کد خبر: ۷۶۹۴۵
تعداد نظرات: ۹ نظر

حکیم مهر: از شهرهای ساحلی استان بوشهر فقط «بوشهر»، «گناوه» و «دیلم» دارای سیستم تصفیهٔ فاضلاب‌ شهری هستند و «عسلویه»، «کنگان»، «جم»، «تنگستان» و «دیر» از داشتن شبکهٔ فاضلاب شهری و تصفیه‌خانه محروم‌اند؛ به همین دلیل پساب‌های تولید‌شده در این شهرها راهی دریا می‌شود.

به گزارش حکیم مهر به نقل از پیام ما، براساس آخرین آمار رسمی دولت در خود شهر بوشهر فاضلاب شهری بدون تصفیه از ۱۳ نقطه روانهٔ دریا می‌شود؛ موضوعی که نه‌فقط محیط زیست دریا را با مخاطره روبه‌رو کرده است بلکه اقتصاد را نیز دچار چالش کرده است. صادرکنندگان میگو در استان بوشهر می‌گویند محصولاتشان به‌دلیل آلودگی با منشأ پساب انسانی پس فرستاده می‌شود. بیش از ۱۵ سال است که مشکل سرریز پساب غیرتصفیه با آلودگی بالا در این استان علنی شده است، اما با گذشت این زمان هیچ‌یک از دولت‌های مستقر برای رفع آن چاره‌ای حقیقی پیدا نکرده‌اند. فقط ۱۸ میلیون مترمکعب آب در قالب پساب غیرتصفیه در شهر بوشهر به دریا می‌ریزد.

«اینکه فاضلاب شهری بوشهر به دریا می‌ریزد، آن‌هم درست در مجاورت سایت‌های پرورش میگو موضوعی نیست که هیچ‌یک از مسئولان این استان و یا مسئولان کشوری آب‌وفاضلاب از آن بی‌اطلاع باشند. موضوع ابعاد بسیار بزرگی دارد. تصفیه‌خانهٔ بوشهر که فکر می‌کنم به‌تازگی به بخش خصوصی واگذار شده است، جوابگوی تصفیهٔ همهٔ حجم فاضلاب در بوشهر نیست.»

این جمله‌ها را یکی از پرورش‌دهندگان میگو در بوشهر می‌گوید و اصرار می‌کند که بنویسیم خسته شده است؛ همه از چندسال پیگیری خسته شده‌اند.

 میگو محصولی از استان بوشهر است که به چین و ژاپن صادر می‌شود؛ اما حالا چندسالی است که صادرات این محصول به‌دلیل آلودگی محصولات صادرشده برگشت داده می‌شود. این تولیدکننده و صادرکننده که می‌گوید برای تصحیح اشتباهی که دولت انجام می‌دهد آنها هم متضرر می‌شوند و هم تهدید، فکر می‌کند شاید بهتر است فکر رونق دوبارهٔ مزارع پرورش میگو را از سرشان بیرون کنند: «شش کانتینر یخچالدار میگوی بسته‌بندی‌شده به چین صادر شد، همهٔ محصول بازگشت داده شد؛ چراکه آلودگی فاضلابی در آن پیدا شد، آن‌هم آلودگی ناشی از فاضلاب. فکر کنید که این محصول به چین و ژاپن صادر می‌شود که مثلاً استانداردهای مواد غذایی‌اش سهل‌تر از روسیه و اتحادیهٔ اروپاست. به ما گفتند مسیر جدید صادراتی برایمان باز می‌کنند. پرسیدیم به کدام کشورها؟ گفتند کشورهای اروپایی، روسیه، عراق، کشورهای حوزهٔ قفقاز. یعنی مسئولان نمی‌دانند که محصولی که چنین آلودگی‌ای دارد، هرگز بازار روسیه و اروپا خریدار آن نیست؟»

او می‌ترسد این جمله را به زبان بیاورد و از این موضوع واهمه دارد که مردم فکر کنند پرورش‌دهندگان میگوی بوشهر فقط به‌خاطر ضرر چندمیلیاردی این حرف‌ها را می‌زنند: «اما همین میگو روانهٔ بازار داخل نیز می‌شود. متأسفانه ادارهٔ استاندارد یا وزارت بهداشت و درمان و علوم پزشکی در ایران مانند چین و ژاپن برای مواد غذایی که پیر و جوان می‌خورند، سختگیری ندارد. سازمان شیلات و صنعت و معدن هم برایش ضرر مالی تولیدکنندگان مهم نیست. انگار همین که خبری درز نکند، برایشان کفایت می‌کند.»

کسی پاسخ نمی‌دهد

گرچه مستندات وجود آلودگی به فاضلاب انسانی وجود دارد و حتی جلسه‌های متعددی در استانداری این استان برای حل‌و‌فصل این موضوع با متخصصان، دانشگاهیان و مدیران دستگاه‌های ذی‌ربط گذاشته است، اما به‌نظر می‌رسد مسئولان علاقه‌ای به قبول آن ندارند. در تماس «پیام ما» با اداره‌کل آب‌وفاضلاب شهری و روستایی این استان، همچنین استانداری بوشهر، پاسخی دریافت نشد. همچنین دانشگاه علوم پزشکی این استان نیز از موضوع اعلام بی‌اطلاعی کرده است.

اما رد این حقیقت را می‌توان در سال‌های گذشته دنبال کرد و به‌نظر می‌رسد این مشکل بیش از ۱۵ سال است که علنی شده، اما برای رفع آن چاره‌ای اندیشیده نشده است.

سال ۱۳۷۸ «حمیدرضا دهقانی»، مدیرعامل وقت شرکت آب‌وفاضلاب استان بوشهر، اعلام کرد با توسعهٔ طرح فاضلاب بندر بوشهر، ورود سرریز فاضلاب خام به دریا در این شهر از ۱۷ نقطه به یک نقطه محدود شده است: «هم‌اکنون فاضلاب خام فقط از بافت قدیم شهر بوشهر به دریا می‌ریزد که با پیگیری و مطالعات انجام‌شده به‌علت فرسوده بودن بافت قدیم و تنگ بودن معابر آن امکان لوله‌گذاری و اجرای شبکهٔ فاضلاب در این محدوده وجود ندارد. مطالعات طرح فاضلاب بافت قدیم شهر بوشهر در دست اجراست و امیدواریم تا پایان این مطالعات با دستیابی به شیوه‌های نوین، فاضلاب این بافت را ساماندهی کنیم.» این خبر در خبرگزاری دولت به انتشار رسیده است.

 ۱۳ نقطه ریزش به دریا

۱۰ سال پس از این خبر، در سال ۱۳۹۷، یک هشدار از سوی رئیس وقت کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر بوشهر  در خبرگزاری مهر منتشر شد. «اکبر توسلی» به این خبرگزاری گفته بود: «دریای بوشهر برای شنا آلوده است. ورود فاضلاب به دریا یکی از مهمترین دلایل آلودگی ساحل و دریای بوشهر است که شرایط را برای شنا سخت می‌کند.»

 او ورود فاضلاب از ۱۳ نقطه به دریا در بوشهر را تأیید کرده بود: «ورود این فاضلاب به دریا باعث مخاطرات محیط زیستی متعددی در ساحل بوشهر می‌شود. این حجم از فاضلاب سلامتی افرادی را که در این نقاط شنا می‌کنند، به خطر می‌اندازد. باید تدابیری اندیشیده شود که از ورود فاضلاب به دریا جلوگیری شود. سه تصفیه‌خانهٔ فاضلاب در شهر بوشهر راه‌اندازی می‌شود که تا حد فراوانی مانع از ورود فاضلاب به دریا می‌شود.»

 چهار سال بعد یعنی در سال ۱۴۰۱، یک‌بار دیگر ایرنا خبری منتشر کرد که ابعاد گسترده‌تری از ورود فاضلاب شهری و روستایی در استان بوشهر به دریا را نشان می‌داد. این خبرگزاری در خبری که به‌نقل از شرکت بهره‌برداری و توسعهٔ شرکت آب‌وفاضلاب استان بوشهر از ورود فاضلاب بدون تصفیه به بوشهر منتشر کرده، نوشته بود: «مرز ۹۳۶ کیلومتری استان بوشهر با خلیج فارس سبب شده تا ۸۰ درصد از مجموع ۱۰ شهرستان‌ این استان، ساحلی باشد و از شهرستان‌های ساحلی تنها بوشهر، گناوه و دیلم دارای سیستم تصفیهٔ فاضلاب‌ شهری بوده و عسلویه، کنگان، جم، تنگستان و دیر از داشتن شبکهٔ فاضلاب شهری و تصفیه‌خانه محروم هستند؛ به همین دلیل فاضلاب تولیدشده در این شهرها راهی دریا شوند. به‌عنوان نمونه در شهر دیر، عسلویه و کنگان به‌عنوان مرکز شهرستان‌های ساحلی فاقد شبکهٔ فاضلاب و تصفیه‌خانهٔ شهری، به‌ترتیب سالانه بیش از یک میلیون و ۸۰۷ هزار مترمکعب، ۸۴۵ هزار و ۴۸ مترمکعب و در کنگان سه میلیون و ۹۷۰ هزار مترمکعب فاضلاب تولید می‌شود.»

 همین خبر به‌نقل از مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر این موضوع را «یکی از چالش‌های بزرگ حفاظت از محیط دریایی استان بوشهر» توصیف کرده بود. این مقام محلی گفته بود: «غفلت از فرصت بزرگ و ارزشمند تصفیهٔ فاضلاب‌های شهری برای استان بوشهر آن را به تهدیدی تبدیل کرده است که مقابلهٔ هرچه سریعتر با آن الزامی است و راهکار آن توسعه و احداث تصفیه‌خانه‌هایی است که می‌تواند حجم بالایی از نیاز آبی این استان را تأمین کند. صنایع استان بوشهر که برای فعالیت نیاز به آب دارند، مجبور به استفاده از ظرفیت آب‌شیرین‌کن‌هایی هستند که با هزینهٔ گزاف و البته شورآبه‌های مخربی که برجای می‌گذارند، تأمین می‌شود و هم دولت (با پرداخت یارانه) و هم تولیدکننده در خرید آب گران‌قیمت متضرر می‌شوند. اداره‌کل محیط زیست در این زمینه با پیگیری‌ها و مکاتبه‌های بسیار، جلسات تخصصی هم‌اندیشی برگزار کرده و کارگروه فاضلاب تشکیل شده است، اما روند بهبود این شرایط بسیار کند است.»

 «جابر مظفری‌زاده» پژوهشگر آب در این استان به «پیام ما» می‌گوید این چالش که در حال تبدیل به یک بحران است، راه‌حل دارد و اتفاقاً دولت نیز از آن مطلع است: «فقط در قالب پساب ۱۸ میلیون مترمکعب آب در شهر بوشهر هدر می‌رود که موقعیت سرزیر آن به دریا آلودگی مزارع پرورش میگو را تأیید می‌کند. همچنین در مجاورت محل شنا و مکان استفاده از قایق‌های تفریحی است. باید به این نکته نیز توجه کرد که مطابق آمار و محاسبات هر پنج سال ۲۵ درصد به حجم فاضلاب ورودی اضافه می‌کند. سرمایه‌گذاری در این زمینه مقرون‌به‌صرفه است و علاوه‌بر نیاز به احداث ظرفیت تکمیلی تصفیه‌خانه می‌توان با استفاده از روش‌های نوین هزینهٔ این سرمایه‌گذاری را کاهش داد. در غیر این‌صورت در روزهای آتی آیندهٔ درخشانی در انتظار گردشگری، سلامت، اقتصاد و حتی سلامت منطقه نخواهد بود.»

 

 

انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
0
9
به زودی با قیمت ارزون وارد بازار داخلی میشن
ایرج گرامی نیا - دامپزشک از بوشهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
1
8
با عرض سلام خدمت همکاران ارجمند
اینکه خروجی های فاضلاب شهر بوشهر و دیگر شهرهای استان به دریا می ریزد و می تواند باعث بروز مخاطرات زیست محیطی شده و خطراتی را برای صنعت توریست و یا آبزیان به وجود آورد خود مقوله ای است که مدتها در صدر و اولویت تصمیم گیرهای استانی قرار دارد و باید خیلی سریع راهکاری علمی و عملی برای رفع این معضل بیابند ولی این خبر که " یکی از پرورش دهندگان و صادر کنندگان " بدون ذکر هیچ نام و مشخصاتی می گوید که : تعداد ۶ کانتینر میگوی صادراتی به چین و ژاپن به علت آلودگی میکروبی و عفونی ناشی از این آلودگی فاضلابی برگشت خورده است ، بنا به دلایل زیر کذب محض بوده و نویسنده مقاله باید از سوی مراجع زیصلاح در سازمان دامپزشکی کشور و نیز استانداری محترم بوشهر به جهت تشویش اذهان مردم و به ویژه تولید و صادر کنندگان ابزیان مورد سوال و جواب قرار گیرد ؛
۱- اولا اینکه ما هیچ صادرات آبزیان از بوشهر به ژاپن نداشته و نداریم.
۲- دوما اینکه کشور چین با شدیدترین ضوابط و استانداردها شرکت های عمل آوری و صادر کننده و پرورش دهنده را رجیستر کرده است .
۳- سوما اگر این آلودگی در محصولات این ۶ کانتینر صحیح باشد خود کشور چین بلافاصله آن شرکت صادر کننده را در بلک لیست خود قرار داده و رجیستری آن را استوپ می نماید و تمام این روند را طی نامه ای مفصل و مستند به اطلاع دامپزشکی ایران می رساند و تا رجیستری مجدد آن شرکت روندی که ده برابر سخت تر از مونیتورینگ اتحادیه اروپا هست بر آن شرکت و یا استان و یا کشور اعمال می نماید .
۴ - چهارما نویسنده مقاله هیچ نام و نشانی از آن تولید و صادر کننده ای ارائه نداده تا دامپزشکی کشور و استان درصدد استیفا حقوق او و دیگر تولید و صادر کنندگان باشد ؟!!!
۵- پنجما این خبر مهم " آلودگی ابزیان میگوهای استان بوشهر با فاضلاب انسانی که بسیار بار حقوقی و روانی دارد آن بدون ذکر هیچ منبع و مآخذ ی نباید از زیر نظر و چشمان تیز بین کارشناسان سایتی وزین چون حکیم مهر که ادعای علمی و مستند بودن دارد به سادگی می گذشت که انتظار داریم مواردی همچون این مهم مد نظر دقیق دوستان حکیم مهری ام قرار گیرد.
و من الله التوفیق
ارادتمند شما و همکاران - دکتر ایرج گرامی نیا بوشهر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
0
4
کی میگوهای هرمزگان برگشت بخورن الله اعلم
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
1
0
جای تعجبه که حکیم مهر چنین خبر بی پایه و اساسی رو منتشر می کنه
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
0
0
جاااان؟؟؟؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
1
1
اخ جان! بزودی میگو ارزان قیمت مصرف میکنیم.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۵:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
0
1
انتشار اینگونه اخبار کذب در شان آن نشریه وزین نیست در سال جاری حتی یک کیلو میگو به چین صادر نگردید البته بدلیل خود تحریمی لازم به ذکر است که میگو توسط تلاشگران این عرصه با خون دل کارگران و کارشناسان متخصص وزحمتکش تولید وسپس در شرایط کاملا بهداشتی وزیر نظر پزشک ناظر و بر اساس پروتکل های بهداشتی بین‌المللی بسته بندی ‌و دارای اتکت بهداشتی می‌باشد
سهراب توکل
|
Turkiye
|
۱۶:۱۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
1
1
دوست عزیز آقای گرامی نیا ....شما دامپزشک کجا و کدام سازمان هستید که انقدر مستند فرمایش کرده اید؟! پیشنهاد می کنم خود را دقیق معرفی بفرمایید.
حکیم مهر یک خبر را از یک روزنامه نقل کرده است ک بسیار هم کار درستی است. منتقدان می توانند نکات ذکر شده را با دلیل و مدرک جواب بدهند.
گفته شده که چین بارها را عودت داده...بعد دوستان مدعی می گویند که ما به ژاپن اصلا بار نفرستاده ایم!!!
چرا محتوای مستند درباره گفته های اداره فاضلاب، رئیس شورای شهر، کارشناسان مستقل را دقیق پاسخ نمی دهید؟! با یک تکذیب خالی از بالا نمی شود ک همه را قانع کرد.
بنده هم نمی گویم این خبر درست است و نمی گویم غلط هست. می گویم مستند و دقیق و بامنطق حرف بزنید و جواب بدهید.
چیزی ک در گزارش هست به نظرم مستند بود
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۱۲
ایشان از دامپزشکان باسابقه اداره کل دامپزشکی استان بوشهر هستند.
نظر شما
ادامه