کد خبر: ۸۰۵۳۸

حکیم مهر: مدیرکل دفتر پرورش آبزیان آب شیرین معاونت توسعه آبزی‌پروری سازمان شیلات ایران، از اقبال جامعه جهانی از تولید و مصرف ماهی تیلاپیا خبر داد و بر لزوم برنامه‌ریزی برای گسترش تولید مدیریت‌شده این ماهی در کشور تأکید کرد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایانا، «سید قباد مکرمی» بابیان این‌که ماهی تیلاپیا در ۱۴۰ کشور دنیا پرورش پیدا می‌کند افزود: گاهی گفته می‌شود که این ماهی به‌عنوان مهاجم در این کشورها رشد پیداکرده و تنها صید می‌شود. ولی چنین ادعایی نه ازنظر منطقی و نه علمی توجیه ندارد و این ادعا قویاً تکذیب می‌شود.

وی تصریح کرد: آمار صید و آمار آبزی‌پروری سازمان فائو از هم مجزا بوده و هر دو به تفکیک ارائه‌شده و به‌راحتی در دسترس هستند. بر اساس این آمار، میزان صید گونه تیلاپیا در سال ۱۹۹۰، ۳۰۰ هزار تن بوده که در سال ۲۰۲۲ به ۷۰۰ هزار تن افزایش پیداکرده است. به این معنی که در آب‌های طبیعی اغلب در قاره آفریقا، افزایش صید ماهی تیلاپیا را شاهد بوده‌ایم؛ اما همین ماهی در سال ۱۹۹۰، ۳۰۰ هزار تن پرورش پیداکرده که امروز این آمار تا ۷ میلیون تن افزایش داشته است. این به معنی پرورش ماهی تیلاپیا در استخرهای پرورش ماهی ۱۴۰ کشور دنیا است که بااراده و قصد این ماهی باهدف آبزی‌پروری به این کشورها اضافه کرده‌اند و این ورود ناخواسته و مهاجم نبوده است.

مدیرکل دفتر پرورش آبزیان آب شیرین تأکید کرد: دنیا به این ماهی رویکرد دارد. این ماهی گونه بسیار خوبی برای آبزی‌پروری است. تراکم بالا در استخرها را تحمل می‌کند. کیفیت گوشت این ماهی به‌گونه‌ای است که سازمان غذا و داروی آمریکا مصرف این ماهی را به خانم‌های باردار به‌صورت هفتگی توصیه کرده است.

وی ادامه داد: کمیسیون امنیت غذایی اتحادیه اروپا یکی از بزرگ‌ترین واردکننده‌های این ماهی است و بر اساس استعلامی که هیئت مقررات زدایی نیز از سازمان غذا و دارو داشته است، این سازمان عدم مخالفت با پرورش این‌گونه را اعلام کرد.

تیلاپیا، ماهی تایید شده از نظر کیفی

مکرمی با تأکید بر این‌که کنترل کیفی محصولات خام دامی به عهده سازمان دامپزشکی کشور است گفت: متأسفانه مقالات و مصاحبه‌هایی از افراد غیرتخصصی، منتشر شد که این ماهی را نامناسب برای سلامت معرفی کرده بودند. درحالی‌که وقتی از نگاه تخصصی سازمان‌های تخصصی به مقوله تیلاپیا وارد شدند، در مقایسه با سایر منابع پروتئینی مانند مرغ، استفاده از این ماهی توصیه شد و سازمان دامپزشکی نیز اعلام کرده است که سلامت این ماهی را تحت کنترل دارد.

وی بابیان این‌که تیلاپیا ماهی با قیمت تولید مناسب است، افزود: در حال حاضر غذای ماهی قزل‌آلا بین ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان درازای هر کیلوگرم است. ولی ازآنجاکه سهم پروتئین به‌ویژه پروتئین جانوری و اسیدآمینه‌های گران‌قیمتی مثل آرژمین در غذای تیلاپیا پایین است، این ماهی می‌تواند مواد غذایی کم‌ارزش را تبدیل به گوشتی کند که در دنیا پذیرفته‌شده است و دنیا از این ماهی تحت عنوان مرغ آبزی‌پروری یاد می‌کند.

لزوم جامع نگری در ارتباط با پرورش تیلاپیا در کشور

مدیرکل دفتر پرورش آبزیان آب شیرین سازمان شیلات ایران خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد برای تصمیم‌گیری کلان در ارتباط با پرورش این ماهی، باید به تمام جوانب موضوع ازجمله امنیت غذایی، شرایط اقلیمی کشور و مواردی ازاین‌دست توجه شود. ما می‌توانیم با ایجاد شرایط و ضوابطی سخت‌گیرانه‌تر از بقیه دنیا، این ماهی را به سبد آبزی‌پروری و غذای مردم وارد کنیم.

 

نظر شما
ادامه