حکیم مهر - رادیو سلامت ، شنبه 28 آبان ماه سالجاری عنوان برنامه زنده "نقد سلامت" خود را به موضوع نحوه نظارت بر بهداشت مواد غذایی اختصاص داد.
بدین منظور نایب رئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی مهمان این برنامه بود.
دکتر آراسب دباغ مقدم در پاسخ به این سؤال که ارزیابی شما از بهداشت مواد غذایی به ویژه در بخش تولید چیست گفت : در ابتدا لازم میدانم سازمانهایی که در کشور ما بر اساس قانون در تأمین بهداشت مواد غذایی نقش دارند را نام ببرم و به اختصار وظیفه آنها را هم ذکر نمایم.
این دامپزشک و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی افزود : سازمان غذا و داروی فعلی یا همان معاونت غذا و داروی قدیم وزارت بهداشت عمدتاً نظارت بر کارخانجات تولید مواد غذایی و واردات مجاز اقلام غذایی را بعهده دارد و از سویی دیگر عمدتاً نظارت بر مواد غذایی با منشاء دامی نظیر گوشت قرمز، مرغ، ماهی، لبنیات، تخم مرغ، میگو، خاویار، عسل و غیره تا زمانی که تغییری روی آنها انجام نشود و خام باشند بعهده سازمان دامپزشکی کشور است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا سازمان دامپزشکی نظارتی بر واردات این اقلام دارد یا خیر گفت : نه تنها واردات این اقلام باید با نظر سازمان دامپزشکی باشد بلکه نظارت بر صادرات مواد غذایی با منشاء دامی هم بعهده این سازمان است.
دکتر دباغ مقدم در ادامه افزود : سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی عموماً با نگاه کیفی بر مواد غذایی نظارت میکند و نظارت بر باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی هم بعهده وزارت جهاد کشاورزی است که البته این نظارت بر محصولات خام کشاورزی متأسفانه چندان پررنگ نیست.
نایب رئیس کمیته بهداشت مواد غذایی جامعه دامپزشکان درباره نقش شهرداریها در نظارت بر بهداشت مواد غذایی هم گفت : از زمان قدیم که بخش خصوصی بطور فعال در عرصه کشتارگاهها وارد نشده بود ، عمده کشتارگاههای کشور زیر نظر شهرداریها بودند و به رغم تغییر این وضعیت، اکنون میادین میوه و ترهبار و عرضه مواد غذایی در پارکها و پایانههای مسافری تحت نظارت شهرداریها هستند.
وی به سازمان انرژی اتمی هم اشاره کرد و گفت : این سازمان معمولاً بصورت تصادفی به ردیابی مواد پرتوزا در مواد غذایی عمدتاً وارداتی میپردازد.
دکتر دباغ مقدم درباره نقش مهندسین بهداشت محیط هم گفت : عمده نظارت بر عرضه مواد غذایی در سوپرمارکتها، نانواییها و غیره بعهده کارشناسان بهداشت محیط است.
وی در پاسخ به این سؤال که در مواردی نظیر ماجرای برنجهای وارداتی آلوده یا کشف تخلفات تولیدکنندگان سوسیس و کالباس چرا اظهارات مسئولین سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت ضد و نقیض است و همکاریهای بین بخشی پررنگ نیست گفت : در دنیا سازمانی به نام FAO (سازمان غذا و کشاورزی) و در کنار آن سازمانی با عنوان WHO (سازمان جهانی بهداشت) وجود دارد و این در حالی است که تمام آییننامهها و دستورالعملهای مرتبط با بهداشت مواد غذایی ابتدا از مجرای فائو و سپس سازمان جهانی بهداشت صادر میشود.
مشاور عالی حکیم مهر درباره دلیل این مسئله افزود : اینکه فائو در ابتدای طیف تدوین دستورالعملهای مرتبط با بهداشت مواد غذایی قرار دارد این است که اگر تولید سالم انجام نشود پاکسازی آلودگیهای ایجاد شده در روند تولید هنگام عرضه و مصرف بسیار سخت و گاهی امکانناپذیر است.
این دامپزشک متخصص صنایع غذایی در ادامه به "کدکس الیمنتاریوس" اشاره کرد و گفت : استانداردسازی مواد غذایی در دنیا با عنوان Codex Alimentarius – مجموعه استانداردهای مواد غذایی – حاصل کار یک کمیته مشترک است که در رأس آن هم فائو قرار دارد.
وی افزود : به عنوان فردی که تحصیلات دامپزشکی دارد و پس از آن هم در زمینه صنعت غذا تحصیلات خود را ادامه داده احساس میکنم وزارت جهاد کشاورزی قدری خود را از بحث سلامت غذا کنار کشیده و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی هم ناخواسته وارد این بحث شده است.
دکتر دباغ مقدم در ادامه با بیان اینکه مگر وزارت بهداشت چند نفر کارشناس برنج دارد گفت : به نظر من وزارت بهداشت مثلاً در موضوع آلودگی برنج نباید اظهار نظر کند و این وظیفه وزارت جهاد کشاورزی است که درباره کیفیت، سموم احتمالی باقیمانده، آلودگی با فلزات سنگین و غیره اظهار نظر نماید.
وی افزود : وزارت جهاد کشاورزی بیشتر به سمت تولید متمایل شده و این در حالی است که از موضوع سلامت غفلت نموده است، در حالی که نمیشود یک وزارتخانه بگوید من غذا تولید میکنم و سلامت آن را وزارتخانه دیگری کنترل کند، چرا که این دقیقاً مخالف مفهوم امنیت غذایی یعنی تولید غذای کافی و سالم است.
این دامپزشک متخصص صنایع غذایی درباره مسئله آلودگی برنج وارداتی و توضیحات پیشین یکی از مسئولین وزارت جهاد کشاورزی در رادیو سلامت گفت : هر چند ایشان از این مسئله تبری جستند اما باید در این موضوع به الگوهای جهانی نظیر اتحادیه اروپا، آمریکا، کانادا و حتی ژاپن و چین توجه کرد و به اصطلاح که میگویند "ره چنان رو که رهروان رفتند!" باید به این الگوها توجه شود و نمیتوان گفت در دنیا همه کشورها یک الگویی دارند و ما خلاف همه آنها حرکت میکنیم!
دکتر دباغ مقدم با بیان اینکه وزارت بهداشت ابزار، کارشناس و توان نظارت بر محصولات کشاورزی و دامی را ندارد گفت : در دنیا برخلاف کشورمان که مزرعهدار (Farmer) صرفاً به کشاورز اطلاق میشود توأمان به تولیدکننده دام و محصولات کشاورزی گفته میشود و نظارت بر نحوه استفاده از سموم و کود و تولید انواع محصولات غذایی دامی و کشاورزی در این حوزه به وزارت جهاد کشاورزی مربوط است.
وی افزود : وزارت جهاد کشاورزی برای نظارت بر بهداشت این دسته از مواد غذایی دو ابزار دارد که یکی سازمان دامپزشکی کشور است که نقش آن در سالهای اخیر بسیار پررنگتر از قبل شده و دیگری مؤسسات زیرمجموعه این وزارتخانه هستند که تولیدات کشاورزی را کنترل میکنند.
نایب رئیس کمیته بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی در ادامه گفت : مؤسساتی نظیر دفع آفات، اصلاح نباتات و امثالهم باید در این زمینه فعال شوند و با کنترل محصولات کشاورزی به مردم از سلامت غذای تولیدشده اطمینان دهند.
وی افزود : برابر کتب معتبر علمی دنیا هیچ روشی وجود ندارد که مثلاً کشاورز در طول دوره به بار نشستن درخت هلو شش بار سمپاشی انجام دهد و مؤسسه دیگری پس از تولید این هلو را سالمسازی کند.
این متخصص صنایع غذایی افزود : برابر شعر معروف باید از سرچشمه با بیل جلوی آلودگی گرفته شود و اگر این اتفاق نیفتد با پیل هم نمیشود جلوی آن را گرفت و به همین علت شعاری که در دنیا در زمینه سلامت غذا مطرح است به from Farm to Fork (از مزرعه تا چنگال) یا from Stable to Table (از اصطبل تا میز غذا) اشاره دارد.
این دامپزشک در ادامه گفت : وقتی وزارت بهداشت وسط این زنجیره مثلاً در کارخانه شیر ایستاده و میخواهد شیری که در آن آفلاتوکسین یا آنتیبیوتیک است را سالمسازی کند با چه روشی اینکار را میتواند انجام دهد؟!
وی در پاسخ به این سؤال که آیا وزارت بهداشت سالمسازی انجام میدهد یا سنجش گفت : اگر بخواهد سنجش انجام دهد میتواند بعنوان کمک به وزارت جهاد کشاورزی اعلام کند که مثلاً در شیر مقادیری هورمون، آفلاتوکسین یا آنتیبیوتیک وجود دارد و حالا وزارت جهاد کشاورزی با ابزاری که با نام سازمان دامپزشکی در اختیار دارد به کنترل دامداریها برای مصرف منطقی دارو ، رعایت مدت زمان منع مصرف و غیره بپردازد.
دکتر دباغ مقدم در پاسخ به این سؤال که در سطح وزارت جهاد کشاورزی کدام بخش نظارت فعالتری بر مواد غذایی دارد گفت : هر چند با معیارهای جهانی فاصله داریم اما در مقایسه با کشاورزی، بخش دامپزشکی فعالتر است.
وی افزود : به عنوان مثال در کشورمان وقتی قصد خرید مرغ دارید نام کشتارگاه، خودروی حمل و غیره مشخص است، در حالی که وقتی میوه و سبزی خریداری میکنید اصلاً چنین چیزی نیست!
نایب رئیس کمیته بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی گفت : وقتی سبزی یا میوه میخرید اصلاً مشخص نیست که از کجا وارد شده یا تولیدکننده آن کیست و این در حالی است که در دنیا روش عرضه سبزی که در کشور ما وجود دارد منسوخ شده است.
وی درباره عدم نظارت بهداشتی بر تولید و عرضه سبزیجات افزود : برابر یک تحقیق در دانشکده بهداشت ، آب آزمایش شده حاصل از شستشوی یک کیلوگرم سبزی خریداری شده از بازار برابر آلودگی فاضلاب بوده است!
دکتر دباغ مقدم درباره مشکلات هر ساله فصل تابستان و هشدارهای وزارت بهداشت درباره وبا گفت : علت ممنوعیت عرضه و اینکه به مردم گفته میشود سبزی نخورید این است که وزارت بهداشت وسط زنجیره ایستاده و این در حالی است که باید وزارت جهاد کشاورزی بطور جدیتری در این حوزه وارد شود.
مشاور عالی حکیم مهر در پاسخ به سؤال یکی از شنوندگان برنامه درباره بهداشت کنسروهای ماهی تون گفت : محل صید ماهی تون، اقیانوس هند و بخشهایی از دریای عمان است و در سالهای قبل تعدادی از کشتیهای صیادی ما در سفر به این مناطق امکانات سرمایشی مناسب نداشتند و به دلیل ماندگاری طولانی روی آب در حدود حداقل 15 روز فساد ماهیان صید شده مشکلساز میشد.
وی افزود : کارخانجات تولید کنسرو ماهی تون هم مثلاً در شمال کشور (انزلی) هستند و این در حالی است که در دریای خزر که ماهی تون نداریم و ماهی صید شده از جنوب به شمال کشور یا استانهایی نظیر قزوین میآمد و این بعد مسافت مشکل را مضاعف میکرد، با این حال در طول سالیان گذشته با نظارت بیشتر سازمان دامپزشکی و ارائه تسهیلات به صیادان و صاحبان خودروهای حمل این مشکل تا حدی مرتفع شده است.
دکتر دباغ مقدم در ادامه گفت : یک مشکل دیگر این است که ما کشتی صنعتی صید و تولید کنسرو نداریم در حالی که در دنیا کارخانه روی همان کشتی صید است و ماهی تازه همان روی کشتی پس از صید تبدیل به کنسرو میشود.
وی افزود : با توجه به اینکه در کشور ما بعد مسافت وجود دارد و زمانی از صید تا تولید کنسرو سپری میشود مشکلاتی نظیر بالارفتن میزان هیستامین و غیره سبب نارضایتی مردم از کیفیت کنسرو ماهی تون شود.
نایب رئیس کمیته بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی در پاسخ به سؤال شنونده دیگری که پرسیده بود آیا حمام ضد کنه و انگل دامها سبب جذب سموم در چربی و گوشت این حیوانات میشود گفت : درصدی از سموم در این موارد ممکن است جذب پوست شود اما مهم آن است که اولاً سم به لحاظ نوع و مقدار با نظر دامپزشک مصرف شود و ثانیاً زمان منع مصرف گوشت (withdrawal time) پس از استفاده از سموم رعایت شود.
دکتر دباغ مقدم در پاسخ به سؤال مجری برنامه که پرسید این مسئله چقدر رعایت میشود پاسخ قابل تأملی داد که حیرت مجری برنامه را در پی داشت.
وی گفت : ایران را نمیگویم اما آمریکا میگوید در 75درصد موارد این مسئله رعایت نمیشود!
این دامپزشک در پایان افزود : این موضوع هم به ضعف نظارت مربوط است و هم به ضعف آموزش بطوریکه نمیتوان برای هر گاو یک دامپزشک ناظر در نظر گرفت بلکه باید دامدار با آموزشی که میبیند مقید به رعایت این زمان باشد و بداند که اگر زمان منع مصرف را رعایت نکند سموم وارد شیر و گوشتی که او و خانوادهاش و مردم مصرف میکنند خواهد شد و عوارض بعضاً خطرناکی هم در پی خواهد داشت.
دکتر م. ش.