حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: سرپرست سابق سازمان دامپزشکی کشور و مدیرعامل فعلی هلدینگ افرا پروتئین معتقد است که نحوه تخصیص ارز و تکنرخی شدن آن برای نهادههای اصلی خوراک دام و همینطور بعضی داروها و مکملها باید تعیین تکلیف شود و ارزی که برای این کالاها در نظر میگیرند، تکنرخی باشد، چرا که مقولاتی به اسم ارز ترجیحی، ارز مرجع و ارز نیمایی در این صنعت معنا ندارد.
«دکتر وحید صالحی» در گفتوگو با حکیم مهر تصریح میکند: «یکی از چالشهای تولیدکنندگان، تولید فرمولاسیون و جیره آنهاست که با اصلاح این فرایند، واحدها به شکل مستقیم خوراک آماده مصرف را دریافت و استفاده خواهند کرد و بسیاری از نوسانها حذف خواهد شد.»
حکیم مهر: آقای دکتر، در حال حاضر مشغول به انجام چه فعالیتی هستید؟
بنده در چند ماه اخیر افتخار همکاری با هلدینگ افرا را داشتم. هلدینگ افرا به صورت کلی در حوزه واردات نهاده، دانههای روغنی، روغنکشی و پالایش شکر فعالیت میکند. مدیران این مجموعه در یک سال گذشته تصمیم گرفتند که به شکل تخصصی به حوزه تولید ورود کنند و در این مسیر، چهار هلدینگ تخصصی شامل هلدنیگ پروتئینی، هلدینگ روغن، هلدینگ شکر و هلدینگ لوجستیک ایجاد کردند. در هلدینگ پروتیئنی افرا که به نام شرکت سرمایه پروتئینی افرا فعالیت میکند، زیرمجموعههایی در زمینه تولید گوشت مرغ و تخممرغ با زنجیرههای کامل شامل کارخانههای خوراک دام، طیور و آبزیان مشغول به فعالیت هستند و زنجیرهها کامل است. ما از هلدینگهای تخصصی که کار واردات نهاده انجام میدهند، برای تامین نهادههای اولیه در کارخانههای خوراک دام، طیور و آبزیان استفاده و آنها را برای تولید خوراک و کنسانتره فرموله میکنیم.
در حال حاضر نیز تولید جوجه یکروزه گوشتی، فارمهای پرورش مرغ گوشتی، فارمهای مرغ مادر گوشتی و فارمهای تخمگذار را داریم. هماکنون یکی از بزرگترین مجموعههای منطقه برای تولید و پرورش گوسفند به صورت صنعتی، در مجموعه افرا قرار گرفته و ظرفیتی نزدیک به ۲۰ هزار راس دام اصیل لاکون و رومن و گوسفند نژاد شیری و نژاد گوشتی دارد. در آن مجموعه علاوه بر دام مولد، شیر و گوشت نیز تولید میشود. در کنار اینها بزرگترین مجموعه پرورش ماهی در قفس در منطقه را در مجموعه داریم که در حال حاضر با ظرفیت ۷ هزار تن برداشت ماهی، مشغول به کار است که انشاالله برای توسعه این مجموعه نیز برنامه داریم.
رسالت ما تولید با استفاده از دانش فنی مجموعه شرکتهای دانشبنیان است. تولیدکنندگان ما با استفاده از ظرفیت شرکتهای خوب تولیدکننده و واردکننده دارو، واکسن و مواد بیولوژیک، مکملها و ریزمغذیها باید به این سمت حرکت کنند که برای گلههای مختلف در سطوح گوناگون و سنین متفاوت فرمولاسیون تخصصی داشته باشند. در نهایت باز به این جمله میرسیم که در زنجیرههای تولید و ارزش غذایی میتوان به هدف تولید محصول باکیفیت در هر مجموعهای رسید، اما یکی از راههای حذف واسطهها و کاهش بهای تمامشده، تشکیل زنجیره است. خیلی از واحدها به این نتیجه رسیدهاند و یا خودشان زنجیره ایجاد کردند یا به صورت گروهی و تیمورک، مجموعه مرغ مادر، فارم پرورش مرغ گوشتی و خوراک دارند و اینها با هم زنجیره ارزش غذایی تشکیل دادند.
امیدوارم با همکاری صنف بتوانیم هر چه سریعتر نیازهای پروتئینی خانواده کشور را تامین کنیم و از ماحصل صادرات و ارزآوری آن با توجه به پتانسیل خوبی که منطقه خلیج فارس و کشورهای همسایه ما و اوراسیا دارند، سودآوری بیشتری برای کشور عزیزمان داشته باشیم.
حکیم مهر: از نظر شما مهمترین مشکلات بخش تولید چیست و چه راهکاری برای آن دارید؟
با توجه به سوابق بخش دولتی و اندکی هم بخش خصوصی، میتوانم عرض کنم که نحوه تخصیص ارز و تکنرخی شدن آن برای نهادههای اصلی خوراک دام مانند ذرت، کنجاله، سویا و جو و همینطور بعضی داروها و مکملها باید تعیین تکلیف شود و ارزی که برای این کالاها در نظر میگیرند، تکنرخی باشد. مقولاتی به اسم ارز ترجیحی، ارز مرجع و ارز نیمایی در این صنعت معنا ندارد. درست است که با بالا رفتن قیمت نهاده، ممکن است سرمایه در گردش بسیاری از شرکتها پایین بیاید اما انجام این کار است که قیمت واقعی تمام شده کالا در بازار را نشان میدهد. الان کسی نمیتواند ادعا کند که بهای تمام شده من استاندارد و نزدیک به واقعی است، چون از یارانه استفاده میکند. ما هم از مصرف داخلی این کالای تولید شده بهره میبریم و هم از صادرات آن؛ در صورتی که از نظر من عرضه و تقاضاست که قیمت را تعیین میکند، نه تزریق یارانه و سوبسید برای این کار.
بخشهایی هم مربوط به سازمان دامپزشکی بوده که دوستان در گذشته تلاش زیادی کردند و ما هم راه آنها را برای حذف ارز از گروههای کالایی مثل دارو و واکسن ادامه دادیم که در میانمدت و نه درازمدت تاثیر خود را نشان داد. کمااینکه برخی مباحث حاشیهای برای تخصیص ارز، تاخیر در تخصیص ارز و تاخیر در ترخیص این کالاها اتفاق میافتاد. گاهی ارز تکنرخی و ارز آزاد برای این کار تخصیص داده میشد که انشاالله از تمام این موارد دور خواهیم بود.
موضوع دوم گستردگی و پراکندگی خوراک دام، طیور و آبزیان و کنسانترهای است که مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر سلیقههای مختلفی در کشور وجود دارد و وزارت جهاد کشاوزی و صنف تولیدات کشاورزی به این نتیجه رسیدهاند که به جای اینکه نهاده را به شکل مستقیم در اختیار بعضی فارمها قرار دهند، خوراک دام آماده و استاندارد با بستهبندی مناسب و بهداشتی با آن فرمولی که مدنظر تولیدکننده است، تولید شود. بعضی جاها مثل کارخانههای خوراک برای این موضوع کمک و بازو هستند. به نظرم یکی از چالشهایی که بعضی تولیدکنندگان دارند و آن طور که مدنظر آنهاست، جواب نمیگیرند، از تولید فرمولاسیون و جیره آنهاست که با اصلاح این فرایند، اگر به این سمت برویم که واحدها مستقیم خوراک آماده مصرف را دریافت و استفاده کنند، خیلی از این نوسانها و خیلی دیگر از عزیزان در تولید حذف خواهد شد.
حکیم مهر: به عنوان حرف آخر...
برای تمام همکاران خود در صنف تولید و در بخش دولتی به خصوص وزارت جهاد کشاورزی و همکاران خوبم در سازمان دامپزشکی آرزوی موفقیت دارم و نیازمند کمک و یاری و هماندیشی همه عزیزان هستیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.