حکیم مهر: هفته گذشته «طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک» در مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد.
به گزارش حکیم مهر، متن کامل این طرح که به امضای ۷۵ تن از نمایندگان مجلس رسیده و در پایگاه خبری اختبار منتشر شده، به شرح زیر است:
«طرح صیانت از حقوق عامه در مقابل حیوانات مضر و خطرناک»
الحاق موادی به قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم تعزیرات)
ماده واحده: چهار ماده به شرح ذیل به عنوان ماده (۶۸۸ مکرر ۱)، (۶٨٨ مکرر ٢)، (۶٨٨ مکرر ۳) و (۶۸۸ مکرر ۴) به قانون مجازات اسلامی (کتاب پنجم- تعزیرات) الحاق می گردد:
ماده ۶۸۸ مکرر ۱: واردات، تولید، تکثیر، پرورش، خرید و فروش، حمل و نقل و گردانیدن اعم از پیاده و یا با وسیله نقلیه و نگهداری حیوانات وحشی، نامتعارف، مضر و خطرناک، از قبیل: کروکودیل (تمساح)، لاک پشت، مار، سوسمار، گربه، موش، خرگوش، سگ و سایر حیوانات نجس العین و میمون ممنوع می باشد و هر یک از مرتکبین، به جزای نقدی معادل ۱۰ تا ۳۰ برابر حداقل حقوق کارگری (که سالانه توسط دولت و اتحادیه های مربوطه تعیین و اعلان می گردد) و نیز ضبط حیوان مربوطه محکوم می گردند.
تبصره ۱: هلال احمر جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، مراکز و آزمایشگاه های تحقیقاتی، علمی، تخصصی، دارو و واکسن سازی دولتی و یا غیر دولتی دارای مجوز رسمی از دستگاه های ذیربط مانند وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، سازمان محیط زیست و سازمان دامپزشکی به تناسب ماموریت ها و نیازهای علمی و تحقیقاتی خود از شمول این قانون مستثنی می باشند و همچنین روستانشینان، عشایر و گله داران، صرفاً در محدوده فعالیت و متناسب با نیازهای زندگی خود می توانند از سگ نگهبان استفاده نمایند. سایر اشخاص حقیقی و حقوقی و متقاضی استفاده از حیوانات یاد شده، درخواست مکتوب خود را به دادستانی استان و یا شهرستان مربوطه جهت بررسی و اقدام مقتضی در کمیته مذکور در تبصره ۲ این ماده تقدیم می نمایند.
تبصره ۲ – در راستای اجرای این قانون کمیته ای با مسئولیت دادستانی هر شهرستان و با عضویت نمایندگان ذیربط شهرداری، نیروی انتظامی، دانشگاه علوم پزشکی (اداره بهداشت و درمان)، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان دامپزشکی، نماینده تام الاختیار فرماندار برای بررسی و تعیین تکلیف موارد ذیل تشکیل می گردد:
۱ . بررسی در خواست اشخاص حقیقی و حقوقی یا متقاضی استفاده از حیوانات موضوع این قانون، تائید یا رد ضرورت و لزوم استفاده متقاضی از حیوانات مورد تقاضا و صدور مجوز استفاده برای متقاضیانی که تقاضای آنان مورد تائید قرار گرفته است.
۲. تعیین تکلیف در خصوص حیوانات ضبط شده و مصادره ای و یا حیوانات رها شده در سطح جامعه.
ماده ۶۸۸ مکرر ۲: اتحادیه صنف مشاورین املاک موظف است حداکثر ۳ ماه پس از ابلاغ رسمی این قانون، ممنوعیت نگهداری حیوانات موضوع این قانون را جهت اطلاع و رعایت موجرین و مستاجرین، در قراردادهای اجاره گنجانیده و ذکر نماید.
در صورتیکه هر یک از دفاتر مشاورین املاک، بعد از زمان مقرر یا دشده، این موضوع را رعایت نکنند، مستنکف از قانون تلقی و برای هر بار تکرار تخلف، به مجازات ذکر شده در ماده ۶۸۸ مکرر ۱ محکوم می شوند. تبصره: چنانچه موجرین در عقد قرارداد از قید ممنوعیت نگهداری حیوانات موضوع این قرارداد، در مورد اجاره خودداری نماید و مستاجرین مرتکب نگهداری حیوانات یا شده در ملک مورد اجاره شوند، هر یک از موجرین و مستاجرین مستقلا به جزای نقدی ذکر شده در ماده ۶۸۸ مکرر ۱ محکوم می شوند.
ماده ۶۸۸ مکرر ۳: چنانچه هر یک از شهروندان از نگهداری حیوانات موضوع این قانون توسط همسایگان، گزارش یا شکایت نمایند، دستگاه قضائی و نیروی انتظامی به عنوان ضابط قضائی، موظف به رسیدگی و اعمال این قانون می باشند و اگر فرد گزارشگر یا شاکی، خواستار عدم افشای هویت خویش باشد، دستگاه قضائی موظف است ضمن حفظ هویت فرد موصوف موضوع گزارش را بدون نیاز به پیگیری شاکی و گزارشگر، رسیدگی و مورد اعمال این قانون قرار دهد.
ماده ۶۸۸ مکرر ۴: در صورت حمل و گردانیدن حیوانات موضوع این قانون با وسائل نقلیه، علاوه بر مجازات نقدی مالک یا حامل حیوان، راننده خودرو نیز به جزای نقدی تعیین شده در این قانون محکوم و خودروی مربوطه نیز علاوه بر جریمه توسط پلیس به مدت ۳ ماه توقیف می گردد.
امضاکنندگان طرح :
پینوشت حکیم مهر:
1. تجسم یک سناریو: پدری برای فرزند خود خرگوشی خریداری نموده و آن را در قفسی گوشه حیاط خانه نگهداری می کند. بر اساس این طرح، قانونگذار این پدر را به دلیل ارتکاب این جرم غیرقابل بخشایش، به پرداخت ۲۶ تا ۷۸ میلیون تومان جریمه و ضبط این خرگوش خطرناک محکوم مینماید!!!
2. کاملاً مشخص است که هدف طراحان از ارائه این طرح، صاحبین کروکودیل و مار و عقرب و میمون(!) نبوده و هدف اصلی ایشان صاحبین حیوانات خانگی بوده است.
3. ارائه طرح عجیب نمایندگان مجلس که نگهداری از حیوانات خانگی از قبیل گربه، خرگوش و سگ را همارز حیوانات وحشی نظیر کروکودیل و مار و سوسمار دانسته و مجازات آن را برابر در نظر گرفته است، جای بسی تعجب دارد!
4. با توجه به گسترش فرهنگ نگهداری حیوانات خانگی در کشور، تصویب این طرح میتواند منجر به نگهداری مخفیانه حیوانات در خانوادههای ایرانی شده و بسیاری از صاحبین حیوانات خانگی از ترس پرداخت این جریمه سنگین، از مراجعه به مراکز دامپزشکی خودداری نموده و بدون شک این امر منجر به گسترش غیرقابل کنترل بیماریهای زئونوز نظیر هاری و کیست هیداتید در جامعه انسانی خواهد شد.
5. در صورت تصویب این طرح، بسیاری از مراکز ارائه دهنده خدمات دامپزشکی تعطیل یا نیمه تعطیل خواهد شد و هزاران دانشآموخته دامپزشکی و پیرادامپزشکی بیکار خواهند شد.
6. با توجه به اینکه امضای ۷۵ تن از نمایندگان مجلس در پای این طرح وجود دارد و با توجه به فضای حاکم بر مجلس یازدهم، احتمال تصویب این طرح بسیار زیاد میباشد.
7. با توجه به موارد فوقالذکر، از همین امروز کلیه سازمانها، ارگانها، انجمنها و تشکلهای دولتی و خصوصی دامپزشکی از جمله سازمان دامپزشکی کشور و سازمان نظام دامپزشکی بایستی اهتمام جدی خود را برای روشنگری نمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره عواقب ناگوار اجرای این طرح به کار برده و از تصویب آن در صحن مجلس جلوگیری نمایند.
در ضمن فرمان این ممنوعیت پت را همه میدانیم کی داده و تنظیم کننده هم همین دامپزشکهایی هستند که در مجلس هستند یا کار اجرایی دارند مثل ........... و ........... و ........... و غیره پس بیخود به دلتان صابون نزنید که اینها بیایند و طرف مردم باشند زیرا اصلأ نه ایرانی و نه مردمی هستند و بلکه …… تنها راه هماهنگی همه قشر و صنف دامپزشکی است یادتان باشد وقتی همین مجلسی ها یکسال پیش کتاب رفرنس پزشکی را آنش زدند و گفتند طب سنتی اسلامی بر همه جیز ارجح است پزشکام چه آنشی به پا کردند وگرنه تا الان شتید دانشکدههای پزشکی را تعطیل هم مرده بودند.