حکیم مهر - مشروح گفتگوی حکیم مهر با دکتر بهراد زندیه، مدیرکل دامپزشکی آذربایجان شرقی به مناسبت روز ملی دامپزشکی
- کمککردن به حیوانات علاقه ذاتی بنده است
- دامپزشکی، عشق است
- تمام فارمها در آینده مسئول فنی خواهند داشت
- به ارتباط مؤثر و سازنده با بخش خصوصی معتقدم
- استقلال به تمام معنای سازمان دامپزشکی، خواست دامپزشکان و بهرهبرداران است
- با واردات دام زنده و حتی مواد پروتئینی کاملاً مخالفم
حکیم مهر : جناب آقای دکتر زندیه ، باتشکر از فرصتی که در اختیار حکیم مهر قرار دادهاید، در ابتدا از سوابق خود در عرصه دامپزشکی بفرمایید.
اینجانب متولد شهرستان هشترود هستم و با رتبه 440 کنکور سراسری به تحصیل در رشته دامپزشکی مشغول و از دانشگاه سراسری ارومیه با درجه دکترای دامپزشکی فارغالتحصیل شدم و پایاننامه بنده هم در قالب مقاله در کنگره بینالمللی بیماریهای گوسفند در آفریقای جنوبی در سال 2001 پذیرفته شد.
حکیم مهر : چرا رشته دامپزشکی را برای تحصیل انتخاب فرمودید؟
کمک کردن به حیوانات زبانبسته و مخلوقات خداوند علاقه ذاتی بنده است.
حکیم مهر : پس به این رشته علاقمند هستید؟
"دامپزشکی عشق است. اگر عاشقی بر تو مبارک باد ، اگر عاشق نیستی رهایش کن"
حکیم مهر : نگرش شما بعنوان مدیرکل دامپزشکی استان به بخش خصوصی چگونه است؟ بخش خصوصی را رفیق خود میدانید یا رقیب؟
اگر کل ساختار دامپزشکی را یک پرنده در نظر بگیریم ، این پرنده 2 بال به نامهای بخش دولتی و بخش خصوصی دارد. حالا اگر مشکلی در یکی از بالها رخ دهد، پرنده قادر به پرواز نخواهد بود. لذا بخش خصوصی بازوی اجرایی توانمندی برای سازمان دامپزشکی در جهت نیل به اهداف این سازمان است.
حکیم مهر : آیا این ادعا در میدان عمل هم مصداقی داشته است؟
مصداق عملی را میتوان اجرای ماده 19 آیین نامه بهداشتی، قطع ارتباط مالی بین بخش خصوصی و کارفرما که با زحمات و مشقات فراوان در استان در حال اجرا است دانست. اجرای فرایند تعیین مسئولین بخش فنی فارمهای تولیدی به نحوی که در هر یک از فارمهای تولیدی یک دامپزشک (دکتر) به عنوان ناظر حضور داشته باشد هم مصداق دیگری است. این نظارت در راستای تأمین شعار "ایفای نقش دامپزشکی از مزرعه تا سفره" یا شعار سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) یعنی “Food Safety, From Farm to Fork” است. بنابراین تمام فارمهای تولیدی در مدت زمان کوتاهی واجد مسئول فنی خواهند شد که این موضوع تجلی گامهای عملی در راستای حمایت از بخش خصوصی هم هست.
حکیم مهر : آقای دکتر، فرمودید ماده 19 آیین نامه بهداشتی اجرا می شود؟ یعنی مسئولین فنی همان تعرفه مصوب را بعنوان حقوق دریافت می کنند؟
بله. البته در حال اجرا است. غیر از این از طریق وام و غیره از دوستان بخش خصوصی حمایت میشود. شما با انجام یک نظرسنجی ساده از دوستان در بخش خصوصی متوجه خواهید شد که ما در جهت تقویت این بخش گامهای اساسی برداشتهایم. تشکیل کمیته ارزیابی واگذاری وظایف تصدیگری به بخش خصوصی در استان از جمله این گامها و اقدامات برای حمایت از بخش خصوصی بوده است.
حکیم مهر : پس معتقدید که می توان به بخش خصوصی اعتماد کرد؟
بله. به ارتباط سازنده و موثر با بخش خصوصی معتقدم.
حکیم مهر : برخی معتقدند که ساختار سازمان دامپزشکی سنتی است و تغییراتی برای علمی، بینالمللی و چابکتر شدن این سازمان لازم است. نظر شما در این خصوص چیست؟
من فکر می کنم که سازمان دامپزشکی مسئولانه کار میکند و هر سال هم خود را قویتر و علمیتر نموده و در جهت ارتباط با مجامع بین المللی هم اقدامات موثری انجام میدهد. از بابت کوچکسازی و واگذاری امور تصدیگری هم به اذعان آمار و ارقام واقعاً جزء ارگانهای پیشتاز در این زمینه است. بازدیدهای مکرر نهادهای بینالمللی از سازمان دامپزشکی که عضو رسمی سازمان جهانی بهداشت دام (OIE) است را هم باید مؤید حضور فعال و مؤثر این سازمان در عرصه بینالملل دانست.
حکیم مهر : آقای دکتر، نظر شخصی شما در مورد موضوع الحاق سازمان دامپزشکی به وزارت بهداشت چیست ؟
نظر شخصی من ...؟ در هر صورت استقلال به تمام معنای سازمان دامپزشکی، خواست تمام دامپزشکان و همه بهره برداران است و باید استقلال این سازمان حفظ شود.
حکیم مهر : استان آذربایجان شرقی جزء استانهای مرزی و با کشور ارمنستان هممرز است و چند سالی است که به مرز وارداتی دام زنده تبدیل شده است. از سویی جایگاه و ساختار دامپزشکی ارمنستان از نظر معیارهای OIE و سیستم ارزیابیPVS خوب نیست و اکثر بیماریهایی که ازنظر واردات و صادرات دام زنده استراتژیک محسوب میشوند از این کشور گزارش شده است. آیا تا به حال در مورد اثرات منفی این موضوع در استان گزارشاتی تهیه شده است؟ بعنوان مثال افزایش کانونهای تب برفکی در استان به این موضوع و واردات نسبت داده میشود. با توجه به این توضیحات نظر جنابعالی در مورد واردات دام زنده از ارمنستان چیست؟ و آیا اصلاً این اثرات منفی را میپذیرید؟
خیر. الان استان ما طی 2 سال اخیر کمترین کانون تب برفکی را داشته که به واسطه تمهیدات اداره کل و همکاری بخش خصوصی و دولتی بوده است. دامهای وارداتی از کشور ارمنستان هم با طی مراحل 21 روز قرنطینه در مبداء و نظارت بهداشتی دامپزشکان اعزامی توسط سازمان وارد کشور و بلافاصله در نزدیکترین کشتارگاه کشتار میشوند و تا به حال هم هیچ مشکل بهداشتی به این گوسفندان وارداتی در استان نسبت داده نشده است.
حکیم مهر : بطور کلی نظر شما در مورد واردات دام زنده چیست؟
از نظر شخصی کاملاً با واردات هر گونه دام زنده و حتی مواد پروتئینی مخالف هستم. آرزو می کنم که روزی صادر کننده این محصولات باشیم. این توانمندی نزد ما وجود دارد.
حکیم مهر : با توجه به وضعیت فعلی تولید در کشور، ایفای نقش بارز در عرصه صادرات و بخصوص جامه عمل پوشاندن به این موضوع و جهاد اقتصادی با نقطه آرمانی فاصله دارد. هنوز بخش عمدهای از تولیدات ما استانداردهای جهانی و قابلیت صادرات را ندارند. محصولات تولیدی و واحدهای تولید کننده کشور ما هم در سایت اتحادیه اروپا ثبت و تأیید نشدهاند. با توجه به این مسائل در عرصه دامپزشکی چه برنامهای باید داشت که فاصله ما تا نقطه آرمانی صادرات کم شود؟
ما بازار را فقط بازار اروپا نمیدانیم. الآن مواد صادراتی از کشور ما به اقصی نقاط دنیا صادر می شود.
حکیم مهر : اما اتحادیه اروپا رفرانس تجارت در این عرصه است!
رفرانس هم باشد باز تفاوتی نمیکند! هر روز از استان ما محمولههای صادراتی مانند چرم، جوجه یکروزه، حیوانات زینتی، ماهی، پشم و غیره به کشورهای مختلف دنیا صادر میشود. زمانی هم تخم مرغ صادر میشد. به هر حال کشورهای هدف به راحتی محصولات ما را قبول دارند و از نظر کیفیت صادراتی هم استانداردهای روز دنیا تا حدی رعایت میگردد.
حکیم مهر :