حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: پایگاه خبری حکیم مهر طی سلسله گزارشهایی به بررسی معضلات و مشکلات دورههای بازآموزی دامپزشکی که از سوی سازمان نظام دامپزشکی در حال برگزاری است، پرداخته است. در این گزارش نیز پای صحبتهای یکی دیگر از منتقدان این حوزه نشستهایم که معتقد است تمام فلسفه برگزاری این کلاسها، دریافت وجه از سوی سازمان نظام دامپزشکی و بسیاری از کلاسها فاقد کیفیت مناسب است.
قطعی مکرر صدا باعث شد که اصلا متوجه نشوم موضوع دوره چیست!
«دکتر محمد طیبی» رئیس انجمن صنفی درمانگاههای دامپزشکی استان خراسان رضوی به حکیم مهر میگوید: «با این وضعیت اینترنت و پهنای باندی که داریم، خود من تا به امروز چندین مرتبه در این دورهها شرکت کردم اما واقعیت این است که قطعی مکرر صدا باعث شد که اصلا متوجه نشوم موضوع دوره چیست. این گلایه بسیاری از همکاران ماست که نظام دامپزشکی دورههای بازآموزی را صرفا به خاطر اخذ وجه برگزار میکند.»
وی میافزاید: «پیش از این که کلاسها از طریق استانها برگزار میشد، خود من چندین بار سوال و پیگیری کردم که چند نفر در این کلاس شرکت کردند، شما چقدر به استاد پول دادید و هزینه پهنای باند چقدر شده است؟ چون تمام هزینهها مصروف پهنای باند و استاد میشود، پس یک بار این مساله را برای ما روشن کنید که آیا فقط بحث درآمدزایی برای نظام است که متاسفانه برداشت قریب به اتفاق همکاران همین هست.»
۱۵ میلیون تومان برای تمدید پروانه
عضو هیات مدیره کانون سراسری درمانگاه های دامپزشکی کشور با تاکید بر اینکه عدم کیفیت دورههای بازآموزی باعث رنجش همکاران اعم از داروخانه و کلینیک و سایر رستهها شده است، تصریح میکند: «در گذشته مدت زمان اعتبار پروانه، پنج ساله بوده و فرد متقاضی میبایست ۱۵۰ امتیاز را در کلان شهرها برای تمدید کسب کند. در حال حاضر با توجه به هزینههای کلاسها، هر امتیاز تقریبا ۱۰۰ هزار تومان تمام میشود که مجموع آن ۱۵ میلیون تومان است؛ به این معنا که بنده یا سایر همکاران برای یک تمدید پروانه، باید این مقدار هزینه کلاس دهیم و این جدای از هزینه صدور و تمدید پروانهها است. من نمیدانم که هزینه تمدید پروانه بر چه مبنایی تا این اندازه زیاد شد و چرا هزینه صدور پروانهها را به یکباره ۵ برابر کردند. مگر مبالغ خدمات درمانی را چند درصد توانستند اضافه کنند؟ آیا توانستند تعرفههای دامپزشکی را در موعد مقرر ابلاغ کنند که تعرفههای خود را به این سرعت بالا میبرند؟»
دکتر طیبی ضمن گلایه از نحوه برخورد مدیران ارشد سازمان نظام دامپزشکی کشور با مطالبات همکاران در این حوزه، خاطرنشان میکند: «تا به حال چندین مرتبه خدمت ریاست سازمان نظام دامپزشکی کشور و سایر مسئولین نظام بابت چنین هزینههایی گلایه شده است اما جواب قانعکنندهای دریافت نشده است. من نمیدانم که در نظام دامپزشکی چرا همکاران را به چشم تامینکننده منابع مالی میبینند؟»
هزینه دورههای بازآموزی دامپزشکی، چندین برابر پزشکی
رئیس انجمن صنفی درمانگاههای دامپزشکی استان خراسان رضوی ضمن تاکید بر لزوم مقایسه روند برگزاری کلاسهای بازآموزی پزشکی برای پزشکان و داروسازان با حوزه دامپزشکی، میگوید: «هزینه برگزاری دورههای بازآموزی در حوزه پزشکی در حد ۵۰ هزار تومان و ۱۰۰ هزار تومان است. پس چرا یک کلاس برای ما ۴۵۰ هزار تومان و ۶۰۰ هزار تومان میشود؟»
وی با یادآوری اینکه هزینه بعضی از کلاسها را برخی از شرکتها پرداخت میکنند، اضافه میکند: «همین چند وقت پیش یک مورد اینچنینی در نیشابور داشتیم که یک شرکت از برگزاری یک سمینار حمایت کرد، بعد نکته جالب اینکه نظام میگوید برای اینکه ما امتیاز بازآموزی را به شرکتکنندگان بدهیم، باید ۶۰۰ هزار تومان پرداخت کنند. این درخواست با هیچ معیاری جور در نمیآید و متولیان با این رفتارها، اعتماد همکاران به ساختار نظام دامپزشکی را از بین میبرند. من در این دوره انتخابات نظام جزو کاندیداها نبودم، اما فعال بودم و دوستان را به رای دادن تشویق کردم اما این جاده دو طرفه است. همه کسانی که به پای صندوق آمدند، به امید تغییرات عاجل هستند. نظام دامپزشکی با این وضعیت جایگاه و محبوبیتی بین همکاران ندارد و اکثریت میگویند که ای کاش فرایند صدور پروانهها به روال قبل به سازمان دامپزشکی سپرده شود، اما ظاهرا گوش شنوایی برای شنیدن صدای دلسوزان نیست.»
فقط اساتید دانشگاه میتوانند مدرس دوره باشند
دکتر طیبی یکی دیگر از مشکلات ساختاری دورههای بازآموزی را در این میداند که صرفا اساتید محترم دانشگاه میتوانند به عنوان مدرس حضور پیدا کنند: «متاسفانه یک کلینیسین با سابقه ۳۰ سال نمیتواند مدرس یک کلاس باشد، در صورتی که بسیاری از فعالیتهای ما خصوصا در کلینیک، کار عملی است و نه تئوری. معمولا استاد دانشگاه همان جزوهای را که در دانشگاه به دانشجوی سال سوم و چهارم درس میدهد، برای منی که ۳۰ سال سابقه کار دارم تکرار میکند و این واقعا هیچ فایدهای ندارد، البته نمیتوان منکر بود که بعضی دورهها مثل دورههای مربوط به حیوانات خانگی مطابق با نیاز همکاران هست که با استفبال هم روبرو میشود.»
راهکار چیست؟
عضو هیات مدیره کانون سراسری درمانگاههای دامپزشکی کشور معتقد است که اگر میخواهیم دورههای بازآموزی مفید به فایده باشد، این دورهها خصوصا برای کلینیسینها باید به صورت پنل و با استفاده از افراد مجرب هر رسته و نه فقط اساتید محترم دانشگاهی برگزار شود: «اگر فلسفه کلاسها و دورههای بازآموزی این است که به آموختههای مخاطبان افزوده شود، باید روش کار تغییر کند. بنده در دوره قبل عضو کمیته آموزش نظام دامپزشکی بودم و این پیشنهاد را از چندین سال پیش در قالب جلساتی که برگزار کردیم، ارائه کردم. در نهایت از طریق نظام استان به تهران منعکس شد که نمیدانم آن را دیدند یا ندیدند، چون در هر صورت اتفاقی نیفتاد.»
وی در پایان میگوید: «ما بارها این مسائل را عنوان کردیم اما گاهی فکر میکنم که برخی به دنبال این هستند که روز به روز نظام دامپزشکی وثوق همکاران را از دست بدهد. در غیر این صورت این همه بیاعتنایی به صدای همکاران که صاحبان اصلی نظام دامپزشکی هستند، توجیه منطقی ندارد.»