حکیم مهر: مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی گفت: واکسیناسیون دامهای استان مرکزی علیه بیماری لمپی اسکین، در سال جاری با واکسنی که تولید داخل کشور بود و توسط یکی از شرکت های دانش بنیان کشور ساخته شده و به مرحله تولید رسیده است، انجام شد. این واکسن تمامی آزمایشات فارمی را با موفقیت پشت سر گذاشته و سازمان دامپزشکی کشور نیز این واکسن در اختیار استانها قرار داد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از عطر یاس، «دکتر محسن شانقی» افزود: واکسن بیماری لمپی اسکین در بین دام های 9 شهرستان استان مرکزی تزریق شده و عوارض و تلفات ناشی از این واکسن در تمامی این 9 شهرستان به صورت پراکنده مشاهده شده است. حدود 8000 راس دام در سطح استان با این واکسن، واکسینه شده اند که از این تعداد حدود 400 راس دچار عوارض شده اند.
وی ادامه داد: این موضوع که گفته شده 50 راس دام در سطح استان تلف شده اند، صحت ندارد و میزان تلفات دام ها در این رابطه بسیار کمتر از این عددی است که عنوان شده است. همچنین در حال حاضر میزان خسارت وارد شده به دام های استان برآورده نشده است و در دست بررسی است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی اظهار داشت: حدود 8 تا 10 روز پس از انجام فرایندهای واکسیناسیون، عوارض ناشی از واکسیناسیون در بین تعدادی از دامهایی که واکسینه شده اند، مشاهده شد. عوارضی را که این نوع واکسن ایجاد کرده، یک مقدار از حالت عادی شدیدتر بوده و به همین دلیل با هماهنگی سازمان دامپزشکی کشور، واکسیناسیون را متوقف کردیم. همچنین دلایلی که باعث شده این نوع واکسن عوارض شدیدی را در پی داشته باشد، از طریق سازمان دامپزشکی کشور در دست بررسی است و در حال حاضر استفاده از این نوع واکسن در سطح کشور متوقف شده است.
شانقی تصریح کرد: در این راستا نمونه برداری ها و بررسی های لازم انجام شده و تمامی دام هایی که در سطح استان بر اثر این واکسن تلف شده و دچار عوارض شده بودند را سریعا بر اساس فرم های مخصوص شناسایی کردیم. در این رابطه و بر اساس فرم های شناسایی دام هایی که دچار عوارض شدند، اگر شرکت سازنده واکسن مقصر باشد و یا اینکه چنین اتفاقی از هر منشاء دیگری رخ داده باشد، بایستی غرامت آن را پرداخت کند.
وی بیان داشت: از لحاظ علمی نیز چنین موضوعی اثبات شده و برخی از واکسن ها عوارض شدید را با خود به همراه دارند. در واقع تمامی واکسن ها دارای عوارض هستند. هنگامی که واکسن به دام تزریق می شود، یک علایمی را در دام ایجاد می کند که نشان می دهد سیستم ایمنی دام تحریک شده و یا اینکه پاسخ لازم را داده و یا ایمن سازی شده است.
مدیرکل دامپزشکی استان مرکزی تاکید کرد: بیماری لمپی اسکین از نوع بیماری های دامی است که حدود 10 سال است وارد کشور شده و راه مقابله با این بیماری واکسیناسیون است. در این رابطه چند سالی است که برای کنترل و مبارزه با این بیماری، در اواخر زمستان و اوایل بهار و پیش از آنکه حشرات فعالیت های خود را آغاز کنند، واکسیناسیون دام ها انجام می شود.
روحی
مادی
معنوی