی مرا بیشتر متعجب و حیرت زده می کند که مهندس علوم دامی ادعایی عجیب مطرح نموده و بر خلاف جهت عقل سلیم فکر می کند، دست به قلم می شود و خواستار اقدام قانونی در جهت رسیدن به اهداف غیر قانونی مس شود. همه ما حتما افرادی را می شناسیم که همین الان خیلی آنها که از جمله کاردان ها و دامپزشکان همکار خودمان هستند در این رابطه عالی عمل می کنند. یقینا همه می دانیم که شهادت شما (آقای عطایی) جنبه صدور حکم عمومی به استناد صرفا تجربه یک نفر از بین یک میلون ها انسان را دارد.
من هم خیلی ها را سراغ دارم از دامپزشکان و کاردان های محترم دامپزشکی که دامدارها بدنبالشان صف می کشند ولی فرصت پاسخ به برخی را نمیابند.
در پایان خواستم بپرسم که از نظر شما آقای عطایی، این کار اگر به عقیده شما از مهندسان علوم دامی بهتر بر می آید، بفرمایید که طبق چه استدلالی و فهمی این حرف خلاف قانون و عقل سلیم را می فرمایید؟ همینطور دلی فرمایش می کنید یا بر مبنای جهت ستارگان در افق به چنین نتیجه ای رسیده اید؟
بنده دلایلم را در بالا عرضه نمودم و حالا نوبت شماست. بفرمایید.
(حکیم مهر محترم خواهشمندم در صورت لزوم نوشتارم ویرایش شود.)
با تشکر